Проекти рішень виконавчого комітету

Про внесення на розгляд сесії міської ради пропозиції про затвердження Програми підтримки і розвитку Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло»   на 2023-2027 роки

Про внесення на розгляд сесії міської ради пропозиції про затвердження Програми підтримки і розвитку Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло»   на 2023-2027 роки

 

Розглянувши клопотання Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло», керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», постановою Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 № 835 «Про затвердження Порядку відбору інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка», наказу Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003 № 154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», наказу Міністерства з питань  житлово-комунального господарства України від 21.08.2008 № 253 «Про затвердження Методичних рекомендацій з утримання об’єктів зовнішнього освітлення населених пунктів» та інших нормативно-правових актів, виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Внести на розгляд сесії міської ради пропозицію про затвердження Програми підтримки і розвитку Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло» на 2023-2027 роки згідно з додатком.

2. Контроль за виконанням рішення покласти на управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради.

 

Міський голова   О. СИМЧИШИН

Додаток

до рішення виконавчого комітету

від «___»_____2023 р. № ______

 

ПРОГРАМА

підтримки і розвитку Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло» на 2023-2027 роки

м. Хмельницький

Паспорт

Програми підтримки і розвитку ХКП «Міськсвітло» на 2023-2027 роки

 

 

№ з/п

Розробник програми

ХКП «Міськсвітло»

1

Відповідальний виконавець програми

ХКП «Міськсвітло»

2

Учасники програми

Управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради, ХКП «Міськсвітло»

3

Термін реалізації програми

2023-2027 роки

4

Етапи виконання програми

Програма виконується в один етап

5

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми

кошти бюджету Хмельницької міської територіальної громади (далі – бюджет міської територіальної громади), власні кошти підприємства, кошти інших джерел, не заборонені законодавством

6

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми

 233335,9 тис. грн.

 

 

  1. Загальні положення.

 

1.1. Однією з найважливіших галузей в системі житлово-комунального господарства Хмельницької міської територіальної громади є комунальна сфера міста, яка покликана забезпечити життєдіяльність громади шляхом створення сприятливих умов для комфортного проживання населення.

1.2. Важливою складовою комунального господарства Хмельницької міської територіальної громади є зовнішнє освітлення, що утворює не тільки гарний загальний вигляд міста, але й головним чином - здорові та культурні умови життя населення. Невід’ємною складовою організації благоустрою міста є утримання та поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення.

1.3. Забезпечення належного функціонування мереж зовнішнього освітлення на території громади здійснює Хмельницьке комунальне підприємство «Міськсвітло», яке є спеціалізованим експлуатаційним підприємством, створеним з метою утримання та експлуатації електромереж зовнішнього освітлення Хмельницької ОТГ.

1.4. ХКП «Міськсвітло» для забезпечення безперебійної роботи зовнішнього освітлення здійснює утримання мереж та об’єктів зовнішнього освітлення територіальної громади, а також підприємств та організацій, шляхом проведення їх ремонту, модернізації, технічного переоснащення та обслуговування.

1.5. Роботи з ремонту та утримання елементів зовнішнього освітлення спрямовані на забезпечення та збереження їх технічного та естетичного стану, підвищення експлуатаційних якостей та продовження їх строків служби.

1.6. До елементів зовнішнього освітлення належать:

  •  електромережі, включаючи розподільчі мережі електропередач до 1000 В (кабельні та повітряні);
  •  обладнання диспетчерського зв’язку;
  •  автоматика і телемеханіка, яка обслуговує мережі зовнішнього освітлення;
  •  світильники всіх типів;
  •  прожекторні установки;
  •  пункти живлення засобів та обладнанняПВ;
  •  опори всіх типів та тросові підвіси.

1.7. Як частина комунального господарства, ХКП «Міськсвітло», створене для забезпечення дозвілля, відпочинку населення, задоволення культурно-побутових потреб громади.

1.8. Якісне освітлення забезпечує скорочення кількості дорожньо-транспортних пригод, збільшує швидкість руху транспорту, знижує вуличну злочинність і вандалізм, підвищує екологічну безпеку (менше зорових стресів, викликаних візуальним хаосом і дискомфортною яскравістю, недоліком світлових орієнтирів та інформації, скорочується викид газів).

1.9. Пріоритетним напрямком діяльності ХКП «Міськсвітло» є впровадження сучасних технологій. Однією з найбільших проблем на шляху до енергозбереження є постійно зростаюче споживання електроенергії в зв’язку із зростанням будівництва житлових комплексів, нових доріг та їх реконструкцій, що створило передумови для подальшого впровадження заходів з підвищення рівня ефективності енергоспоживання.

