Рішення міської ради

Про затвердження Програми підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки

 

ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА


Рішення дев'ятої сесії

№24 від 20.10.2021 р.

 

 

Про затвердження Програми підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки

 

Розглянувши пропозицію виконавчого комітету Хмельницької міської ради, комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.08.2010 № 287-2 «Про затвердження Переліку основних послуг з утримання майданчиків для платного паркування» та Кодексом України про адміністративні правопорушення, міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки згідно з додатком.

2. Визначити комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту (В. Когут) відповідальним за виконання Програми підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки.

3. Фінансовому управлінню (С. Ямчук) щорічно при формуванні бюджету міської територіальної громади передбачати видатки у розмірах, передбачених у Програмі підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки.

4. Відповідальним за виконанням рішення визначити комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту, фінансове управління, департамент інфраструктури міста, управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів, управління транспорту та зв’язку та заступника міського голови М. Ваврищука.

5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та дерегуляції.

 

Міський голова  О. СИМЧИШИН

 

Додаток

до рішення сесії міської ради

від 20.10.2021 р. №24

Програма підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки

1. Вступ

1.1. Програма підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки (далі - Програма) розроблена відповідно до Конституції України, Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про дорожній рух», Кодексу України про адміністративні правопорушення, інших нормативних документів та визначає основні засади функціонування сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на найближчі роки.

1.2. Метою Програми є підвищення безпеки дорожнього руху, усунення перешкод у роботі громадського транспорту, розвиток паркувального простору міста, забезпечення створення умов для зменшення навантаження на вулично-дорожню мережу, введення нових інноваційних технологій та підвищення рівня надання послуг з паркування, створення організаційних і економічних умов для розвитку сфери паркування, що забезпечить значний внесок у соціально-економічний розвиток міста шляхом збільшення дохідної частини бюджету Хмельницької міської територіальної громади (в т.ч. за рахунок адміністративних штрафів), залучення інвестицій тощо.

 

2. Аналіз стану сфери паркування у місті Хмельницькому

2.1. Відповідно до рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016 № 34 «Про внесення змін в рішення четвертої сесії міської ради від 27.01.2016 року № 2», встановлено перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на території міста Хмельницького:

1) Південна та північна сторона проспекту Миру від вул. Трудової до АЗС (площа спеціальної земельної ділянки 470 кв.м., кількість місць для паркування транспортних засобів - 47);

2) Львівське шосе, північна сторона від виїзду з стоянки ПП «Ізіда» до входу в ринок «ВВК Поділля-2», від входу в ринок ТД ринок «Тісса» до території буд. № 8 (площа спеціальної земельної ділянки 1300 кв.м., кількість місць для паркування транспортних засобів - 130). Загалом 177 місць.

Згідно з рішенням одинадцятої сесії міської ради від 25.01.2017 № 33 «Про внесення змін в рішення шостої сесії міської ради від 18.05.2016 року № 35», комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту уповноважено організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на перерахованих майданчиках.

Проте, враховуючи відсутність бюджетних коштів для придбання необхідного обладнання (паркомати), вказане комунальне підприємство тимчасово не здійснювало провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів та вирішувало питання щодо закупівлі технічних пристроїв для подальшого облаштування зазначених майданчиків.

Варто зазначити, що вказана кількість місць для паркування є недостатньою, зважаючи на постійний рівень зростання загальної кількості автомобілів у місті Хмельницькому. Саме тому проблема паркування набуває особливої гостроти.

Населення міста Хмельницького становить понад 270 тисяч мешканців. До прикладу, у європейських столицях та великих містах Європи кількість паркувальних місць у середньому складає біля 16 - 17 відсотків від кількості мешканців міста. Таким чином, виходячи з іноземного досвіду, потреба в паркувальних місцях становить не менше 45 000  машиномісць.

Таким чином, аналіз існуючого стану системи паркування у місті Хмельницькому свідчить, що організаційні, нормативно-правові та фінансові умови її функціонування не відповідають ні потребам учасників дорожнього руху, ні вимогам населення, ні європейським практикам.

