Новини

18000 юних хмельничан змістовно відпочинуть та оздоровляться цього літнього сезону в таборах і санаторіях

Наближаються літні канікули. Міська влада докладає максимум зусиль, щоб вчасно запрацювали дитячі табори, а юні хмельничани змогли у них оздоровитись й змістовно відпочити. Питання літнього відпочинку та оздоровлення дітей розглянули на робочому засіданні депутати Хмельницької міської ради.

За інформацією департаменту освіти та науки міської ради протягом літнього періоду працюватимуть 37 таборів оздоровлення та відпочинку, а саме:

  • позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради;
  • табір з денним перебуванням «Прибузька республіка» на базі Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва;
  • наметове містечко «Мандрівник» у с. Головчинці Летичівського району;

- табори з денним перебуванням та мовні табори на базі закладів загальної середньої освіти:

- 16 мовних таборів (СЗОШ № 1, НВК № 2, ЗОШ № 4, ТБЛ, СЗОШ № 6, СЗОШ № 7, НВК № 9, гімназія № 2, СЗОШ № 12, ЗОШ № 13, СЗОШ № 19, ЗОШ № 20, ЗОШ № 21, ЗОШ № 22, приватний НВК «Мої обрії»);

- 17 таборів з денним перебуванням (НВО № 1, НВК № 4, НВО № 5, НВК № 6, СЗОШ № 6, СЗОШ № 7, ЗОШ № 14, ліцей № 15, ЗОШ № 18, СЗОШ № 19, ЗОШ № 24, НВК № 7, СЗОШ № 27, НВО № 28, СЗОШ № 29, СЗОШ № 30, НВК № 31).

Відповідно до чинного законодавства тривалість оздоровчої зміни складає 21 день, відпочинкової – 14 днів.

На підготовку та проведення оздоровчої кампанії з міського бюджету передбачено використати 3294,4 тис. грн:

- на придбання путівок до позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради – 1925,0 тис. грн;

- на підготовку до оздоровчої кампанії позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради (придбання, оплата послуг, навчання) – 962,8 тис. грн;

- на організацію та проведення відпочинку в таборах з денним перебуванням та мовних таборах – 50,4 тис. грн;

- на організацію та проведення відпочинку в таборі з денним перебуванням «Прибузька республіка» при Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва – 21,2 тис. грн;

- на проведення відпочинку дітей у наметовому містечку «Мандрівник» – 35,0 тис. грн.

Управлінню молоді та спорту Хмельницької міської ради – 308,0 тис. грн;

Рекреаційний центр сімейного типу по відновленню здоров’я дітей з інвалідністю та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії» – 460,0 тис. грн.

Першочерговим завданням закладів оздоровлення та відпочинку була підготовка і зміцнення матеріально-технічної бази таборів, проведення ремонтних робіт, упорядкування території.

Протягом 2017 року оздоровленням та відпочинком було охоплено 15908 дітей, що склало 57 % від загальної кількості дітей шкільного віку, у 2018 році – 17252 дитини, що склало 58,8 %. У 2019 впродовж літнього періоду оздоровленням та відпочинком планується охопити 18000 дітей.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів путівками забезпечуються діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки

Згідно з соціальним паспортом закладів міста, на обліку у закладах загальної середньої освіти перебуває 5793 дитини пільгових категорій: 26 дітей-сиріт; 69 дітей, позбавлених батьківського піклування; 2569 дітей з багатодітних сімей; 304 дитини з малозабезпечених сімей; 646 дітей з інвалідністю; 6 дітей загиблих військовослужбовців; 27 дітей, батьки яких загинули в зоні АТО; 1917 дітей, батьки яких перебувають у зоні АТО; 229 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

Цьогоріч у 33 таборах з денним перебуванням та мовних таборах планується охопити відпочинком 3100 дітей.

Табори з денним перебуванням і мовні табори при загальноосвітніх навчальних закладах працюватимуть із 03.06. до 21.06.2019 року. У них передбачено надання дворазового харчування.