1.10. В основу реалізації Програми підтримки і розвитку ХКП «Міськсвітло» на 2023-2027 роки (далі – Програма) покладено принцип забезпечення надання населенню Хмельницької міської територіальної громади якісних послуг із зовнішнього освітлення вулиць. Для цього у Програмі враховано принципи підвищення ефективності та надійності функціонування мереж зовнішнього освітлення ОТГ, забезпечення утримання, належного функціонування та збереження освітлювальних приладів на території об'єктів благоустрою, впровадження енергозберігаючих технологій та обладнання, покращення криміногенної та зменшення аварійної ситуацій, розширення зони обслуговування шляхом приєднання нових мереж.

1.11. На теперішньому етапі основними напрямками розвитку зовнішнього освітлення Хмельницької ОТГ є удосконалення системи керування та контролю стану мереж, уніфікація освітлювальних приладів функціонального освітлення з впровадженням обладнання з високими показниками співвідношення люміноватт та вартості.

 

  1. Нормативно-правове забезпечення.

 

2.1. Програму розроблено в межах Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», постанови Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 № 835 «Про затвердження Порядку відбору інвестиційних проектів, для реалізації яких надається державна підтримка», наказу Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 23.09.2003 № 154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів», наказу Міністерства з питань  житлово-комунального господарства України від 21.08.2008 № 253 «Про затвердження Методичних рекомендацій з утримання об’єктів зовнішнього освітлення населених пунктів», виробничі показники часу з поточного ремонту та обслуговування об’єктів зовнішнього освітлення Галузевих комунальних норм України 02.08.008-2002 затверджено наказом Держбуду України від 07.02.2002 №82 та інших нормативно-правових актів.

2.2. Програма враховує головні завдання і заходи розвитку та утримання мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади на 2023-2027 роки, та спрямована на виконання наступних рішень міської ради, зі змінами:

2.2.1. Стратегічний план розвитку Хмельницької міської територіальної громади на 2021-2025 роки (рішення сьомої сесії Хмельницької міської ради від 14.07.2021 р. № 11);

2.2.2. Програма економічного і соціального розвитку Хмельницької міської територіальної громади (рішення Хмельницької міської ради затверджується щорічно);

2.2.3. Програма підтримки і розвитку житлово-комунальної інфраструктури Хмельницької міської територіальної громади на 2022-2027 роки, зі змінами (рішення десятої сесії міської ради від 15.12.2021 № 52).

 

  1. Мета Програми.

 

3.1. Основною метою Програми є покращення стану мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади, покращення зовнішньої привабливості освітлення вулиць, місць загального громадського користування Хмельницької міської територіальної громади, сприяння та забезпечення стабільної діяльності ХКП «Міськсвітло», а також збереження майна спільної власності територіальної громади міської ради.

 3.2.  Забезпечення стабільності роботи комунального підприємства «Міськсвітло» відповідно до його функціональних призначень, виконання зобов’язань з виплати заробітної плати працівникам, обов’язкових соціальних виплат, комунальних платежів та податкових зобов’язань.

          3.3. Також метою Програми є впровадження реконструкції та модернізації системи зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади на основі застосування принципів енергоефективності та енергозбереження з використанням сучасного електро- та світлотехнічного обладнання, що дозволить:

       3.3.1. значно зекономити матеріальні, енергетичні та фінансові ресурси територіальної громади;

       3.3.2. запровадити сучасну систему вуличного освітлення для отримання оптимальних результатів з енергозбереження та надійності;

       3.3.3. підвищити безпеку людського життя, знизити соціальну напругу, покращити морально-психологічний клімат у територіальній громаді.

 

  1. Завдання Програми.

 

4.1. Основним завданням Програми є забезпечення потреб у сфері розвитку та утримання мереж зовнішнього освітлення ХКП «Міськсвітло» для створення комфортних та безпечних умов для проживання і відпочинку населення Хмельницької міської територіальної громади.

4.2. Покращення якості освітлення вулиць та забезпечення енергоефективності в роботі підприємства а також забезпечення належного стану мереж зовнішнього освітлення, збереження та підвищення їх експлуатаційної спроможності з подальшим їх вдосконаленням.

4.3. Здійснення поточного ремонту та  утримання в належному стані мереж зовнішнього освітлення, які знаходяться на балансі підприємства.

4.4. Капітальний і поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади.