Керуючись законами України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про дорожній рух», відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради від 13.05.2021 № 434 «Про впровадження на території міста Хмельницького автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування, затвердження технічних вимог та завдання, Положення про систему та проведення конкурсу», на території міста Хмельницького впроваджено автоматизовану систему контролю оплати вартості послуг з паркування, затверджено технічні вимоги та завдання до автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування у місті Хмельницькому і Положення про автоматизовану систему контролю оплати вартості послуг з паркування у місті Хмельницькому (далі - АСКОП).

Проведено конкурс з реалізації права на впровадження на території міста Хмельницького автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування. Заплановано встановлення терміналів самообслуговування для здійснення оплати послуг з паркування транспортних засобів. В подальшому передбачається встановлені табличні знаки для забезпечення функціонування системи мобільного паркування.

Крім цього, при управлінні транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради працюють головні спеціалісти - інспектори з паркування, основним завданням яких є притягнення потенційних порушників правил стоянки, зупинки та паркування транспортних засобів до адміністративної відповідальності.

 

3. Проблемні питання в сфері паркування у місті Хмельницькому

3.1. Основними проблемними питаннями в сфері організації паркування транспортних засобів є:

- дефіцит пропускної спроможності основних вулично-шляхових магістралей;

- хаотичне паркування транспортних засобів;

- відсутність достатньої кількості відведених та спеціально обладнаних майданчиків для паркування, особливо у центральних частинах міста;

- відсутність технічних пристроїв, призначених для сплати вартості послуг з паркування (в т.ч. на вже відведених майданчиках для паркування) та різних способів оплати самих послуг;

- відсутність надійного та дієвого механізму притягнення водіїв автомобілів до відповідальності за порушення правил зупинки/стоянки/паркування транспортних засобів.

 

4. Заходи розвитку та вдосконалення сфери паркування у місті Хмельницькому

 

з/п

Перелік заходів Програми (завдання)

Виконавець

Джерела фінансування

Термін виконання

Прогнозований обсяг фінансових ресурсів для виконання завдань

(тис. грн)

1.

Надання послуг з утримання відведених майданчиків для платного паркування

Комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту (оператор)

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

2021-2025 р.р.

7920,0

1.1. Очищення, миття, відновлення дорожніх знаків та інформаційних стендів (щитів), а також транспортних або пішохідних огорож (у разі наявності)

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

100,0

250,0

50,0

60,0

70,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

100,0

150,0

0,0

0,0

0,0

власні кошти

0,0

100,0

50,0

60,0

70,0

1.2. Нанесення та відновлення дорожньої розмітки

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

150,0

100

50,0

60,0

70,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

150,0

65,0

0,0

0,0

0,0

власні кошти

0,0

35,0

50,0

60,0

70,0

1.3. Систематичне очищення території від пилу, сміття та листя шляхом їх підмітання та миття

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

500,0

800,0

850,0

900,0

950,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

0,0

0,0

0,0

0,0

0,0

власні кошти

500,0

800,0

850,0

900,0

950,0

1.4. Своєчасне очищення від снігу і криги та обробка їх фрикційними та іншими протиожеледними матеріалами

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

50,0

100,0

120,0

140,0

170,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

25,0

50,0

50,0

55,0

70,0

власні кошти

25,0

50,0

70,0

85,0

100,0

1.5. Утримання та поточний ремонт дорожнього покриття території, а також систем поверхневого водовідведення у межах майданчиків (у разі наявності)

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

100,0

200,0

50,0

60,0

70,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

50,0

100,00

20,0

20,0

25,0

власні кошти

50,0

100,0

30,0

40,0

45,0

1.6. Забезпечення функціонування технічних пристроїв ( технічна підтримка та програмне забезпечення)

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

200,0

200,0

250,0

260,0

270,00

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

150,0

150,0

0,0

0,0

0,0

власні кошти

50,0

50,0

250,0

260,0

270,0

1.7. Забезпечення контролю за цілісністю об’єктів, що знаходяться на території майданчиків шляхом встановлення та обслуговування системи відеонагляду

Показники

Термін виконання

2021

2022

2023

2024

2025

Обсяг фінансування, тис. грн.

