Новини

У Хмельницькому відбулися концерти, присвячені американській співачці українського походження Квітці Цісик

Днями у великій залі Хмельницької музичної школи №1 ім. М. Мозгового відбувся концерт "Народжена душею в Україні", присвячений неймовірній американській співачці українського походження Квітці Цісик.

4 квітня 2023 року мала б відсвяткувати свій 70-тий день народження справжня українка, талановита неповторна співачка, жінка-легенда Квітка Цісик. "Музичне диво" - так називали співачку, яка народилася і все життя прожила у США. Її унікальний голос брав у полон із першої ноти. Відома всьому світові українка мала рідкісний тембр голосу - колоратурне сопрано, почувалася невимушено, співаючи блюз, оперні партії чи коротенькі рекламні джингли. В Америці її голос лунав у кожному домі. Свій шалений успіх і непересічний талант Цісик використовувала задля популяризації української культури у світі. В Україні її голос почули здебільшого після її смерті.

У концерті, присвяченому неймовірній Квітці, прозвучали українські народні пісні і пісні відомих українських композиторів, які увійшли до альбомів, записаних та співаних Квітославою, виконуючи які вона вклала всю свою українську душу.

«Квітка Цісик - голос України» - таку назву мав ще один концерт, який відбувся у Хмельницькій школі мистецтв. На ньому глядачі змогли відчути силу рідної пісні, яка у кінці ХХ сторіччя звучала далеко за межами України, в США, а нині лунає у серці кожного українця. Співачка, яка полонила серця американців своїм голосом та змогла зберегти вокальну спадщину України у вигляді високопрофесійних записів двох альбомів українських пісень. Обидві платівки у 1990 році були номіновані на премію «Греммі» в категорії «сучасний фольк». До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали один одному. Голосом квітки захоплювався весь американський шоу-бізнес. Із співачкою працювали Майкл Джексон, Вітні Г'юстон та інші світові зірки. Цей мистецький проект підготувала Дарія Ільницька зі своїми учнями.

Нагадаємо, одна з вулиць міста Хмельницького носить ім’я Квітки Цісик. Знаходиться вона у мікрорайоні Гречани.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!