Демчук Богдан Михайлович

Демчук Богдан Михайлович

Народився Богдан Михайлович Демчук 28 травня 1995 року у селі Жадани Вінницької області. Базову освіту здобув у селі Шарівка Хмельницького району. У Ярмолинецькому професійному ліцеї здобув спеціальність водія, слюсаря-ремонтника автомобілів. У 2020 році вступив на навчання до Одеського державного університету внутрішніх справ.

Богдан Демчук, з позивним «Вогник» – 19-річний український юнак пішов служити в окремий загін спеціального призначення «Азов» ще у 2015 році, а в 2017 році він уже був нагороджений Почесною відзнакою «За оборону Маріуполя» за мужність і стійкість.

24 лютого 22-го, коли почалась повномасштабна війна, Богдан разом з рідним братом Олегом обороняв територію Маріуполя, прикривали своїми спинами беззахисних та наляканих маріупольців, потім була «Азовсталь» у надскладних умовах цілковитої блокади.

Богдан був щирим, добрим, мужнім і відповідальним Воїном і дуже уважним сином. «Мої сини росли як справжні хлопці. Вони мені давали стимул, рухали моїм життям. Допомагали по господарству, на городі були першими помічниками, трудолюбиві були. Навіть свою молодшу сестричку Дашу вибавили», - розповідає мужня  пані Тетяна про своїх Синів.

Його звитяжна дорога почалась ще восени 2014 року у «Плоскирівській сотні». 19-річний Богдан возив машиною волонтерів з допомогою на приазов’я та з часом повідомив матері, що йде служити у батальйон «Азов». Здав успішно складний і виснажливий курс молодого бійця, отримав омріяний шеврон «Азову» і дослужився до звання старшого сержанта. Там, за словами матері, Богдан пройшов справжню кузню: «Їх кували як єдиний організм аби вони у бою були єдиним цілим, були певні, що побратим прикриє спину, захистить і не покине».  Та доля невблаганна. При виїзді на бойове завдання 29 квітня 22-го отримав важке поранення… пішов до Небесного Легіону стояти в Божому омофорі за Україну перед тим написавши листа, щоб дружина виховала сина справжнім українцем. Богдан нагороджений медаллю «За сприяння в охороні державного кордону України».

Має відзнаку Президента України «За участь у антитерористичній операції. Указом Президента України від 24 травня № нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» за особисту мужність та героїзм під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!