Співачук Олександр Володимирович

Співачук Олександр Володимирович

Олександр Володимирович Співачук народився 9 березня 1982 року. Батьки хотіли назвати Тарасом, але сестра випросила новонародженому братикові ім’я Захисника. У дитинстві його захоплювало все: художня література і техніка, спорт й історія рідного краю та його мальовнича краса. Володимир Співачук завжди пишався своїм сином: «Він ріс розумним, талановитим, добрим і відповідальним. Своїми здібностями й успіхами Сашко тішив і вчителів Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ступенів №15, де він навчався з 1989 по 1999 рік, і викладачів Хмельницького національного університету».

Майор міліції Олександр Співачук одним із перших правоохоронців у травні 2014 року добровільно вступив до батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець» ГУМВС України у Київській області. Брав участь в охороні правопорядку у Слов’янську, Торецьку, біля Горлівки та в інших населених пунктах Донеччини.

У підрозділі, де служив Олександр, побратими навіть не знали, що він – син громадського діяча, знаного на Хмельниччині, народного депутата України IV скликання Володимира Леонідовича Співачука.

В останній розмові з родичами, було це 28 серпня 2014 року, вранці, десь о восьмій годині, Сашко наголосив: «Якщо будуть дзвонити і казати, що я загинув – не вірте». І не вірили... Навіть після ДНК-аналізу, після перепоховання, після посмертного нагородження... Але реактивна артилерія, танки, міномети і все, чим нашпигували з армійських складів Росії відряджені на Донбас російські підрозділи та місцевих найманців, кинули на Іловайськ. У тому пекельному, кривавому котлі під Іловайськом згоріли останні ілюзії про братерство українського народу з російським. Це сталося 29 серпня 2014-го, у «зеленому коридорі» на дорозі між селами Новокатеринівка та Горбатенко...

У 2004-2005 роках Олександр Співачук служив у внутрішніх військах, а з жовтня 2005 року він – співробітник органів внутрішніх справ, був надто відповідальним професійним слідчим. У Південно-Західному відділі міліції міста Хмельницького він пройшов шлях від помічника дільничного інспектора до помічника начальника відділу з кадрового забезпечення. 2011 року його переведено на посаду слідчого, а з червня 2013 року призначено старшим слідчим УМВС України у Хмельницькій області.

За бездоганне виконання службових обов’язків неодноразово відзначався подяками керівництва і грамотами відомства, нагороджений медаллю МВС України. Отримав другу вищу освіту на факультеті правознавства та правоохоронної діяльності Національної академії внутрішніх справ. Олександр любив читати книги, навчатися, тому і займався науковою роботою, опублікував низку наукових праць у галузі права.

Керівництво полку «Миротворець» нагородило Олександра Співачука відзнакою «За сумлінну службу». А колеги з обласного управління національної поліції започаткували турнір з мініфутболу «Кубок пам’яті Олександра Співачука». Однією з перших команд, які брали участь у ньому, була команда, де грає син Олександра, Дмитро Співачук. «Саша для нас завжди живий. Він живий, бо живе те, за що він боровся», – говорить батько Володимир Співачук.

Указом Президента України Олександра Володимировича Співачука у квітні 2015 року нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Згідно з рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 16 березня 2016 року його нагороджено Почесною відзнакою міської громади «Мужність і відвага». Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за проявлену мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Олександру Співачуку присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького». Рішенням міської ради ім’я Олександра Співачука присвоєно Хмельницькій СЗШ І-ІІІ ступенів №15. На її фасаді відкрито меморіальну дошку на честь воїна.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!