Яровець Максим Олександрович

Яровець Максим Олександрович

Народився Максим Яровець у Хмельницькому 13 січня 1995 року. У 2012 році закінчив школу №18 імені В’ячеслава Чорновола. Малим його навіть не було за що особливо сварити. Любив історію, читав багато про військові події, а коли підріс, то зацікавився військами спецназу. Купував книги про спецназ, дивився фільми, слухав їхні пісні. Старшокласником швидко подолав свою хворобливість і став серйозно займатися спортом, готуючись до вступу. І хоча родичі просили, щоб вступав до Хмельницької національної академії Державної прикордонної служби, Максимів вибір був непохитним: лише розвідка та спецвійська. Тренування, навчання, стрибки з парашутом – ніколи й додому з Одеси було їздити. Батьки щомісяця приїздили до нього, бо в курсанта був напружений графік навчання й підготовки. І лише після випуску перевів дух під час відпустки. Він почувався по-справжньому щасливим і хотів своїм щастям поділитись. Телефонував своїм друзям і однокласникам, аби поспілкуватись і разом провести час. А ще в Максима був намір: коли приїде у відпустку – організувати спільну поїздку однокласників у Карпати на п’ять днів. Нагадував їм, щоб відпросилися з роботи на той час…

«Максим обрав шлях воїна, сміливо ставши на захист України в складний для неї час. «Скіф», такий позивний мав Максим, прийшов на війну 21-річним юнаком, який прагнув щось змінити, прагнув учитися й навчати інших. Він був прекрасною людиною та хорошим командиром для бійців. Мав свою точку зору і, коли був упевнений у ній, переконливо її відстоював. Завжди був поруч зі своїми хлопцями і, був у них у повазі, не дивлячись на зовсім юний вік. Бо тут повага та визнання здобуваються не кількістю зірочок на погонах, а вчинками. Офіцер. Дійсно гідний, справжній та мужній офіцер», – поділилася спогадами його посестра Руслана Нечаєва.

Після двотижневої відпустки по закінченню факультету військової розвідки Одеської військової академії батьки поїхали з ним до міста Рівного, куди його направили служити в 130-й окремий розвідувальний батальйон. Максим з однокурсником Олександром Чехрієм пішов у військову частину доповісти про прибуття, а батьки вирішили в місцевій газеті оголошень пошукати житло для молодих офіцерів. Зателефонували за одним із номерів і вже збиралися йти дивитися помешкання.

«Тут, бачимо, виходять хлопці з КПП, такі серйозні, – розповідає мама Наталя Леонідівна. – Максим каже, що, мовляв, забирай, мамо, усі ці ковдри й подушки, і їдьте додому. Я питаю: а де ж будуть жити? І тоді він сказав правду: «Усі наші в зоні АТО, на Луганщині. І ми теж їдемо туди, бо ми ще в академії написали рапорти, щоб направити всіх у зону АТО. Як будемо сидіти вчитися, коли там іде війна?». Він перебрав речі, лише військове склав у наплічник. Батько вирішив, що піде служити добровольцем у його батальйон, та син нагадав, що він уже не дитина й по-офіцерському розпорядився: обом пильнувати молодшу сестру Марину. З війни Максим намагався телефонувати сам: їсти вистачає, взутий, одягнутий. Зізнався, що купив німецькі берці, бо отримані ще зразу розлізлись і промокали.

Командир мав можливість не ходити на «вилазки». Та після наради таки пішов. Під час повернення із завдання до своїх позицій групі залишалося 600 метрів. Міна-розтяжка «МОН-50», прихована під водою в рівчаку біля міста Мар’їнка Донецької області, не дала здібному командирові роти шансів стати колись генералом…

Указом Президента України від 3 лютого 2017 року нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Рішенням дев'ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за жертовність, героїзм, незламність духу в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України воїнові присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!