         4.5. Покращення освітленості вулиць, тротуарів, доріжок, майданів для безпечного пересування вулицями та дорогами у темний період доби;

4.6. Зменшення витрат на утримання, експлуатацію та ремонт обладнання для зовнішнього освітлення;

4.7. Заміна застарілих чотирьохпровідних ліній електропередач з застосуванням голого алюмінієвого проводу типу А-16, А-25 на ізольований самонесучий провід типу СИП 4*16, СИП 4*25 для забезпечення стабільної і безаварійної (зменшення кількості обривів та коротких замикань в мережах) роботи мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади.

4.8. Обстеження та заміна аварійних опор для забезпечення безпечних умов життєдіяльності Хмельницької міської територіальної громади.

4.9. Розширення мереж зовнішнього освітлення задля можливості надання якісних послуг з освітлення магістральних, міжквартальних доріг та прибудинкових територій Хмельницької міської територіальної громади.

4.10. Зменшення обсягів шкідливих викидів ртуті у відпрацьованих лампах.

4.11. Оновлення матеріально-технічної бази, основних засобів підприємств, що належать до власності територіальної громади.

4.12. Збереження комунального майна.

 

  1. Основні напрямки робіт з поточного ремонту та утримання мереж зовнішнього освітлення у Хмельницькій міській територіальній громаді та проблемні питання.

 

5.1. В зв’язку із постійним збільшенням вартості електроенергії за останні роки, дуже гостро постало питання вдосконалення освітлення у Хмельницькій міській територіальній громаді. 70 % освітлювальних приладів, які експлуатуються, не відповідають технічному рівню сучасного освітлювального обладнання і світловіддача їх дуже низька.

5.2. Утриманням та поточним ремонтом мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади, забезпеченням комфортних умов перебування у вечірній час, утриманням в належному стані мереж зовнішнього освітлення, розвитком туристичної галузі міської громади (святкове оформлення до свят), запобігання злочинності (освітлення вулиць), розширення мереж зовнішнього освітлення займається Хмельницьке комунальне підприємство «Міськсвітло».

5.3. Послуги по обслуговуванню мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади полягають у регулярному проведенні заходів щодо запобігання передчасному зносу об’єктів, забезпечення належних умов їх функціонування.

5.4. З метою покращення освітлення вулиць міської громади підприємство переходить на використання тільки екологічно чистих, енергоефективних та економних LED ламп. Використання високоефективних джерел світла дозволяє зменшити витрати на спожиту електроенергію.

5.5. Загальна довжина мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади, яке обслуговує Хмельницьке комунальне підприємство «Міськсвітло» складає 639 км. Загальна кількість світлоточок становить 18474  з них 15852  в місті Хмельницькому та  2622  в інших населених пунктах громади.

5.6. У власність територіальної громади міста перейшли мережі зовнішнього освітлення м-ну Ракове (293 світлоточки, 6129,68 м повітряних ліній та 4480,80 м підземних ліній), які до цього перебували у власності Міністерства оборони України (мережі капітально не ремонтувалися з 1976 року). Орієнтовна вартість приведення їх до належного стану 12000,0 тис. грн.

5.7. В зв’язку зі створенням ХМТГ до міста доєдналися 23 села та 1 селище (Богданівці). Велика частина переданих мереж зовнішнього освітлення потребують проведення робіт з капітального ремонту. У селах Волиця та Малашівці мережі зовнішнього  освітлення відсутні взагалі.

5.8. Для покращення стану мереж зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади  підприємством здійснюються наступні напрямки робіт:

  - Перевірка, огляд та обслуговування світильників;

 - Заміна ламп світильників, миття та протирання захисного скла світильників;

 - Ліквідація пошкоджень електромереж, визначення коротких замикань;

 - Розфазування світильників ІV, V груп;

 - Виправлення, заміна та поточний ремонт залізобетонних та металевих опор;

 - Заміна світильників;

 - Очищення електромереж від гілок та накидів

 - Заміна та регулювання кронштейнів;

 - Фарбування металевих опор, кронштейнів та тросового підвісу;

 - Заміна та ремонт кабельної лінії;

 - Ремонт та заміна реле часу, фотореле, рубильників, контакторів, тримачів запобіжників виконавчих пунктів;

- Заміна та встановлення електролічильників та трансформаторів струму виконавчих пунктів;

- Проведення ревізії та ремонт пультів автоматичного та телемеханічного управління;

- Робота диспетчерського пункту;

- Робота по пошуку кабельних підземних ліній (трасошукач);

- Робота по заміні комплектуючих світильника.

