Садовнік Тарас Ігорович

Садовнік Тарас Ігорович

Народився Тарас Ігорович Садовнік 27 серпня 1998 року у місті Хмельницькому. У 2016 році закінчив Ліцей № 4 імені Павла Жука. В  липні 2017 року став курсантом академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Закінчив  навчання у червні 2021 року за спеціальністю «Бойове застосування військ (піхота) та розпочав військову службу.

Українська родина Ігоря і Ірини Садовніків жила, працювала і ростила двох діток – двійняток Тараса і Дарину, мріяли про красиву їхню долю. Сім’я дружна, працьовита, освічена. Батьки виховували своїх діток демократично, тихим словом, повагою і свідомим вибором. А ще добром, чесністю, честю і власним прикладом. І якщо б визначити яка вона українська родина, то сім’я Садовніків своїми чеснотами і мала б перше місце.

Та сусідня держава вирішила, що не може існувати такої родини і такої нації як українці. І розпочався 2014 рік…  Перед родиною не стояло питання чи йти захищати від сусіднього варвара державу? Ігор Вікторович кадровий військовий, пішов добровольцем, мати Ірина Генадіївна у добровольчий батальйон госпітальєрів. Старший брат Артем теж воює на Сході.  Тарасу і Дарині тоді було по 16… Діти не сиділи без діла: тренували себе, щоб бути вольовими, сильними духовно і фізично, сумлінно вчились, мали спільні інтереси. Тарас як і батьки ще з дитинства мріяв стати військовим і після закінчення школи пішов служити. У жовтні 2016 року розпочав службу за контрактом у Збройних Силах України в свої 18. Батько не перечив його вибору, наставляв, мав великий досвід і був зразком для сина. Тарас служив у військовій частині А3215. У грудні 2016-го вже виконував бойові завдання у зоні АТО. Після закінчення Львівської академії Сухопутних військ розпочав військову службу в 14 окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого міста Володимира у званні старшого лейтенанта ЗСУ. Перше бойове зіткнення з окупантами зранку 24 лютого 22-го було на теренах Київської області. Підрозділ Тараса з маршу вступив у бій, зупинив броньовану колону противника, а згодом і зовсім її розгромив. Під час цього бою лейтенант Садовнік, командуючи механізованим взводом свого батальйону, особисто знищив танк та два БТРи ворога.

Тарас звільняв Бородянку, Макарів, неодноразово рятував поранених побратимів з підбитої та пошкодженої техніки. У Миколаївській області, куди перекинули їх підрозділ, при проведенні бойових дій отримав поранення, лікувався. Не завершивши реабілітацію повернувся до свого підрозділу у район Соледара. 20 липня 2022 року під час реабілітації  одружився зі своєю тендітною красунею Дар’єю. Це була ідеальна пара. Молоді, амбітні, виховані і багаті душею. Сучасна молода краса України! Будували плани, мріяли про діток, ніщо не стримувало їх. Та доля була невблаганною. Всього тиждень сімейного життя і знову 28 липня на фронт. А в серпні 2022-го зі своїм підрозділом вже Тарас успішно стримував ворога на Бахмутському напрямку. У кінці серпня 22-го підрозділ старшого лейтенанта Садовніка був перекинутий на Харківський напрямок, у село Коробочкине Чугуївського району. У перший день наступу на Куп’янському напрямку старший лейтенант Садовнік разом з групою розвідників висунувся у напрямку села Залізничне та попав у засідку. Група прийняла бій. Вже поранений продовжував боротись до кінця, відкинувши думки про здачу в полон. Група на чолі з Тарасом 6 вересня  22-го пішла до Небесного Легіону, але дала змогу основним силам бригади продовжити наступ у напрямку міста Куп’янська.

Указом Президента № 270/2023 від 10 травня Тарас Садовнік нагороджений орденом «Богдана Хмельницького» III ступеня.

Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» за особисту мужність та героїзм під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!