170,0

200,0

150,0

100,0

100,0

в тому числі:

 

 

 

 

 

бюджет Хмельницької міської територіальної громади

120,0

100,0

50,0

30,0

30,0

власні кошти

50,0

100,0

100,0

70,0

70,0

2.

Проектування, будівництво нових відведених та спеціально обладнаних майданчиків для паркування.

Департамент інфраструктури міста, управління архітектури та містобудування, управління  земельних ресурсів

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

Постійно

-

3.

Збільшення пропускної спроможності основних вулично-шляхових магістралей шляхом розширення доріг, проведення додаткових заходів тощо.

Департамент інфраструктури міста

Кошти передбачені в міському бюджеті.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

Постійно

-

4.

При будівництві житлових будинків, торгівельних та офісних центрів, інших об’єктів передбачати місця для паркування приватних транспортних засобів.

Департамент інфраструктури міста, управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

Постійно

-

5.

Запровадження автоматизованої системи контролю оплати вартості послуг з паркування у місті Хмельницькому.

Управління транспорту та зв’язку

 

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

з 2021 р.-постійно

-

6.

Забезпечення роботи головних спеціалістів - інспекторів з паркування управління транспорту та зв’язку.

Управління транспорту та зв’язку

 

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

з 2021 р.-постійно

-

Всього:

 

7920,0

 

5. Очікувані результати від реалізації заходів Програми

1. Забезпечення дотримання правил паркування і 100-відсоткової оплати послуг з паркування, в т.ч. за рахунок дієвих санкцій за порушення правил паркування.

2. Доступність та комфортність послуг з паркування, широкий спектр зручних способів їх оплати, зокрема, з використанням спеціального обладнання та програмного забезпечення.

3. Автоматичний та достовірний облік коштів, сплачених за паркування, гарантоване спрямування їх за призначенням - до бюджету міської територіальної громади.

4. Розвиток інфраструктури паркування.

5. Розвантаження (вивільнення) центральної частини міста шляхом стимулювання користуватись громадським транспортом, як надійним та фінансово вигідним, а також екологічними і компактними видами транспорту - велосипедами, електромобілями тощо;

6. Дієва боротьба із заторами шляхом евакуації автомобілів, що ускладнюють або блокують рух транспорту;

7. Притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів.

 

6. Фінансове забезпечення реалізації Програми

6.1. Джерелами фінансування заходів програми є:

- кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади;

- кошти підприємств, залучені для реалізації Програми;

- інші джерела, не заборонені законодавством.

 

Секретар міської ради В. ДІДЕНКО

Заступник начальника управління транспорту та зв’язку  С. ШЕПУРЕВ

 

Додаток до Програми

 

Паспорт

Програми підтримки та розвитку сфери паркування транспортних засобів у місті Хмельницькому на 2021-2025 роки

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту

2.

Нормативно-правові акти, на підставі яких зроблено розробку Програми

1) закони України:

 «Про місцеве самоврядування в Україні»;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів»;

2) постанова Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів» (із внесеними змінами);

3) наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18.08.2010 № 287-2 «Про затвердження Переліку основних послуг з утримання майданчиків для платного паркування»;

4) Кодекс України про адміністративні правопорушення.

3.

Розробник Програми

Комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту

4.

Співрозробник Програми

Управління транспорту та зв’язку

5.

Відповідальний виконавець Програми

Комунальне підприємство по організації роботи міського пасажирського транспорту

6.

Учасники Програми

Департамент інфраструктури міста, управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів, управління транспорту та зв’язку

7.

Мета Програми

Створення якісної системи паркування у місті Хмельницькому.

8.

Термін реалізації Програми

2021 - 2025 роки

9.

Головний розпорядник коштів

Управління транспорту та зв’язку

9.

Джерела фінансування

Кошти передбачені в бюджеті Хмельницької міської територіальної громади.

Інші джерела, не заборонені законодавством.

10.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього, тис. грн.

7920,0

 

Заступник начальника управління транспорту та зв’язку С. ШЕПУРЕВ

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!