          5.9. Також в зв’язку з тим, що рентабельність, яка передбачена в вартості послуг, встановлена на мінімальному рівні (2%), не дає можливості підприємству за рахунок отриманого прибутку здійснювати придбання машин, механізмів, обладнання та механізованого інструменту для виробничих потреб. Тому необхідно виділити кошти з бюджету громади для покращення матеріально-технічної оснащеності підприємства.

         5.10. Наявні на підприємстві два автогідропідіймачі на базі автомобіля ГАЗ експлуатуються вже майже 20 років і часто виходять з ладу. З метою оновлення парку техніки планується придбання спеціалізованої техніки – автогідропідйомника телескопічного або еквівалент необхідного для виконання робіт по утриманню та поточному ремонту мереж зовнішнього освітлення Хмельницької ОТГ.

         5.11. Реконструкція шаф живлення І-710 в Хмельницькій ОТГ дозволить привести до нормативного  стан мереж освітлення сіл громади та забезпечить дистанційне керування мережами освітлення та обмежить втручання сторонніх осіб роботу мереж освітлення.

        5.12. Будівництво піднавіса для спецтехніки покращують умови зберігання та обслуговування техніки;

       5.13. Закупівля бензо-та електроінструменту (мотобур, бензопили) для виконання робіт по утриманню та поточному ремонту мереж зовнішнього освітлення Хмельницької ОТГ.

 

Основними проблемами підприємства є:

-  постійне збільшення вартості електроенергії та паливо-мастильних матеріалів;

- зношеність мереж зовнішнього освітлення;

- експлуатація великої кількості енергоємних та небезпечних світильників з газорозрядними  лампами, що містять ртуть (заміна ламп).

Моніторинг проблематики та факторів її поглиблення системи зовнішнього освітлення Хмельницької міської територіальної громади визначив основні чинники його незадовільного стану:

  • низький рівень освітлення міських вулиць, площ та скверів у вечірній та нічний час, що пов’язаний з використанням малоефективних світильників і джерел світла;
  • відсутність автоматизованих моделей управління системою зовнішнього освітлення в селах ОТГ.

Саме такий стан речей пояснює незадоволеність мешканців Хмельницької міської територіальної громади станом вуличного освітлення, постійними наріканнями та критичними зверненнями до органу місцевого самоврядування. Якщо розглянути існуючі проблеми під значно ширшим кутом, можна зробити висновок, що без залучення значних додаткових джерел фінансування і без сприяння місцевої влади у напрямку покращення вуличного освітлення  Хмельницької міської територіальної громади, розв’язати проблеми є вкрай важко і практично неможливо. Так для освітлення вулиць Хмельницької міської територіальної громади задіяні 18474 світлових точок, з яких 6851 з лампами ЛЕД, 104 з лампами ДРЛ, 6935 з лампами ДНАТ та  4584 з світильниками ЛЕД.

До проблем, для покращення  на вирішення яких спрямована Програма, належать також:

      - наявність вуличних світильників, які не відповідають  сучасним вимогам і нормативам щодо якісного енергозберігаючого та нормативного освітлення;

     - недостатня матеріально-технічна оснащеність ХКП «Міськсвітло».

Близько 50% світильників у Хмельницькій міській територіальній громаді не відповідають вимогам сучасних нормативів, це має негативні наслідки, оскільки при русі по автомобільній дорозі у нічний чи вечірній час, або в умовах поганої видимості здатність відрізняти об’єкти безпосередньо на дорозі і на прилеглій до неї території залежить від параметрів вуличного освітлення, зокрема, рівня освітлення дороги, рівномірності освітлення, обмеження осліпленню, наявності і зручності використання дорожньої інформації. Це посилює загрозу виникнення випадків дорожньо-транспортних пригод, і що найгірше – травматизму громадян у вечірній та нічний час.

 

  1. Заходи на виконання Програми.

 

6.1. Заходи підтримки і розвитку ХКП «Міськсвітло» та їх фінансове забезпечення передбачено додатком до Програми « Заходи з виконання Програми підтримки і розвитку ХКП «Міськсвітло» на 2023-2027 роки».

6.2. Заходи Програми можуть доповнюватися в разі необхідності іншими роботами з утримання та ремонту мереж зовнішнього освітлення, що не заборонені законодавством в межах фінансового ресурсу  передбаченого Програмою.

 

  1. Основні виконавці Програми.

 

7.1. Розпорядником бюджетних коштів Програми є управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради.

7.2. Одержувачем бюджетних коштів та виконавцем Програми є Хмельницьке комунальне

 підприємство «Міськсвітло», яке забезпечує реалізацію заходів з поточного ремонту та утримання мереж зовнішнього освітлення у Хмельницькій міській територіальній громаді.

 

8. Фінансове забезпечення Програми.

