Новини

Веб-додаток «Візуальна історія Хмельницького» розкаже про історію міста

Сьогодні в Хмельницькій міській раді презентували інтерактивний веб-додаток «Візуальна історія Хмельницького». Інтерактивний веб-додаток розроблено Texty.org.ua в межах проекту «Ініціатива з розвитку аналітичних центрів», який виконує міжнародний фонд «Відродження» за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні спільно із Хмельницькою міською радою. Веб-додаток повністю створений за грантові кошти міжнародних донорських організацій. Автори - Денис Губашов та Євгенія Дроздова.

«Завдяки візуалізації користувачі можуть більше дізнатись про історію міста: простежити, як змінювалось місто та розростались його межі. На візуалізації позначені всі історичні будівлі міста, історичні карти міста, а про пам’ятки історії та архітектури можна дізнатись із їх описів та переглянути фото. Загалом у додатку понад 2000 будівель і пам’яток», - зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Також міський голова подякував за співпрацю українському незалежному суспільно-політичному та аналітичному інтернет-виданню Texty.org.ua, провідному науковому співробітнику Хмельницького обласного краєзнавчого музею, сектору охорони культурної спадщини і туризму Хмельницької міської ради Сергію Єсюніну та комунальному підприємству «Хмельницькінфоцентр».

Переглянути інтерактивну карту можна за посиланням https://texty.org.ua/d/2021/khmelnytskyi_history/ або у розділі «Туристу» на сайті міської ради.

Веб-додаток дасть можливість користувачам, аналізуючи відкриті дані:

- візуалізувати будівлі та об’єкти історико-культурної спадщини міста;

- покращити вільний доступ до інформації міської ради;

- отримувати актуальну статистику та цікаву інформацію для дослідників історико-культурної спадщини міста.

«Візуальна історія Хмельницького» створена на основі відкритих даних та використовує набори відкритих даних, оприлюднені на Геопорталі та веб-порталі відкритих даних Хмельницької міської ради:

- Історичні карти міста;

- Історико архітектурний опорний план;

- Реєстр будинків управляючих компаній.

Візуалізація може стати адвокаційним майданчиком для пам’яткоохоронного та краєзнавчого руху міста та дозволить як його мешканцям, так і гостям більше дізнатись про складну історію міста та уявити, який вигляд мав Хмельницький і як змінювався протягом останніх 200 років своєї історії.

Цільовою аудиторією такого веб-додатку є насамперед жителі міста, в тому числі студенти, учні, які вивчають і досліджують історію, та гості, що подорожують Хмельницьким. Таке представлення історії буде легко сприйматися учнями, особливо в період навчання онлайн.

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!