Мовні табори проводяться за 2 програмами:

1-а програма: тривалість 1-2 тижні, харчування не передбачене, заняття проводять вчителі навчальних закладів, студенти, волонтери.

2-а програма: тривалість 1-2 тижні, харчування за рахунок джерел не заборонених законодавством (спонсорські надходження, місцеві бюджети, батьківські кошти), заняття у таких закладах проводять вчителі навчальних закладів, студенти, волонтери.

За 1-ю програмою (тривалість 1-2 тижні, харчування не передбачене, заняття проводять вчителі навчальних закладів, студенти, волонтери)

Хмельницька загальноосвітня школа І ступеня № 4;

Технологічний багатопрофільний ліцей з загальноосвітніми класами м. Хмельницького імені Артема Мазура;

Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 міста Хмельницького;

Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 міста Хмельницького;

Навчально-виховний комплекс № 9 м. Хмельницького;

Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 13 імені М.К. Чекмана;

Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 20;

Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 22.

За 2-ю програмою (тривалість 1-2 тижні, харчування за рахунок джерел не заборонених законодавством (спонсорські надходження, місцеві бюджети, батьківські кошти), заняття проводять вчителі навчальних закладів, студенти, волонтери)

Хмельницька спеціалізована середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1;

Навчально-виховний комплекс № 2 міста Хмельницького;

Гімназія № 2 м. Хмельницького;

Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 м.Хмельницького;

Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 21;

Приватний навчально-виховний комплекс «Мої обрії».

У місті Хмельницькому з 2016 року заклади освіти беруть участь у проекті Go Camp.

Проект Go Camp – це новий, інноваційний формат табору з поглибленим вивченням англійської мови. Протягом трьох тижнів табору діти мали можливість взяти участь у реалізації проектів та завдань у рамках чотирьох напрямків: STEAM (наука, технологія, інженерія, мистецтво та математика), громадянська освіта, профорієнтація, спорт та здоров’я.

Волонтери, залучені до проектів, представляють різні країни та національності і стали культурними послами в Україні. Зі свого боку українці отримали унікальну можливість відкрити Україну світові. Саме тому обов’язковою умовою участі шкіл в проекті є забезпечення волонтерів проживанням у сім’ях (host families).

У 2019 році учасниками проекту стали НВК №9 та СЗОШ №19.

Табір з денним перебуванням «Прибузька республіка» при Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва працюватиме з 29 червня до 21червня 2019 року. У ньому планується охопити відпочинком 100 дітей.

Таким чином у таборах з денним перебуванням та мовних таборах планується охопити відпочинком 3100 дітей.

Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради, який розташований у с. Головчинці Летичівського району цьогоріч прийме 860 дітей.

Режим роботи ПНЗ «ДЮОК «Чайка» м. Хмельницького» є таким:

1 зміна - з 01.06.2019 року по 21.06.2019 року;

2 зміна - з 24.06.2019 року по 14.07.2019 року;

3 зміна - з 17.07.2019 року по 06.08.2019 року;

4 зміна - з 09.08.2019 року по 29.08.2019 року.

Вартість путівки до ПДЗОВ «Чайка» – 5500,0 грн.

З міського бюджету Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради було виділено 1925,0 тис. грн. на придбання 350 путівок для оздоровлення дітей пільгових категорій.

Наметове містечко «Мандрівник» у с. Головчинці Летичівського району буде працювати з 24.06. до 07.07.2019 року та охопить відпочинком 45 дітей.

Вартість путівки – 1603,0 грн.

У 2019 році продовжено координацію дій з управлінням молоді та спорту Хмельницької міської ради, управлінням охорони здоров’я Хмельницької міської ради, управлінням культури і туризму Хмельницької міської ради, управлінням праці та соціального захисту населення, Хмельницьким міським центром зайнятості, управлінням патрульної поліції у м. Хмельницькому Департаменту патрульної поліції, управлінням Держпродспоживслужби у м. Хмельницькому щодо змістовного відпочинку дітей під час перебування у таборах.

За інформацією управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради, в останні роки проведено певну роботу щодо поліпшення санаторно-курортної допомоги дітям. Так, щорічно направляються на санаторно-курортне лікування діти з особливими потребами та діти, що перебувають на диспансерному обліку.