 

    1.  Джерелами фінансування заходів Програми є:
      1. кошти бюджету Хмельницької міської територіальної громади;
      2. кошти підприємства;
      3. інші джерела, не заборонені законодавством.

 

  1. Організаційне забезпечення виконання завдань Програми.

 

9.1. Організаційне забезпечення та контроль за виконанням Програми, як головний розпорядник бюджетних коштів, здійснює управління комунальної інфраструктури Хмельницької міської ради.

9.2. Для визначення необхідності коригування Програми щорічно проводитиметься аналіз ефективності її дії, виходячи з фактичних показників виконання.

 

10. Очікувані результати від впровадження Програми.

 

10.1. Забезпечення умов безпечного пересування населення та учасників дорожнього руху в Хмельницькій міській територіальній громаді в темну пору доби.

10.2. Надійність функціонування і сталий розвиток об’єктів зовнішнього освітлення.

10.3. Забезпечення сучасного і енергозберігаючого освітлення міста.

10.4. Забезпечення безперебійної роботи мереж зовнішнього освітлення.

10.5. Модернізація та відновлення мереж зовнішнього освітлення на території Хмельницької міської територіальної громади.

10.6. Підвищення експлуатаційних якостей мереж вуличного освітлення шляхом

встановлення енергозберігаючих світильників типу LED.

         10.7. Організація ефективного управління у сфері надання послуг з обслуговування, утримання та ремонту мереж зовнішнього освітлення.

         10.8. Отримання економії споживання електроенергії за рахунок впровадження нових технологій у сфері зовнішнього освітлення.

10.9. Поліпшення естетичного вигляду Хмельницької міської територіальної громади.

10.10. Удосконалення та зміцнення матеріально-технічної бази підприємства.

 

Керуючий справами виконавчого комітету  Ю. САБІЙ

Директор ХКП «Міськсвітло»    В. ПЕКАРСЬКИЙ

 

Додаток до Програми

 

ЗАХОДИ з виконання

 

Програми підтримки і розвитку Хмельницького комунального підприємства «Міськсвітло» виконавчого комітету Хмельницької міської ради

на 2023-2027 роки

 

тис. грн.

№ з/п

Зміст заходу Програми*

Термін виконання

Джерело фінансування

2023 рік

2024 рік

2025 рік

2026 рік

2027 рік

Разом на 2023-2027 роки

1.

Реконструкція мереж зовнішнього освітлення міста по енергосервісу ЕСКО (заміна світильників частково). За умови реалізації виконавцем

10 906,3

10 906,3

10 906,3

10 906,2

 

43 625,1

Кошти бюджету

2.

Програма реконструкції мереж зовнішнього освітлення в місті (4 роки)

 

45 000,0

45 000,0

45 000,0

45 000,0

180 000,0

Кошти бюджету

3.

Внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання, в тому числі (спецтехніки):

6331,8

2727,0

232,0

210,0

210,0

9710,8

 

3.1.

Закупівля автогідропідйомника телескопічного або еквівалент для виконання робіт

6 007,8

 

 

 

 

6 007,8

Кошти бюджету

3.2.

Закупівля електротрубогибу (для виготовлення кронштейнів та іншої продукції)

 

 

155,0

 

 

 

 

155,0

Власні кошти

3.3.

Закупівля бензо- та електроінструменту (мотобур – 1 шт., бензопила – 3 шт.)

 

50,0

 

22,0

 

22,0

 

 

 

94,0

Власні кошти

3.4.

Реконструкція шаф живлення І-710 в Хмельницькій ОТГ

 

210,0

 

210,0

 

210,0

 

210,0

 

210,0

 

1050,0

Кошти бюджету

3.5.

Будівництво піднавісу для спецтехніки

 

64,0

 

2340,0

 

 

 

 

2404,0

Кошти бюджету

 

Всього по Програмі

17 238,1

58 633,3

56 138,3

56 116,2

45 210,0

233 335,9

 

 

в т.ч.:  - кошти бюджету

17 188,1

58 456,3

56 116,3

56 116,2

45 210,0

233 086,9

 

 

  • власні кошти

50,0

177,0

22,0

 

 

249,0

 

                   

 

* Заходи Програми можуть доповнюватися в разі необхідності іншими роботами з утримання і ремонту мереж зовнішнього освітлення  та житлово-комунальної інфраструктури, що не заборонені законодавством в межах фінансового ресурсу передбаченого Програмою.

 

 

Керуючий справами виконавчого комітету  Ю. САБІЙ

Директор ХКП «Міськсвітло»     В. ПЕКАРСЬКИЙ

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!