Рішення міської ради

Про повторний розгляд звернення громадянки Варцаби - Мордвінової Валентини Миколаївни щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення індивідуального садівництва із земель комунальної власності

 

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА


Рішення тридцять п’ятої сесії

№61 від 11.12.2019 р.

 

Про повторний розгляд звернення громадянки Варцаби - Мордвінової Валентини Миколаївни щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення індивідуального садівництва із земель комунальної власності

 

До Хмельницької міської ради надійшло звернення громадянки Варцаби-Мордвінової В.М. від 01.09.2017 року №В-23214-17 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення індивідуального садівництва орієнтовною площею 0,12 га, яка межує із земельною ділянкою з кадастровим номером 6810100000:35:001:1546.

Рішенням двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради від 14.12.2018 №51 громадянці Варцабі – Мордвінової Валентині Миколаївні відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення зазначеній у зверненні земельної ділянки площею 1200 кв. м. з метою передачі її у власність для ведення індивідуального садівництва.

Не погоджуючись з таким рішенням, Варцаба – Мордвінова В.М. оскаржила рішення Хмельницької міської ради до Хмельницького окружного адміністративного суду.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 22 травня 2019 року адміністративний позов Варцаби – Мордвінової В.М. до Хмельницької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача – садівниче товариство «Будівельник» та садівниче товариство «Сонечний» залишено без задоволення.

Постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 23 серпня 2019 року апеляційну скаргу Варцаби – Мордвінової В.М. задоволено повністю, а саме:

- визнано протиправним та скасовано рішення двадцять сьомої сесії Хмельницької міської ради від 14.12.2018 №51 в частині відмови Варцабі – Мордвіновій В.М. у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1200 кв. м. для ведення садівництва на території міста Хмельницького;

- зобов’язано Хмельницьку міську раду повторно розглянути заяву Варцаби – Мордвінової В.М. від 01 вересня 2017 року про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки площею 1200 кв. м. для ведення садівництва на території міста Хмельницького з метою передачі її у власність, з урахуванням правових висновків, викладених у постанові суду апеляційної інстанції.

На виконання вимог постанови Сьомого апеляційного адміністративного суду від 23 серпня 2019 року, розглянувши повторно заяву Варцаби – Мордвінової В.М. від 01.09.2017 року №В-23214-17 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтованою площею 1200 кв. м. з метою передачі її у власність для ведення індивідуального садівництва, слід прийти до висновку, що заява не підлягає задоволенню з таких підстав.

Частиною 7 ст.118 ЗК України визначено, що підставою відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (із змінами) №3038-VI (далі - Закон №3038-VІ ) містобудівна документація – це затверджені текстові та графічні матеріали з питань регулювання планування, забудови та іншого використання територій.

Статтею 17 Закону України від 17 лютого 2011 року №3038-VІ передбачено, що генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту. Генеральний план населеного пункту розробляється та затверджується в інтересах відповідної територіальної громади з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Згідно ст.18 Закону №3038-VІ план зонування території розробляється на основі генерального плану населеного пункту (у його складі або як окремий документ) з метою визначення умов та обмежень використання території для містобудівних потреб у межах визначених зон. План зонування території встановлює функціональне призначення, вимоги до забудови окремих територій (функціональних зон) населеного пункту, їх ландшафтної організації.

Місце розташування земельної ділянки, яку заявниця бажає отримати у власність, не відповідає містобудівній документації: Генеральному плану міста Хмельницького, затвердженому рішенням 19-ої сесії Хмельницької міської ради від 06.08.2008 року №4, та Плану зонування території міста Хмельницького, затвердженому рішенням 5-ої сесії Хмельницької міської ради від 30.03.2011 №25.

Відповідно до ч.6 ст.118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення садівництва у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

З цього випливає, що графічні матеріали, які додаються до клопотання повинні бути такими, обсяг даних яких дозволяє чітко ідентифікувати бажане місце розташування земельної ділянки відносно інших землевласників та землекористувачів, а бажана земельна ділянка має бути максимально конкретизованою, що б давало можливість органу місцевого самоврядування насамперед встановити зазначене місце розташування, перевірити відповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів та у передбачених земельним законодавством випадках надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо чітко визначеної земельної ділянки.

Між тим, як вбачається з графічних матеріалів, доданих громадянкою Варцабою-Мордвіновою В.М. до заяви, вони не можуть вважатися такими, що містять місце розташування бажаної земельної ділянки, оскільки містять графічні межі території міста Хмельницького, до складу якої входять окремі земельні ділянки, а не конкретно визначена земельна ділянка, яку заявники бажають отримати у власність.

Зазначення на карті бажаного місця розташування земельної ділянки має значення для надання об’єктивної оцінки та відповіді на клопотання заявниці, оскільки пошук такої ділянки до повноважень Хмельницької міської ради не віднесено.

Розгляд питання про наявність, або відсутність підстав для надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки можливий лише по відношенню до земельної ділянки, місце розташування якої є визначеним.

Незазначення місця розташування земельної ділянки є підставою для відмови в наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, зважаючи на відсутність визначеного об’єкту.

На виконання вимог постанови Сьомого апеляційного адміністративного суду від 23 серпня 2019 року, враховуючи вищевикладене, розглянувши пропозиції постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, Земельним кодексом України, Законом України «Про Державний земельний кадастр», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішенням дев’ятнадцятої сесії Хмельницької міської ради від 06.08.2008 року №4 «Про затвердження генерального плану міста Хмельницького», рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 30.03.2011 року №25 «Про затвердження Плану зонування території м.Хмельницького», міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Відмовити громадянці Варцабі – Мордвіновій Валентині Миколаївні у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення зазначеної у зверненні земельної ділянки орієнтовною площею 1200 м2 з метою передачі її у власність для ведення індивідуального садівництва.

2. Відповідальність за виконання рішення покласти на заступника міського голови А.Бондаренка та управління земельних ресурсів та земельної реформи.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

 

Міський голова О.СИМЧИШИН

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!