Новини

3 липня відбудеться всеукраїнська акція “День без поліетилену”

Українцям пропонують прожити один день, 3 липня, без поліетиленових пакетів в рамках всеукраїнської акції “День без поліетилену”. Управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницької міської ради закликає жителів міста долучитися до всеукраїнської акції та радить усім відмовитися від пластикових пакетів, одноразового посуду, натомість ходити на закупки з власними торбинками.

Мета акції – сформувати нову екологічну поведінку, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, а також сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

Нагадаємо, аби мінімізувати використання поліетиленових пакетів у місті, у серпні 2018 року Виконавчий комітет Хмельницької міської ради ухвалив рішення «Про використання поліетиленових пакетів в об’єктах торговельної мережі та на ринках міста Хмельницького». Це рішення рекомендує суб’єктам господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі, пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів, одноразового посуду – пакети для упакування, посуд з біологічних полімерних чи паперових матеріалів, багаторазові торбини тощо.

За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. При цьому щороку до океану потрапляє 8 мільйонів тонн пластику.

Щорічно у світі виготовляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 штук на кожного дорослого. У природному середовищі поліетилен розкладається більше, ніж двісті років, а пластик - майже 450 років.

Наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже в понад 40 країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

В Євросоюзі до 2021 року хочуть заборонити поліетиленові пакети, одноразовий посуд, навіть соломинки. Цю ініціативу уже підтримали понад 250 компаній відомих брендів.

В Україні зареєстровано законопроект про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу № 9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також законопроектом передбачено обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!