Новини

День Німеччини відбувся у Хмельницькому

29 червня відбувся важливий день для нашого міста – День Німеччини у Хмельницькому, присвячений німецькій культурі і традиціям. Як зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук, цей захід – подяка нашим містам-побратимам Штутгарту та Дрездену й усій Німеччині за підтримку!

Україна захищає свою незалежність і територіальну цілісність від російської агресії. В цій жорстокій боротьбі український народ проявив свою силу духу і єдність нації. Особливо важливою і цінною для кожного з нас стала міжнародна підтримка та допомога. На боці України у цій боротьбі значна кількість країн світу, серед яких - Німеччина. Кожен українець відчуває їх солідарність і глибоку вдячність за прихисток наших співгромадян, зброю, гуманітарну та фінансову допомогу, участь у планах відновлення нашої країни.

Тристороння угода про солідарне партнерство між Хмельницьким, Штутгартом і Дрезденом була підписана першими особами німецьких міст та міським головою Олександром Симчишиним 7 листопада 2023 року. Документом передбачена співпраця та обмін досвідом між містами-партнерами у різних сферах життя.

Змістовно й активно хмельничани провели свій суботній вихідний у парку культури і відпочинку імені М. Чекмана. Жителі міста надзвичайно люблять саме такий формат розваг.

Різноманітні інтерактивні ігри, тематичні вікторини з призами і подарунками від німецьких партнерів для дітей, локації з майстеркласами та спілкуванням німецькою мовою, ознайомлення з творами видатних письменників, поетів і композиторів Німеччини, виставка автомобілів німецького виробництва, галерея під відкритим небом (ознайомлення з музеями та визначними місцями Німеччини), лялькові перформанси від академічного обласного театру ляльок, виставка дитячих малюнків «Дрезден і Штутгарт – наші побратими», «Маленький Мук в гостях у хмельничан», виставка - ярмарок виробів майстрів декоративно - прикладного мистецтва…

Родзинкою заходу був майстерклас з німецького народного танцю, на який запросило усіх охочих «Товариство німців Хмельниччини – Відергебурт», яке вже понад 20 років діє на теренах області, згуртовуючи німецьку спільноту й усіх, хто цікавиться мовою, культурою, історією та сьогоденням Німеччини, а також історією та спадщиною німецької общини України.

Розпочалися заходи о 17-ій годині і тривали до пізнього вечора.

Жителі і гості міської громади мали змогу почути відеопривітання мерів міст - побратимів: Штутгарта (доктор Франк Ноппер) та Дрезден (Лорд Мер столиці землі - міста Дрезден Дірк Гілберт). Запис транслювався на великому екрані.

На сценічному майданчику виступили камерний оркестр обласної філармонії та академічний муніципального естрадно – духовий оркестр. У їхньому виконанні прозвучали найвідоміші німецькі хіти та твори композиторів-класиків.

Також працювали фудкорти з німецькими національними стравами.

Гарне фото на згадку про подію можна було зробити на різноманітних фотозонах.

Завершилося дійство кінопоказом просто неба.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!