Роземборський Олександр Євгенович

Роземборський Олександр Євгенович

Справжній воїн, мужній, відважний патріот, який любив свою країну, прагнув жити і працювати в сильній державі.

Народився Олександр 11 червня 1967 року у місті Дунаївці Хмельницької області. З дитинства йому була притаманна риса скрізь бути лідером. Після закінчення Дунаєвецької середньої школи №1 вступив у Кам’янець-Подільський сільськогосподарський технікум. Далі – служба в армії, власний бізнес. Після 2001 року вони з дружиною Оленою переїхали до Києва, відкрили будівельне підприємство. Були разом на роботі, вдома, на відпочинку, у відрядженні. Однаково відповідально ставилися до виховання дітей.

Навіть дуже важко хворіючи, він не тільки боровся за життя, а й продовжував воювати і встиг вивезти з-під обстрілів із зони АТО 720 дітей. До кінця свого життя, 14 листопада 2015 року, Олександр Роземборський тримався мужньо і гідно, ставши прикладом для свого сина Рената і донечки Анжеліки, дружини, друзів і побратимів.

З перших днів Революції Гідності він разом із дружиною став активним учасником боротьби, вони були учасниками «Автомайдану». Чоловік воював у складі батальйону «Айдар» у найгарячіших точках на Луганщині. Побратим з позивним «Камаз» розповідав: «Коли бійці опинилися в оточенні, саме Сашко «КАМАРО», ризикуючи своїм життям, не роздумуючи, відволік увагу ворога. Поїхав на шаленій швидкості у бік противника, взявши на себе його приціл. Майже 260 людей, які вже не мали надії на життя, вийшли з оточення без втрат… Сашка тоді довго не було, всі боялися, що його вже немає в живих… Але за дві години побачили, як із-за горизонту мчить Сашкова автівка з синьо-жовтим прапором. І ще більше здивувались, коли відчинились двері: він ще й двох полонених прихопив!».

Придбавши за власний кошт транспорт, він разом із дружиною відправився на Луганщину. Подружжя Роземборських вивезло з найгарячіших точок сотні дітей. Саме під час останньої поїздки до міста Старобільськ, коли везли групу дітей на Хмельниччину у табір відпочинку «Чайка», Олександрові стало дуже погано. Бійця госпіталізували в Хмельницьку обласну лікарню й прооперували. Важка хвороба забрала славного та безстрашного захисника української землі.

2015 року Олександра Роземборського нагороджено медалями «За доблесть і звитягу» та «З нами Бог і Україна». За рік перед тим, 3 жовтня 2015 року, він нагороджений медаллю «За гідність та патріотизм», а 16 березня 2016 року Хмельницька міська рада нагородила Олександра Роземборського Почесною відзнакою міської громади «Мужність і відвага».

Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за проявлену мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Олександрові Євгеновичу Роземборському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!