Новини

У Хмельницькій міській раді розгорнуто виставку художніх робіт маріупольчанки Олени Мурашкіної

В імпровізованій мистецькій залі Хмельницької міської ради відбулося урочисте відкриття виставки художніх робіт маріупольчанки Олени Мурашкіної. В експозиції 13 робіт.

До повномасштабного вторгнення рашистів Маріуполь був сучасним та красивим містом, де вирувало життя. У Драматичному театрі міста на посаді художника-оформлювача театралізованих постанов працювала Олена Мурашкіна. Олена, як належить творчій особистості, щодня цілковито віддавалася улюбленій справі, а ще – писала картини на замовлення, робила настінні розписи, розписувала одяг, проводила арт-терапію і творчі заняття з дітьми.

«На картинах зображені відомі усім жителям Маріуполя місця. Цю виставку я присвятила моїй бабусі, яка, на жаль, загинула від куль ворога, тому картина з трьома янголами є для мене дуже важливою, бо бабуся допомагає мені, захищає мене і дає сили рухатись далі», - розповіла художниця Олена Мурашкіна.

24 лютого 2022 року життя усіх українців розділилося на «до» та «після». Майже два місяця поспіль Олена не могла малювати, а після подій з Драмтеатром відчула потребу висловитися у творчості. Так розпочалася робота над серією картин «Життя крізь війну» про місто-Герой Маріуполь. Художниця створила понад 10 робіт й тепер процес творчості не припиняється. Олена щоразу поповнює серію низкою зорових образів, де ілюструє, яке зло приносить війна і водночас захоплюється непохитністю та незламністю українців та вірить у щасливе майбутнє.

Особистими спогадами та невимовним болем про рідний Маріуполь, який окупанти перетворили на руїну, із всіма присутніми поділилася керуюча справами виконавчого комітету міської ради Юлія Сабій:

«Найболючішим для мене є те, що я не можу прийти на цвинтар до могил своїх рідних, свого роду. Це своєрідна терапія і для мене, тому що це внутрішній біль, який потрібно осягнути, щоб побачити майбутнє. Ми маємо боротися за Україну. Вірю, що наше місто у майбутньому буде мати усю красу життя. Дякую, Олено, за Вашу працю і талант. Показуйте свій талант якомога більшій кількості людей».

На думку авторки презентованої виставки, місто Хмельницький має багато спільного з Маріуполем. Вона так само щиро полюбила його і почувається тут комфортно. А ще художниця воліє творити, не зупинятись у творчих пошуках та мистецькому розвитку і мріє своїми творами показати світові, яке лихо приносить війна і які незламні ми – українці. Наступну серію робіт, за словами Олени, вона присвятить іншим містам-Героям. Одну з таких картин вже написала, присвячена вона місту Бахмут, у якому наразі ведуться жорстокі бої.

Атмосферу презентованої виставки доповнили музичні твори у виконанні ансамблю струнних інструментів «Імпреза» Хмельницької школи мистецтв.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!