Новини

Прем'єра документального фільму "Максим Яровець" відбулася у кінотеатрі ім. Т. Шевченка

14 жовтня, у День захисників і захисниць України, відбулась прем'єра документального фільму "Максим Яровець", у якому розповідається одна з історій російсько-української війни на Донбасі та про 21-річного Героя і захисника України з Хмельницького Максима Яровця, який загинув 5 років тому, виконуючи бойове завдання.

У залі кінотеатру імені Т. Шевченка зібралися рідні, близькі, друзі, ті, хто знав Максима Яровця, а також небайдужі хмельничани.

Автор ідеї створення фільму – Владислав Бондар, який був найкращим другом загиблого Героя і захисника України. Саме за його ініціативи, а також за сприяння міського голови Олександра Симчишина та за погодження «Укрзалізниці» в знак пам'яті призначено курсування поїзда «Максим Яровець» сполученням: «Хмельницький – Лисичанськ».

Документальну стрічку створили хмельницькі журналістка Анастасія Сбродова й оператор Володимир Бобінський.

Батьки Максима пригадують, ще у випускному класі Максим заявив, що вступатиме у військовий ВУЗ, в якому готують спецпризначенців. І хоч просили рідні, аби вступав до Національної академії Державної прикордонної служби України, вибір юнака був непохитним - лише спецвійська. Cтав цікавитися військами спецназу, купував книги, переглядав фільми, серйозно займався спортом. Мрія Максима збулася, він став курсантом підготовки спеціалістів військової розвідки і спеціального призначення Одеської військової академії.

Зйомки фільму відбувалися в різних містах України, зокрема, у Хмельницькому, Києві, Львові, а також у прифронтовій зоні - в Авдіївці та Мар’їнці. Авторка стрічки поспілкувалася з 15-ма людьми. Своїми спогадами про Максима поділилися його батьки, Наталя та Олександр Баран, друзі, вчителька, побратими, військові 130-го окремого розвідувального батальйону, командиром роти якого він був. З березня 2016 року Максим Яровець брав участь в антитерористичній операції на сході України з позивним «Скіф». До липня цього ж року він служив командиром взводу 2-ї розвідувальної роти та виконував обов’язки командира роти глибинної розвідки, з липня 2016 року - командир роти глибинної розвідки 130-го окремого розвідувального батальйону Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України. Хлопця поважали побратими та підлеглі, високо цінували його особисті якості.

«Ставши командиром роти, зовсім скоро Максим показав, що він офіцер і колега з великої літери. Максим був мужнім і сміливим. Ми усі його поважали, не зважаючи на його молодий вік. Він міг не піти на бойове завдання, направити когось іншого, але вчинив так, як мав вчинити справжній командир» - розповідають побратими.

Наймолодший командир роти, лейтенант Максим Яровець загинув 5 жовтня 2016 р. під час виконання бойового завдання поблизу с. Троїцьке, Попаснянського району, Луганської області, підірвавшись на міні.

Герої не вмирають! Пам’ятаймо!

 

Довідково:

Яровець Максим Олександрович народився 13 січня 1995 року у м. Хмельницькому.

Навчався у загальноосвітній середній школі №18 ім. В. Чорновола. Закінчив Одеську військову академію у 2016 році. З 2016 року перебував у зоні проведення антитерористичної операції на посаді командира роти окремого 130-го розвідувального батальйону.

Загинув 05.10.2016 року під час виконання бойового завдання.

Похований на Алеї Слави кладовища в мікрорайоні Ракове.

За жертовність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Яровцю Максиму Олександровичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» (посмертно), рішенням дев’ятої сесії Хмельницької міської ради №3 від 26.10.2016 року.

Указом Президента України № 23/2017 від 3 лютого 2017 року, "за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку", нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!