Рішення міської ради

Про розгляд клопотань Гороховського Вадима Володимировича, поданих в його інтересах адвокатським об’єднанням «Казачук та партнери», про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування ж

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА


Рішення позачергової дванадцятої сесії

№2 від 07.02.2022 р.

 

Про розгляд клопотань Гороховського Вадима Володимировича, поданих в його інтересах адвокатським об’єднанням «Казачук та партнери», про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) по вул.Чеботарьова у м.Хмельницькому

 

До Хмельницької міської ради 31.12.2021 та 02.02.2022 надійшли клопотання Гороховського Вадима Володимировича (№К-13479-21 та №К-640-22 відповідно), подані в його інтересах адвокатським об’єднанням «Казачук та партнери», про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовним розміром 0,09887 га для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) по вул.Чеботарьова у м.Хмельницькому (з місцем розташування, відображеним на долучених на клопотання графічних матеріалах).

Частиною 7 ст.118 Земельного кодексу України визначено, що підставою відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

На території міста Хмельницького діє Положення про порядок надання земельних ділянок громадянам для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) на території міста Хмельницького (далі Положення), затверджене рішенням третьої сесії Хмельницької міської ради від 27.09.2006 №16 (з внесеними змінами та доповненнями), відповідно до якого надання громадянам земельних ділянок у порядку безоплатної їх приватизації для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) на території міста Хмельницького здійснюється виключно у порядку черговості шляхом постановки на облік в управлінні земельних ресурсів. Для постановки на облік громадяни, зацікавлені в одержанні земельної ділянки, мають подати заяву із зазначенням бажаних розмірів та мети її використання (пункт 2.1 Положення). Громадяни, які беруться на облік та користуються, у відповідності до чинного законодавства України, правом першочергового або позачергового одержання земельної ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, мають вказати про це у заяві та подати відповідні документи (пункт 2.2 Положення). Згідно з пунктом 6.1 Положення розподіл земельних ділянок проводиться в процентному співвідношенні при наявності земельних ділянок та після розробки відповідних генеральних планів масивів індивідуальної забудови.

За наявною інформацією станом на 27.01.2022 на обліку громадян, які бажають отримати земельну ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) на території міста Хмельницького, Гороховський В.В. не перебуває.

Разом з тим, за інформацією управління архітектури та містобудування (лист від 25.11.2021 №1-01-1389) згідно з проектом містобудівної документації «Коригування (внесення змін) генерального плану м. Хмельницький» зазначена у звернені Гороховського В.В. земельна ділянка відноситься до території зелених насаджень загального користування.

З наведеного вбачається, що запроектована належність вказаної земельної ділянки під землі загального користування.

Згідно з ч.4 ст.83 Земельного кодексу України до земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать, зокрема, землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо).

Землі комунальної власності, які є землями загального користування, не можуть бути передані у власність інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, розглянувши клопотання Гороховського Вадима Володимировича, подані в його інтересах адвокатським об’єднанням «Казачук та партнери», та пропозиції постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, керуючись Земельним кодексом України, Законом України «Про Державний земельний кадастр», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положенням про порядок надання земельних ділянок громадянам для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) на території міста Хмельницького, затвердженим рішенням третьої сесії Хмельницької міської ради від 27.09.2006 №16 (з внесеними змінами та доповненнями), міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Відмовити громадянину Гороховському Вадиму Володимировичу у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення зазначеної у заяві земельної ділянки площею 0,09887 га з метою передачі її у власність для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) по вул.Чеботарьова у м.Хмельницькому.

2. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови М.Ваврищука та управління земельних ресурсів.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

 

Міський голова О.СИМЧИШИН

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!