Мрачковський Уберт Валерійович

Мрачковський Уберт Валерійович

Уберт народився 12 липня 1988 року в місті Хмельницькому. Закінчив загальноосвітню школу № 31. Його виховувала бабуся строгістю і добротою. У 2006 році пішов служити. Армійська строгість і дисципліна йому імпонували. Закінчив курси в Бердичівському військовому центрі. Отримав такий бажаний сертифікат снайпера.

УБЕРТ... Це ім’я добре відоме в армійських колах. Відоме не тільки тим, що воно оригінальне, а тим, хто його носить. Воїн, який став окрасою цього імені, був безстрашний! Людина – Спалах! Людина – Ураган! Його енергії вистачало на справи, які він професійно робив, на жарти, на любов до ближнього, на змагання і вдосконалення, порятунок побратимів і ще багато на що. Але найнесподіваніше в цьому Воїнові було те, що він був снайпером, одним із найкращих снайперів. Він говорив: «Я знищую ворогів, а не людей». Дивувались генерали і колеги. Уберт не міг сидіти на одному місці. Йому треба було рухатись, вирішувати, а снайперська робота вимагає іноді днями лежати нерухомо на промерзлій землі, без їжі і води, видивлятись як сокіл видивляє і вичікує свою здобич. Не кожен може. Він міг, ще й як. Найкраще! Залізна витримка та кмітливість робила Уберта феноменальним. Під час міжнародних змагань з кульової стрільби за кордоном Уберт займав другі, треті, четверті місця, хоч був тим незадоволений, бо міг більше, але ж був постійно на фронті і це теж важило на його стан.

У 2014 році Уберт підписав черговий контракт до кінця особливого періоду. Брав участь у боях за Савур-Могилу, Дебальцево у складі 128-ї гірсько-штурмової бригади, Маріуполі, Донецьку, Луганську, проводив евакуацію поранених. 2015 року його призвали до 3-го окремого полку спецпризначення.

Був неодноразово поранений, мав складну операцію, три рази переніс контузію. Проте поранення ніде не фіксував, щоб не комісували, і далі служив у ССО. Уберт був педантич- ний: після контузії мав сезонні загострення – головні болі, тоді свідомо проходив ліку- вання. Завжди мав при собі сумочку-аптечку, знав, які ліки йому необхідні, сумочку із маскуванням, сумочку для чищення зброї, і ще багато інших, не менш важливих і охайно складених речей.

В Уберта є рідний син Нікіта, йому 12 років. Любив його, шкодував, що проводив з ним мало часу – хотів насолодитись ним, поділитися щедрістю душі. Шестирічного сина Олени Костю вважав своїм сином, ладнали, їхні зустрічі були радістю життя. Костя пам’ятає Уберта як батька, любить, сумує і чекає, хоч розуміє, що він уже на небі світить зірочкою на їхньому шляху. А коли бачить військових каже: «Це друзі Уберта?!».

19 листопада 2021 року в Луганській області біля села Причепилівка під час обстрілу позицій ЗСУ з боку російських окупантів Уберт Мрачковський віддав життя за Україну, став зіркою на небі. Олена отримала його останнє повідомлення, яке розділило їхній особливий світ о 8.45: «Сумую за твоєю посмішкою!»…

Указом Президента України № 622/2015 від 3 листопада 2015 року, нагороджений орденом «За мужність» IIІ ступеня.

Указом Президента України № 590/2021 від 21 листопада 2021 року, нагороджений орденом «За мужність» II ступеня. Нагороджений Грамотою Пошани від Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенанта Валерія Залужного.

Рішенням Хмельницької міської ради від 23.09.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!