Новини

Шість бібліотек-філій Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади у 2023 відзначили ювілеї

Історія розвитку Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади складається з історій її бібліотек-філій. У 2023 ювілейні дати з часу створення відзначили декілька книгозбірень ЦБС: філія №3 — 75 років, філії №6, №9, №10 — по 55 років, філія №13 — 50 років, філія №17 — 90 років.

Кожна з них пройшла свій шлях становлення, виховавши багато поколінь читачів — людей, що завдяки власним обізнаності та начитаності ставали провокаторами інтелектуального й культурного розвитку усієї громади. Зазначає завідуюча філії №10 Ганна Слободян: «Ювілей у бібліотеки — це і свято у її читачів. У такий час маємо можливість зробити висновки, проаналізувати бібліотечну діяльність, визначити пріоритети, якими керуватимемося надалі». Завдяки аналізу зрозуміло, що кожна з бібліотек-ювілярок є особливою:

  • Філія №3 є єдиною масовою бібліотекою мікрорайону Гречани. Тут діє клуб за інтересами «Літературні зустрічі», який очолює хмельницька поетка Галина Корицька. А влітку на майданчику «Сонечко», що біля бібліотеки, працівниці влаштовують чи не щодня для малечі веселі активності.
  • Вже 12 років при філії №6 працює група за інтересами «Диво-врожаї». Мешканці мікрорайону Лезневе в межах такого проєкту сформували в бібліотеці банк насіння, який щороку поповнюється.
  • Філія №9, що в мікрорайоні Дубове, відома своєю співпрацею з різними громадськими організаціями, молодіжними об’єднаннями та волонтерськими спілками міста.
  • А от бібліотека-філія №10 ім. Д. Брилінського, котру так полюбляють діти Південно-Західного мікрорайону, аж тричі підряд була переможницею щорічного конкурсу «Краща бібліотека-філія року» серед книгозбірень ЦБС (за результатами роботи у 2019, 2020, 2021 роках).
  • У філії №13 вже багато років поспіль успішно діє Агентський пункт Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. Прийом громадян відбувається кожен третій четвер місяця. А ще ця книгозбірня працює за програмою «Золотий вік».
  • Філію №17 можна впевнено назвати центром культурного життя мешканців мікрорайону Книжківці. Бібліотека традиційно запрошує до себе на літературні зустрічі, тематичні спілкування та мистецькі години і дорослих, і дітей.

 

Розповідає заступниця директора ЦБС Світлана Сінькова: «Користувачі відвідують бібліотеки, щоб стати учасниками чи то якихось заходів, чи обміняти книги, чи скористатися Інтернетом або іншими бібліотечними послугами. Загалом майже 280 тисяч разів на рік наші філії вітають у себе читача. Кожна книгозбірня — місце зустрічі однодумців, серце поширення культури й читання, простір, де завжди можливий розвиток. Тому ми щодня радо зустрічаємо у себе відвідувачів і дуже радіємо, коли можемо надавати їм потрібні послуги, відкривати для них світ читання та ставати місцем їхнього успіху».

За інформацією

ЦБС Хмельницької міської

територіальної громади

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!