Новини

З 10 грудня буде заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів

З 10 грудня набирає чинності Закон України №1489-IX "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" та починає діяти перший етап обмежень.

В об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг буде заборонено безплатне розповсюдження пластикових пакетів, окрім біорозкладних, а також надтонких пластикових пакетів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські штрафи.

Про зміни, що запроваджуються в Україні, розповів на власній сторінці у мережі Фейсбук заступник міського голови Микола Ваврищук:

«З 10 грудня вводяться обмеження на використання пластикових пакетів. Якщо конкретно, то усі пакети-майки, в які ми звикли складувати овочі і фрукти в магазинах, тепер повинні стати платними. Безкоштовне розповсюдження забороняється!

Проект постанови Уряду передбачає, що пакети, які ми колись купували за 5 копійок тепер повинні коштувати від 2 до 3 грн. Виняток – використання їх, як первинна упаковка для риби, м'яса і т.п.

Вводячи обов'язкову плату за пакети, закон мотивує українців менше ними користуватися.

Середня тривалість корисного життя такого виду упаковки – до 20 хвилин, натомість потім вона розкладається на сміттєзвалищах до 200 років. Кожен українець щороку, в середньому, використовує 500 пакетів».

Відповідно до Закону України №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів»

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг
тонких та надтонких (товщина менше 15 мікрометрів) пластикових пакетів зі стінками менше 50 мікрометрів
оксорозкладних пластикових пакетів (матеріал яких містить поліетилен та оксорозкладні домішки для прискорення розкладання на окремі дрібні фрагменти).

Водночас ДОЗВОЛЕНО використовувати надтонкі (шириною до 225 міліметрів для сипучих продуктів і м’яса, риби) та біорозкладні пластикові пакети.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ нанесення на пластиковий пакет слів «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо такий пакет не відповідає вимогам (детальніше в Законі).

ШТРАФИ за порушення
За порушення цієї вимоги для суб’єктів господарювання передбачені штрафи – від 8500 грн до 17000 грн.

ЗАБОРОНЕНО безкоштовне надання пластикових пакетів, товщина яких більша за 50 мікрометрів. Вони можуть пропонуватися у магазинах, однак лише на платній основі за цінами, не нижчими, що встановлюються Кабінетом Міністрів України (у постанові йдеться про орієнтовно 3 грн, проте постанову поки не ухвалено).
Дуже часто вартість таких пакетів входить у вартість товару. Саме така відкрита ціна допоможе скоротити потребу споживачів у пакетах. Безплатне розповсюдження таких пакетів карається штрафом від 1700 грн до 3400 грн.

Працівники офісу "Розумне довкілля. Хмельницький" радять свідомо підходити до покупок, користуватися альтернативами пакетів (це можуть бути різноманітні торбинки, лотки, сітки) або ж повторно користуватися придбаним раніше пакетом.

Закон №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів» – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1489-20#Text

Нагадаємо, аби мінімізувати використання поліетиленових пакетів у місті Хмельницькому, у серпні 2018 року Виконавчий комітет Хмельницької міської ради ухвалив рішення «Про використання поліетиленових пакетів в об’єктах торговельної мережі та на ринках міста Хмельницького». Це рішення рекомендує суб’єктам господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі, пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів, одноразового посуду – пакети для упакування, посуд з біологічних полімерних чи паперових матеріалів, багаторазові торбини тощо.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!