Новини

Від початку року управління праці легалізувало майже дві сотні «тіньових» працівників

Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради продовжує інформаційно-роз’яснювальну роботу, направлену на дотримання трудового законодавства роботодавцями міської громади. Зокрема, значна увага приділяється питанню офіційного працевлаштування працівників та неприпустимості такого явища, як заробітна плата «в конверті».

Від початку 2024 року, в рамках виконання відповідного рішення виконавчого комітету, працівники відділу праці Управління праці та соціального захисту населення відвідали, за місцем здійснення діяльності, понад 2 тисячі суб’єктів господарювання.

Відвідуванням підлягали суб’єкти господарювання, які здійснювали діяльність у магазинах, закладах громадського харчування, в перукарнях та салонах краси. Такими заходами охопили усі торгово-розважальні центри міста. Також відвідують виробничі приміщення, швейні цехи тощо.

Під час відвідувань серед роботодавців розповсюджують «пам’ятки», в яких міститься інформація про основні норми трудового законодавства під час прийому на роботу та які «мінуси» є в неофіційних трудових відносинах, а саме:

  • низька продуктивність праці через відсутність належної мотивації працівників,
  • плинність кадрів, які є соціально незахищеними і не зацікавлені в таких трудових відносинах,
  • негативний імідж підприємця, як роботодавця;
  • труднощі з отриманням кредиту та розширенням власної справи;
  • штрафи за порушення законів, у зв’язку із неоформленням працівників.

У ході відвідувань до відома працівників доводиться інформація, що вони не набувають офіційного трудового стажу, позбавлені соціальних гарантій (оплачувана відпустка, нормований робочий день тощо), не мають права на отримання компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку та, взагалі, майже неможливо себе захистити у разі конфлікту, незаконного звільнення чи відмови в оплаті праці.

Також до відома підприємців доводиться інформація про гранти, якими можна скористатись задля відкриття або розширення бізнесу, а саме:

  • мікрогрант на власну справу (від 50 до 150 тис. грн – за умови створення мінімум 1 робочого місця та працевлаштування на нього працівника; до 250 тис. грн – за умови створення 2 нових робочих місць та працевлаштування на них працівників);
  • грант на власну справу учасникам бойових дій (розмір гранту не має мінімальної межі та не перевищує 1 млн. грн.).

Надавачами цих послуг є Міністерство економіки України, Державна служба зайнятості, АТ «Ощадбанк», ДП «ДІЯ».

Також доводиться інформація про різні види компенсаційних виплат, які можна отримати за сприяння служби зайнятості, зокрема:

  • компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи (до 96 тис. грн.);
  • компенсація суб’єктам малого підприємництва за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця (фактичні витрати в розмірі ЄСВ);
  • компенсація за працевлаштування зареєстрованих безробітних (фактичний розмір ЄСВ, але не більше подвійного розміру мінімального ЄСВ або 50 % фактичних витрат на оплату праці, залежно від категорії безробітного);
  • компенсація частини фактичних витрат за працевлаштування на нові робочі місця (50% суми ЄСВ за кожну особу);
  • компенсація за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю (до 71 тис. грн за облаштування одного робочого місця особи з інвалідністю 2 групи та до 106,5 тис. грн за облаштування одного робочого місця особи з інвалідністю 1 групи)

В ході відвідувань, під час отримання інформації про порушення трудового законодавства, акцентувалась увага на необхідності здійснення підприємницької діяльності лише в рамках закону – необхідно реєструватись приватним підприємцем, якщо діяльність здійснюється особисто, або ж оформляти найманих працівників, якщо вони є неоформленими.

Слід зазначити, що під час спілкування з працівниками вони неодноразово повідомляли про відсутність офіційного оформлення або ж не були впевнені в офіційному працевлаштуванні. Загалом стосовно 248 працівників виникли питання щодо статусу їх трудових відносин. За результатами інформаційно-роз’яснювальної роботи та спілкування з роботодавцями оформлено 192 особи.

До відома громадян! Якщо порушуються ваші права, ви можете звернутись до відділу праці Управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради за адресою: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 56, або за номерами телефонів: 70-41-46, 65-22-81.

За інформацією відділу праці

Управління праці та соціального захисту населення 

Хмельницької міської ради

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!