Новини

Управління молоді та спорту інформує щодо можливості отримання пільгового молодіжного довготермінового кредиту на придбання житла

Управління молоді та спорту повідомляє, що у 2022 році в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади на надання пільгового молодіжного довготермінового кредиту на придбання житла передбачено 650 тис. грн, що вдвічі більше, ніж у попередньому році. Кошти надані в межах кошторисних призначень. Решту суми позичальник доплачує, виходячи із своїх можливостей і вибору об’єкта (одно- чи двокімнатної квартири).

Запрошуємо мешканців громади, що реєструвалися за цією програмою у Фонді сприяння молодіжному житловому будівництву (вул. Грушевського, 87) і перебувають у рейтингу із загальною кількістю балів від 31 до 20 завітати до управління молоді та спорту до 11 листопада 2022 року з 13.00-15.00 год. (прв. Героя України Олексія Скоблі, 5, каб. №6, тел. 76-41-09) за детальнішою інформацією щодо порядку отримання кредиту.

Перш за все взяти довідку про склад сім’ї та поновити інформацію, якщо є зміни у складі сім’ї або інші зміни стосовно житва, у відділі по розподілу житлової площі. Також взяти довідки з місця роботи про заробітну плату або довідку про доходи з податкової. Для підтвердження платоспроможності.

Умови отримання пільгового довготермінового кредиту на придбання житла.

Право на отримання кредиту мають:

  • сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно
  • неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину)
  • одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Термін повернення кредиту - до 30 років.

Розмір кредиту на будівництво (реконструкцію) житла визначається виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. м на сім'ю та вартості будівництва (реконструкції) 1 кв. м житла, витрат на страхування в період будівництва (реконструкції) житла. При цьому вартість будівництва 1 кв. м житла не повинна перевищувати опосередковану вартість спорудження житла за регіонами України, що визначається Мінрегіоном.

Перший внесок, згідно з підпунктом третім пункту 17 Положення 584 становить не менше як 6 відсотків передбаченої вартості будівництва (реконструкції) чи експертної оцінки вартості придбання об'єкта кредитування. Ці кошти вносяться двома частинами: перша - на момент укладення кредитної угоди, друга - під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання технічного паспорта на квартиру.

Відсоткова ставка:

  • для позичальників, які не мають дітей – 3% річних;
  • позичальник, який має 1 дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;
  • позичальникові, який має 2 дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 відсотків суми зобов’язань за кредитом;
  • позичальникові, який має 3 і більше дітей, погашається 50 відсотків суми зобов’язань за кредитом.

Відсотки за користування кредитом не нараховуються:

  • військовослужбовцям - з початку і до закінчення особливого періоду;
  • резервістам та військовозобов'язаним - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Визначення рейтингу кандидата в позичальники здійснюється відповідно до Інструкції про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» від 25 серпня 2005 року № 30.

Обов’язковою умовою отримання кредиту є платоспроможність кандидата в позичальники, порядок розрахунку якої також визначається Інструкцією про порядок визначення переваги в наданні пільгових довготермінових кредитів молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, затвердженої наказом Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488 та рішенням правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» від 25 серпня 2005 року № 30.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!