За даними Хмельницької міської дитячої лікарні станом на 01.05.2019 року в санаторно-курортних закладах оздоровилися 152 дитини м. Хмельницького (дитячий санаторій «Люстдорф» м. Одеса, санаторій «Українська алергологічна лікарня» с. Солотвино, дитячий спеціалізований санаторій «Хаджибей» м. Одеса, Затока, дитячий санаторій «Бердянський» м. Бердянськ, дитячий санаторій «Прикарпатський» м. Яремча, санаторій «ім. В.П. Чкалова» м. Одеса, дитячий санаторій «Зелена гірка» м. Одеса, дитячий санаторій «Каштан» с. Великий Жванчик, санаторій «Дністер» м. Моршин, дитячий санаторій «Джерело» м. Трускавець)

При управлінні праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради функціонує Рекреаційний центр сімейного типу по відновленню здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії». Головною метою діяльності Рекреаційного центру «Берег надії» є мобілізація, підсилення ресурсів соціального, психологічного та фізичного розвитку сімей, в яких виховуються діти з особливими потребами, шляхом створення умов для оздоровлення та змістовного відпочинку. Центр працює протягом року. У літній період режим роботи рекреаційного центру «Берег надії» є таким:

1 зміна – червень (діти учасників АТО);

2 зміна – липень (діти з м. Старобільська Луганської обл.).

3 зміна – серпень (діти з інвалідністю).

Соціальним партнером в організації та урізноманітненні дитячого відпочинку є управління молоді та спорту Хмельницької міської ради.

З 3 червня по 21 червня 2019 року на базі дитячо-юнацьких спортивних шкіл № 1, № 2 та № 3 працюватимуть 3 табори з денним перебуванням, а саме: «Старт», «Олімп» та «Ракетка» для обдарованих дітей-спортсменів. Відпочинком планується охопити 170 дітей. На організацію відпочинку та харчування дітей із міського бюджету виділено 110 тис. грн.

З 03 червня до 21 червня 2019 року також працюватимуть групи денного перебування у дев’ятьох підліткових клубах Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання (СКЦ «Плоскирів» (вул. Курчатова, 90), «Вікторія» (вул. Інститутська, 8); «Романтик» (вул. Козацька, 56/1); «Фантазія» (вул. Завадського, 38); «Фанат» (Проспект Миру, 76/7); «Джерельце» (вул. Перемоги, 10 а); «Фаворит» (вул. Зарічанська, 26); «Мустанг» (вул. Староконстянтинівське шосе, 8); «Вимпел» (вул. Трудова, 17); «Індіго» (вул. Лісогринівецька, 16/1). Таким чином планується охопити змістовним дозвіллям близько 300 дітей.

За кошти міського бюджету (198,0 тис. грн) управлінням молоді та спорту планується оздоровити у позаміському дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради 36 дітей.

Департамент соціального захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації через управління молоді та спорту планує направити на оздоровлення до таборів Хмельницької області та за її межами 200 дітей пільгових категорій (Міжнародний дитячий центр «Артек», який розташований у передмісті м. Києва в Пущі-Озерній; Український дитячий центр «Молода гвардія» м. Одеса; табір «Салют» с. Коблеве Миколаївської області; табір санаторного типу «Лісова пісня» с. Привороття-2 Кам’янець-Подільського району; дитячий оздоровчий заклад «Дністровська чайка» с. Врублівці, Кам’янець-Подільський р-н).

Станом на 10.05.2019 року до Всеукраїнських таборів «Артек» та «Молода гвардія» направлено 21 дитину пільгових категорій.

Організовано співпрацю таборів з Хмельницьким обласним краєзнавчим музеєм, Хмельницьким обласним художнім музеєм, Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М. Островського, Хмельницьким міським товариством української мови імені Тараса Шевченка «Просвіта», Хмельницькою обласною філармонією, Хмельницьким обласним академічним музично-драматичним театром ім. М. Старицького, Хмельницьким театром ляльок "ДИВЕНЬ".

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!