Новини

«Вільна мама» - нова послуга у бібліотеках Хмельницької громади для мам і дітей ВПО

Протягом 2023 року у бібліотеках Хмельницької міської територіальної громади працює проєкт «Вільна мама», який втілюється спільно з Громадською організацією «ЖІНОЧИЙ ХАБ».

Основною метою послуги є інтеграція мам та дітей з числа внутрішньо переміщених осіб в приймаючу громаду, шляхом надання батькам вільного особистого часу для саморозвитку, пошуку роботи, вирішенню побутових справ та інше. Змістом послуги є організація дозвілля та розвиваючих занять з дітьми, заходів із психологічної реабілітації через проведення творчих майстер-класів, активних ігор та завдань на логіку й мислення; занять з виховання культури мовлення і спілкування, арт-терапії, казкотерапії, дидактичних ігор з патріотичного виховання і знайомство з українською культурою та місцевим регіоном тощо.

Проєкт вже активно втілюється у бібліотеках-філіях №14 (вул. Героя України Дмитра Васильєва, 7 (мікрорайон Ракове) та №8 ім. І. Іова (вул. Кармелюка, 8 (мікрорайон Озерна).

До бібліотек мами-переселенки приводять діток дошкільного та молодшого шкільного віку, де протягом трьох годин з дітками проводять розвиваючі заняття. Тим часом мами мають можливість вирішити свої побутові проблеми: шукають роботу, відвідують навчальні курси, працюють, йдуть до лікаря та в інші заклади. За такою послугою вже звернулося 72 особи.

У бібліотеках обладнано ігрові куточки, з дитячими меблями та розвивальними іграми, де бібліотекарі та волонтери проводять час з дітьми. Діти малюють, ліплять, танцюють, грають рухливі ігри, беруть участь у майстер-класах тощо.

З батьками бібліотекарі працюють окремо. Залучають до цієї роботи психологів, педагогів, юристів та інших фахівців. З жінками-переселенками проводять тренінги з психоемоційної підтримки, інфомедійної грамотності, кібербезпеки, обговорюють питання виховання дітей, їх складної поведінки, сімейних проблем, насильства.

Бібліотеки, в рамках проєкту «Вільна мама», сприяють в отримані гуманітарної допомоги для сімей, які постраждали від російської агресії, допомагають у пошуку житла, працевлаштуванні, проводять презентаційні зустрічі-знайомства з інфраструктурою та історією міста Хмельницького, знайомлять з культурними традиціями Хмельниччини.

«Бібліотека допомагає в соціалізації жінок з дітьми, що знайшли притулок в нашому місті через війну. Наше основне завдання – хоч трохи покращити життя внутрішньо переміщених осіб, які чекають скорішої перемоги та повернення мирного життя», – поділилася своїми враженнями Людмила Шевчук, бібліотекарка філії №14.

Загалом проєкт «Вільна мама» запланували впровадити у чотирьох книгозбірнях міста Хмельницького: центральній публічній дитячій бібліотеці-філії №12 (проспект Миру, 76/2, мікрорайон Виставка), бібліотеці-філії №8 (вул. Кармелюка, 8, мікрорайон Озерна), бібліотеці-філіі N11 (вул. Львівське шосе, 47/2, мікрорайон Південно-західний), бібліотеці-філії №14 (вул. Героя України Дмитра Васильєва, 7, мікрорайон Ракове).

За інформацією

ЦБС Хмельницької міської територіальної громади

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!