Новини

Хмельницька міська лікарня вперше отримала «Діамантову відзнаку» від ESO Angels

Хмельницька міська лікарня пробилася у сімку найкращих по Україні медичних закладів із якісного надання допомоги інсультним пацієнтам, згідно з міжнародними стандартами. Це — незалежна оцінка профільної ініціативи Angels Європейської організації інсульту.

Ініціатива Angels — це заходи в галузі охорони здоров’я, спрямовані на підвищення шансів пацієнтів, які перенесли інсульт, на виживання та життя без інвалідності. З 2016 року приблизно 7,5 мільйонів пацієнтів отримали лікування в понад 6000 медичних закладах Angels по всьому світу, включаючи понад 1400 нових медичних закладів, готових до надання допомоги при інсульті, створених у всьому світі за допомогою Angels.

Отримала відзнаку лікарка-невропатолог неврологічного відділення №1 КП «Хмельницька міська лікарня» Ольга Корсун під час щорічної Конференції Європейської організації інсульту (ESOC), що відбулася 15-17 травня у швейцарському Базелі.

«Конференція Європейської організації інсульту — один із найважливіших майданчиків нашої сфери. Цьогоріч до заходу долучилося двоє представників Хмельницької міської лікарні. Україну представляло 126 делегатів, а всього було понад 4,5 тисячі європейських медиків, що лікують інсульт. Наш медзаклад вперше отримав номінацію на «Діамантову відзнаку» за IV квартал 2023 року. Власне, це був перший раз, коли ми подалися, й одразу ж одержалив відзнаку. Основний критерій, за яким медичні заклади потрапляють у цей рейтинг, — якісне надання допомоги при інсультних станах. Зокрема, йдеться про оперативне проведення тромболітичної терапії. Внутрішньовенний тромболізис — метод, який дозволяє з найвищою ймовірністю позбавити пацієнта інвалідизації, якщо діяти швидко — потрапити у так зване терапевтичне вікно», — розповіла лікарка-невропатолог неврологічного відділення №1 КП «Хмельницька міська лікарня» Ольга Корсун.

Довідка: Внутрішньовенний тромболізис — це єдиний схвалений метод реперфузійної терапії для пацієнтів із гострим ішемічним інсультом. Внутрішньовенний тромболізис альтеплазою рекомендують для поліпшення функціонального результату у пацієнтів із гострим ішемічним інсультом протягом 4,5 годин після появи симптомів.

Інсульти поділяються на дві великі групи:

  • геморагічний, який викликаний розривом мозкової артерії;
  • ішемічний, при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Минулого року у двох неврологічних відділеннях Хмельницької міської лікарні надали допомогу понад 900 пацієнтам з інсультом як геморагічним, так і ішемічним. Перший вид — крововилив — займає близько п’ятої частини від загальної кількості, решта — закупорювання судин, простіше кажучи тромби. Тромболітичну терапію (ліки для розсмоктування тромбів) отримало 84 людини. Це число може бути значно більшим, якщо вчасно доставити хворого у спеціалізовану лікарню.

Інсульт вимагає невідкладного медичного втручання. Людина з ознаками цієї хвороби, яка отримує допомогу лікарів упродовж перших 4-5 годин, має більше шансів повернутися до повноцінного життя та уникнути тяжких й незворотних наслідків. Бо час — це мозок, адже під час інсульту кров не надходить мозковим клітинам, тож щохвилини без кисню відмирають мільйони нейронів. І ця ділянка мозку просто припиняє функціонувати, як і частина тіла, за яку вона відповідає.

«Не можна гаяти ані хвилини. Як тільки ви помітили у себе чи у близьких ознаки інсульту – за найпростішою шкалою FAST (абревіатура з англійської, де F (face) — обличчя, A (arm) — рука, S (speech) — мовлення, T (time) — час), потрібно одразу телефонували на швидку. Не сімейному лікарю, не чекати до ранку, а, наголошую, викликати невідкладну допомогу. За пів години хворого доставлять у найближчий медзаклад, який спеціалізується на наданні допомоги при інсультах і отримує фінансування інсультні пакети від НСЗУ. Далі — наша робота, якість якої теж залежить від швидкості. Пацієнт отримує тромболітичну терапію (препарат через крапельницю) за 20 хвилин, відтоді як переступить поріг лікарні. Це — високий показник дотримання критерію «від дверей — до голки». І він рятує не тільки життя, а й подальше здоров’я», — пояснив завідувач неврологічного відділення №1 КП «Хмельницька міська лікарня» Ігор Михалюк.

Довідка: МОЗ пропонує ще один спосіб виявлення симптомів інсульту за абревіатурою МОЗОК:

Мовлення. Нерозбірлива мова або нерозуміння слів.

Обличчя. Раптова асиметрія обличчя або “крива” усмішка.

Запаморочення. Втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару).

Очі. Раптове погіршення зору, двоїння в очах.

Кінцівки. Раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони. Немає сил потиснути руку, підняти руки.

У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що найякіснішу допомогу пацієнт може отримати в інсультному центрі. Саме госпіталізація в обладнаний інсультний блок або центр може допомогти знизити летальність на 5%. Над створенням такого працюють у Хмельницькій міській лікарні.

«Вже нині наші два неврологічні відділення обслуговують найбільшу в Хмельницькій області кількість інсультних пацієнтів. Незабаром і численність, і якість надання послуг ще підвищаться. Від Світового банку місто отримало ангіограф за 27 мільйонів гривень, а за 7 мільйонів гривень із міського бюджету зробили ремонт у приміщенні для нього. Це — цифровий рентген-апарат, який дозволяє за допомогою іонізувального випромінювання обстежувати й лікувати судини різних органів і систем. Він, очікуємо, запрацює восени — зараз триває процес ліцензування пристрою. Одержали його завдяки високому рівню надання послуг тутешніми фахівцями (їх восьмеро) — так його оцінила моніторингова група МОЗ України два з половиною роки тому. Міністерство включило наш медзаклад у списки на фінансування Світового банку. Й ось — результат», — підсумував директор КП «Хмельницька міська лікарня» Валерій Гарбузюк.

Так у Хмельницькій міській лікарні зможуть надавати одразу два види найсучаснішого лікування при ішемічних інсультах: тромболізис — медикаментозний спосіб, що вже активно застосовують, та тромбоекстракцію — механічне видалення тромбів із недоступних ділянок, який зможуть використовувати після запуску ангіографа.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!