Новини

Управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради відзначає 80-річчя від дня створення

Сьогодні з нагоди відзначення 80-ї річниці від дня створення управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради в сесійні залі міської ради зібралися працівники соціальної галузі, представники благодійних та громадських організацій.
Із знаковою датою присутніх привітав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
«Це важлива подія і для нас, і для наших партнерів. У Хмельницькому маємо приклад якісної та результативної співпраці. Метою цієї співпраці є людина – мешканець нашої громади, зради якого ми усі з вами живемо та працюємо. Такі дати потрібні, особливо в теперішніх умовах, адже це можливість поговорити про позитивні моменти, подякувати один одному за роботу, перезавантажитися, знайти додаткову мотивацію і працювати далі. В нас попереду дуже багато роботи. Нас чекають непрості часи. На всю соціальну сферу буде покладатися більше і більше, людей, яким ми будемо потрібні.
Маємо родичів загиблих Героїв, поранених захисників, діючих військовослужбовців, їх рідних. Маємо працювати так, щоб вони відчували нашу турботу. Це тисячі людей. Ніхто раніше з такими людьми не працював і це неможливо прочитати в жодних рекомендаціях, почути на тренінгах. Ми з вами разом вчимося, як правильно працювати в таких складних умовах. Також продовжуємо працювати з категоріями, які цього потребують. Об’єм роботи, який нас чекає, насправді величезний і тут я розраховую на кожного з вас – працівників соціальної служби, наших партнерів, благодійних і громадських організацій, бо головне для нас це – людина.
Щиро вірю, що з цією роботою ми впораємося. Дякую усім працівникам соціальної сфери за роботу. Працюємо далі. Слава Україні!», - зазначив Олександр Симчишин.
Також міський голова відзначив кращих працівників галузі Почесними грамотами та цінними подарунками.
Приймали працівники соціальної галузі і вітання від партнерів, з якими щоденно співпрацюють. Від благодійного фонду «Карітас-Хмельницький» із гарною датою привітав його керівник отець Іван Данкевич.
Працівники управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради постійно долучаються до збору коштів на потреби Сил оборони. Цього разу передали 212 тис. грн власних коштів БФ «Волонтери Поділля». За ці кошти буде придбано дрони для наших захисників, адже саме завдяки українським воїнам маємо можливість жити та працювати в українському Хмельницькому.
 
Довідково
Архівні документи Державного архіву Хмельницької області свідчать, що перший відділ соціального забезпечення розпочав свою роботу з 30.05.1944 року, який згодом отримав назву відділ соціального захисту населення, за основний напрямок діяльності - виплата пенсій по інвалідності військовослужбовцям.
На стадії становлення соціальний захист населення діяв за трьома векторами:
- пенсійне забезпечення;
- соціальна допомога;
- матеріально-побутове обслуговування одиноких непрацездатних громадян.
Через 50 років своєї діяльності, та у зв’язку з розширенням кола повноважень відділ перейменовано на управління соціального захисту населення. Згодом, у 2001 році, управління соціального захисту населення отримало назву управління праці та соціального захисту населення і проводило свою діяльність у сфері соціального захисту за 60 напрямками.
В жовтні 2005 року до управління долучено відділ субсидій, який працював з 1995 року, як окремий підрозділ.
У 2010 році управління забезпечує діяльність за своїми повноваженнями, понад 100 напрямками роботи соціального характеру, та включає до свого складу:
- 13 відділів;
- 5 установ, які надають соціальні послуги.
Вперше в місті з 2017 року за європейськими стандартами започатковано роботу Університету третього віку, студентами якого є пенсіонери. Це соціально-педагогічна послуга, яка надається на базі Хмельницького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).
У 2021 році до управління долучається шоста установа – Позаміський дитячий заклад оздоровлення та відпочинку «Чайка».
Наприкінці 2021 року в Хмельницькому запрацював притулок для осіб, які постраждали внаслідок домашнього насильства та насильства за ознакою статі.
В травні 2022 року відкрився пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, який знаходиться по вулиці Зарічанська, 14/4.
У 2022 році – відкрито сьому установу, Хмельницький міський центр соціальних служб.
В серпні 2022 року у Хмельницькому відкрили кімнату кризового реагування для людей, які постраждали від домашнього насилля. Постраждалі можуть отримати короткостроковий прихисток від кривдників, включаючи перебування разом з дітьми.
З початком повномасштабного вторгнення працівниками управління прийнято близько 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб та забезпечено інтеграцію у нашу громаду.
Започатковано діяльність відділу по роботі з ветеранами та членами їх сімей, основний напрямок роботи якого, полягає у всебічній підтримці Захисників та Захисниць, учасників бойових дій, ветеранів війни, членів сімей загиблих, та інших осіб даної категорії, що прямо перекликається з подіями 1944 року.
У 2024 році розпочало свою роботу оновлене реабілітаційне відділення для військових та їхніх родин у Рекреаційному центрі «Берег надії», який знаходиться в с. Головчинці. Приміщення облаштоване сучасним обладнанням для фізичної та психологічної реабілітації.
З 1 квітня 2024 року розпочало свою роботу нове відділення на базі Центру соціальної підтримки та адаптації. Тепер українці, що мають обмежену рухову активність, із знищених чи окупованих сіл та міст, які не мають рідних зможуть отримати належний догляд та підтримку.
Впродовж 80 років діяльності, соціальний захист населення міста Хмельницького став надійним помічником для великої кількості людей, які мешкають у громаді.
Із моменту створення управлінням проведено кропітку роботу:
- організовано прийом громадян у п’яти громадських приймальнях за місцем проживання, з метою забезпечення доступності та зручності в отриманні послуг;
- систематично проводяться виїзні прийоми в старостинські округи;
- створено 7 підпорядкованих установ, які надають соціальні послуги на гідному рівні мешканцям нашої громади;
- створено комплекс благодійних заходів, спрямованих на адресну підтримку пенсіонерів, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, багатодітних сімей, інших соціально незахищених категорій громадян;
- на постійній основі надається понад 70 адміністративних послуг, якими можуть скористатися мешканці громади.
Виконання завдань, покладених на управління праці та соціального захисту населення проводиться 12 відділами та 7 установами, загальна чисельність яких налічує 441 працівника, які щомісячно надають соціальну підтримку близько 50 тисячам жителів нашої громади.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!