Мельник Іван Олександрович

Мельник Іван Олександрович

Йому було всього 22... Про таких кажуть: поспішав жити... Займався спортом, був підтримкою для друзів та надією для батьків, щиро вірив в успіх України. Такі першими мужньо стають на захист Батьківщини, сміливо погоджуються на найнебезпечніші завдання.

Іван Мельник народився 7 липня 1994 року у місті Хмельницькому. Навчався у Хмельницькій спеціалізованій ЗОШ №15. Він змалку мав багато захоплень, досягнення у веслуванні на байдарках і каное. 2008 року здобув звання кандидата у майстри спорту. Мав гарно розвинену пам’ять і мислення. Вирізнявся високим рівнем загального розвитку. Найбільше любив гуманітарні предмети, робив чудові презентації з інформатики, брав активну участь у шкільних олімпіадах. Серед однолітків користувався авторитетом і був лідером.

З лютого 2016 року почав службу в полку дистанційно-керованих літальних апаратів Повітряних сил. Після спеціалізованого вишколу на базі 199-го навчального центру Високомобільних десантних військ направлений виконувати бойові завдання у 95-у окрему десантно-штурмову бригаду, з грудня брав участь в АТО на Сході.

Двоюрідний Іванів брат Андрій Сворінь розповідав, що вони служили разом. Відслужили 120 днів – і так мріяли про перемогу… Звісно, Іван мріяв після закінчення контракту стати гарним професіоналом своєї справи, але не судилося…

Військовослужбовця 383-го окремого полку дистанційно керованих літальних апаратів, прикомандированого до 95-ї аеромобільної бригади, кулеметника Івана Мельника снайпер дістав на взводному опорному пункті. Це сталося 25 квітня 2017 року в населеному пункті Новгородське Торецької міської ради на Донеччині. Він чергував, був на посту. Солдат Олександр Дзюбенко, побратим Івана, згадував: «Того вечора ми були на бойовому чергуванні, говорили про життя, як повернемося додому. Іван мав тут дівчину... Потім, о 23:50, вийшли подивитися в тил, чи ворог нас не оточує. І тут раптово пролунав неймовірний свист, Іван похитнувся і впав, все було миттєво…».

Указом Президента України від 13 червня 2017 року №161/2017 хмельничанина Івана Мельника нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Рішенням двадцятої сесії Хмельницької міської ради від 20 вересня 2017 року за проявлену виняткову мужність, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Івану Олександровичу Мельнику присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького», нагороджено відзнакою «Мужність і відвага» за жертовність, героїзм.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!