Новини

Мазури. Мить, що залишиться в пам’яті

В Хмельницькому презентували фінальну частину проєкту, який вивчав історію Мазур. Чотири місяці роботи, і як результат видана брошура, інформаційні стенди та запущено Інтернет-сайт.

Мазури – це нащадки переселенців з польської Мазовії, які в пошуках нових родючих земель та вольностей переселилися на Поділля в XVII столітті. З того часу вони проживають на Поділлі цілими селами та районами. Мазури завжди трималися разом, мали згуртовану громаду.

В основу стендів покладено ідею та бажання розповісти хто ж такі Мазури та як вони з’явились на наших теренах. Показати їх культуру, побут та існування в різні періоди.

Заступник міського голови Володимир Гончарук відзначив, що проєкт заслуговує уваги, адже дає розуміння того, яким чином відбулось переселення поляків на наші землі, та у яких взаємовідносинах вони перебували з українцями.

На сайті www.mazurstory.com розміщено матеріали, які вдалося зібрати протягом реалізації проекту - це світлини мешканців мікрорайону Гречани, зображення будинків, костелів, релігійних служінь, документи видані в різні роки, листи з фронту та довідки. Також тут зібрані розповіді людей, а саме їх родинні історії.

Брошура видана під гаслом «У пам’ять про тих, хто втратив близьких, але зберіг традиції та віру». В ній короткими цитатами викладено живі історії людей.

Брошура – це витримка з усіх матеріалів, які «пропустили через себе» учасники дослідження під час реалізації проєкту. Маленькі розповіді, які відкривають світло на те, що відчували та як виживали Мазури, з якими викликами стикались та як вдалось зберегти свою автентичність.

«Це історії про нелегкі долі, репресії та переселення, пережиту війну та післявоєнний період, утиски від влади та взаємодопомогу і людські відносини. Для мене важливо переказати ці історії не лише своїм нащадкам, а й широкому загалу. Сам проєкт – це можливість відкрити незнану історію переселеного народу. Подивитись на історію неспотворену цензурою та вождями, дізнатися правду про причини та наслідки подій минулого століття на території нашого краю», – розповів депутат міської ради, журналіст проєкту Ігор Мельничук.

Проект реалізований СКЦ «Плоскирів» за підтримки Українського культурного фонду та Хмельницької міської ради.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!