Новини

В Хмельницькому відкрили пам’ятну дошку Герою України Олександру Петраківському

Дошку встановили на будинку, де проживав Олександр.

«33 роки прожив він на цьому світі. 33 роки героїчного життя, боротьби і слави!

Олександр Петраківський прожив життя так, що навіки став Героєм для всіх нас, а його воля і боротьба за життя - прикладом для сотень воїнів. Його ім’я увіковічнене в назві вулиці, на якій він жив. Такі речі є надзвичайно важливими, адже це вшанування пам’яті достойних українців, на прикладі яких ми маємо виховувати своїх дітей і внуків, адже нація це тоді, коли ти виховуєш майбутнє покоління на своїх Героях.

Справжня пам’ять - це тоді, коли ми переможемо в цій війні, помстимося за загибель всіх наших Героїв та збудуємо велику Українську Державу в пам’ять про Олександра Петраківського, усіх наших Героїв та заради наших дітей та внуків», - зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Народився Олександр Петраківський 4 червня 1988 року. У 2009 році закінчив Львівський інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».

Олександр любив військову справу з дитинства. Уся його родина – військові. Служив у 8-му полку спецпризначення у Хмельницькому. З початком російсько-української війни на сході України капітан Петраківський очолював розвідувальну групу спеціального призначення.

20 липня 2014 року під час виконання бойового завдання у зоні проведення антитерористичної операції Олександр Петраківський дістав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце.

Внаслідок поранення переніс кому, десятки складних хірургічних втручань. Проходив лікування в Україні, Польщі, Ізраїлі, США.

Указом Президента України від 4 грудня 2014 року офіцеру присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка».

Рішенням Хмельницької міської ради від 26.08.2015 року №1 Олександру Петраківському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

29 серпня 2021 року після 7 років хвороби, спричиненої пораненням, серце Героя України перестало битися. Наказом Міністра оборони України від 30 серпня 2021 року № 407 підполковникові Петраківському Олександру Петровичу посмертно присвоєно чергове військове звання «полковник». Поховали полковника Олександра Петраківського на Алеї Слави кладовища Ракове у Хмельницькому.

Рішенням Хмельницької міської ради від 28.04.2022 року №22 вулицю Ланову у місті Хмельницькому, де проживав Олександр, перейменовано на вулицю Героя України Олександра Петраківського.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!