Новини
У Хмельницькому розробляють Правила приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення
Про хід підготовки до прийняття Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення на місцевому рівні розповів головний технолог МКП “Хмельницькводоканал” Петро Дзюблюк. Він також пояснив, чому необхідно мати в наявності локальні очисні споруди та як справляються із утилізацією жирів.
Про значення нових Правил та їх впровадження на місцевому рівні:
“Нові Правила приймання стічних вод до системи водовідведення затверджені на державному рівні, зареєстровані у Міністерстві юстиції, відтак на сьогоднішній день вони мають силу закону і є обов'язковими до виконання. На їх основі повинні бути розроблені місцеві Правила з урахуванням місцевих специфічних особливостей. Бо, наприклад, у нас очисні споруди — аеротенки, десь використовуються біофільтри, хтось при очистці застосовує хімічні методи. Тобто, усі ці моменти мають бути враховані при розробці Правил на місцевому рівні”.
Про створення Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення та його розрахунок:
Відповідно до цих Правил, створений Порядок визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення, який визначає розмір плати за ті стічні води, які було скинуто понаднормово та з порушенням допустимої концентрації забруднюючих речовин у них. У розрахунок, окрім тарифу на водовідведення, включений коефіцієнт кратності, що враховує рівень небезпеки скинутих стічних вод для процесів їх подальшої очистки та навколишнього середовища. У разі, якщо таке перевищення нормативів скиду стічних вод у споживача виявлено, то упродовж п'яти днів, відповідно до Правил, МКП “Хмельницькводоканал” повідомляє його про факт перевищення забруднюючих речовин у стічних водах. А вже відповідно до того, у скільки разів перевищено нормативи, за наведеними у Правилах формулах, виставляється така плата”.
Про проблеми забруднення каналізації та необхідність встановлення локальних очисних споруд:
“Чим більша концентрація забруднюючих речовин у стічних водах, тим більше ресурсів потрібно витратити на те, щоб ці стічні води очистити, а саме збільшити подачу повітря на аерацію в біологічних процесах очистки, що потребує додаткових витрат електроенергії, реагентів та інших складових, бо інакше загрожуватимуть штрафні санкції від контролюючих служб за недотримання нормативів перед скидом у річку. Чому у нас часто трапляються забої трубопроводів? Навіть жир, скинутий у каналізацію, поступово накопичується у мережі, що призводить до неправильного функціонування ділянки каналізації. Всі ті речовини, а особливо жир, хоч і його прочищають, потрапляють на каналізаційно-насосні станції, потім на очисні споруди, відповідно, необхідно докласти більше зусиль, аби очистити стічні води. Все це також впливає на формування тарифу на водовідведення”.
“У Правилах чітко розписано, підприємствам якого типу необхідно мати в наявності локальні очисні споруди. В першу чергу, їх повинні мати підприємства гальванічного виробництва, далі — підприємства харчової промисловості (м'ясної, молочної, рибопереробної), заклади харчування, потім водокористувачі, в яких активно використовуються нафтопродукти (наприклад, автомийки), де концетрація забруднюючих речовин зазвичай є найвищою. Звичайно, що ми вимагаємо, щоб підприємства встановлювали локальні очисні споруди. Наприклад, в ПАТ “Укрелектроапарат” чи у ДП “Новатор” є споруди, що забезпечують очистку стоків після гальванічної дільниці до нормативних величин по вмісту солей важких металів. Важливим нюансом є те, що ці очисні споруди необхідно завжди підтримувати у робочому функціональному стані”.
Про питання утилізації жирів:
“Зовсім недавно об'їжджав ті цехи, підприємства, де найбільше утворюються стічні води із великим вмістом жирів. Зацікавило те, куди їх потім утилізовують. Вони вивозяться у с. Вовковинці, на спеціальний ветсанзавод, де, згідно з договором, відкачані із жировловлювачів рідкі відходи проходять знезараження шляхом проварювання під тиском у ємкостях і далі використовуються як кормові добавки для тварин. Таким чином, завдяки цьому шкода довкіллю не завдається, а для тваринництва є необхідий корм”.