Смолінський Леонід Денисович

Смолінський Леонід Денисович

Народився Леонід Денисович Смолінський 16 грудня 1964 року. Закінчив у 1982 році Летичівську середню школу №2. Після успішного закінчення військового училища в 1986 році був направлений на службу в групу радянських військ у Німецьку Демократичну Республіку на посаду командира загону. 1991 року, після виведення радянських військ із Німеччини, звільнився з армії у званні капітана.

З першого дня Революції Гідності Леонід Денисович був на Майдані, а з початком війни поїхав воювати на Схід. Був добровольцем у батальйоні територіальної оборони «Дніпро-1», добровольчий український корпус «Правий сектор», позаяк медики не дали йому путівки до Збройних сил під час медкомісії у військкоматі. Це був досвідчений вояк, відповідальний та навчений.

Честь офіцера, 1986 року закінчив Костромське вище командне училище хімічного захисту, і біль за молодих хлопців, яким Леонід Денисович годився у батьки, перемогли: капітан Смолінський став на захист України.

«З Леонідом служили з самого початку, зустрівшись із ним у Дніпропетровську на тренувальній базі. У нас була п’ятірка: четверо з Нетішина і Льоня з Хмельницького. Він, по званню найстарший, був як наставник, опікував нас, – згадував бойовий товариш Смолінського Максим. – Брали участь у неймовірних операціях. Армійців туди не посилали... Льоня про нас турбувався: берці намагався діставати та інші речі через польську громаду. Наша штурмова група налічувала близько двадцяти осіб, вижило лише п’ятеро».

Нетішинцям пощастило: за день до трагедії їх відпустили додому. А 12 серпня бійці спецпідрозділу «Дніпро-1» потрапили у засідку. Леонід був в автобусі з іншими бійцями, який розстріляли, коли вони їхали на завдання, терористи в селі Мар’їнка на Донеччині. Озброєні кулеметами й автоматами, бійці їхали на блокпост, який українські війська відбили в терористів. Розвідка не виявила противника, але… З п’ятнадцяти загинуло дванадцять, трьох поранених вороги забрали в полон. Потім терористи забрали і загиблих, вимагали викуп. Перемовини були важкими, й терористи здалися лише на обмін полоненого «Правим сектором» російського підполковника.

Леонід у вільну годину завжди телефонував матері і розвіював її тривогу. І коли через кілька днів після останньої зустрічі пролунав дзвінок, жінка зраділа: «Льонічко, це ти? Тебе погано чути…». Але на тому боці зв’язку безжально-металевий голос відповів: «Это не Лёнечка. Ваш сын убит…». Що далі їй говорив сепаратист, Неоніла Казимирівна вже не чула: світ потемнів у її очах… Потім згадала, що перед від’їздом Леонід, наче сам не свій, не взяв із собою ключів, а залишив їх матері. Знітився і каже: «Нехай будуть вдома, віддасиш, кому буде треба…».

Згідно з рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 16 березня 2016 року Леоніда Смолінського нагороджено Почесною відзнакою міської громади «Мужність і відвага». Відзначений «Бойовим Хрестом Корпусу».

Рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради від 26 жовтня 2016 року за проявлену мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Леоніду Смолінському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!