Новини

Книгозбірні Хмельницької громади поповнили свої фонди

Майже 8,5 тис. примірників книг бібліотеки Централізованої бібліотечної системи (ЦБС) Хмельницької міської територіальної громади отримали протягом одинадцяти місяців 2021 року. Більшість з них – художні, адже їх читають незалежно від віку чи професії, але є поміж надходжень і книги з різних галузей знань. Їх щонайменше 20%. Це довідкові видання, історична література тощо.

Одержали таку кількість літератури книгозбірні завдяки різним джерелам фінансування. Для прикладу, за кошти міського бюджету придбали майже 3,5 тис. примірників, на що витратили загалом 444140,00 грн. Свою частку внесла і Програма підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#Щодня читай українською». Згідно з нею до бібліотек регулярно протягом року надходили колективні збірки, альманахи, а також авторські видання подільських прозаїків та поетів. Багато таких отримають книгозбірні ще і в грудні цього року.

«8,5 тис. примірників – це дуже хороша цифра, адже торік таких показників ми не мали. Протягом 2020 надійшло тільки 3 тис. видань. Отримана література розрахована на читачів різного віку – від малечі й до старших користувачів. Серед особливих видань – книги для слабозорих дітей, написані шрифтом Брайля. Таких вдалося придбати 13 примірників, загальна їхня вартість становить майже 15,0 тис. грн», – розповіла завідуюча відділу комплектування та обробки літератури Лілія Зозуля.

Неабияк важливо, що книги цьогоріч вже придбали і для бібліотек сіл нашої громади. До 14 книгозбірень, котрі стали філіями ЦБС у 2021, надійшло майже 3 тис. примірників (середній показник – по 200 книг отримала кожна сільська бібліотека).

«Під час підбору літератури ми дотримуємося ідеї популяризації української мови та промоції української книги. Тому 92% видань, що придбали бібліотеки цього року, саме українською мовою. Невеликий відсоток – іноземними, а саме: англійською, польською, румунською. Запит на них маємо в окремих бібліотеках. Так, у філії №3 діє Центр польської культури, а філія №10 влаштовує навчальні заняття з англійської мови», - зазначила директорка ЦБС Тамара Козицька.

Майже всі одержані книги вже надійшли до 29 бібліотек-філій ЦБС Хмельницької міської територіальної громади. Невелика частина ще перебуває на етапі обробки. Тож запрошуємо мешканців громади знайомитися з книжковими новинками.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!