Шкринда Андрій Іванович

Шкринда Андрій Іванович

Андрій Іванович народився 13 грудня 1978 року в селі Божиківці Хмельницького  району у родині Галини та Івана Шкриндів. Закінчив спеціалізовану загальноосвітню школу № 25. У ВПУ № 25 здобув професію електромонтажника. Відслужив строкову службу на посаді стрільця в/ч А 0139. У 2008 році закінчив ХНУ за спеціальністю «Фінанси».

Андрій Шкринда захищав Україну ще з 2014 року. Пішов добровольцем. Згодом повернувся до цивільного життя. Був фаховим електриком. Коли почалася повномасштабне російське вторгнення, перебував за кордоном. Маючи можливість не повертатися, він приїхав та мобілізувався. Воював у складі 74 окремого розвідувального батальйону Сухопутних військ Збройних Сил України. «У нас в батальйоні було троє хмельничан. Андрій приєднався до нас і став четвертим, - згадує ексзаступник 231-го окремого батальйону територіальної оборони Станіслав Корецький. – Наш батальйон Сил Територіальної оборони формувався у Дніпрі. Перед тим, як перевестися до нас, він зідзвонювався з командиром роти і казав, що хоче бачити ворога, воювати з ним, а не бути десь в тилу».

«Ми всі його поважали, - каже Андрій Трубієнко, який разом із Андрієм Івановичем у 2014 році служив у прикордонних військах на посаді розвідника та захищав Україну від російського агресора. – Станиця Луганська, Красна Талівка – це передова і ми разом там були». Інші побратими доповнюють: «Андрій був завжди позитивним, сміливим, ми разом з ним «нуль» виходили, не боялися… Товариш надійний».

Руки і голова Андрія Івановича не знали спокою. На війні був стрільцем-зенітником зенітно-ракетного відділення зенітно-ракетного-артилерійського взводу роти вогневої підтримки. А це надто складна і відповідальна робота. Втома і напружені дні не зупиняли його. Він воював завзято і безстрашно, зі знанням справи, не жалів себе, всюди був першим, був інтелектуальною потугою у війську - виборював свободу своїм дітям, всій родині і Україні.

Андрій Шкринда пішов у засвіти 12 серпня 2022 року біля села Рівнопіль у Донецькій області під час виконання бойового завдання…

Нагороди: нагрудний знак «Ветеран війни. Учасник бойових дій», відзнака Президента України «За участь в Антитерористичній операції».

Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» за особисту мужність та героїзм під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!