Новини

Хмельницька «Просвіта» святкує 30-річний ювілей

Цьогоріч на свято Покрови Пресвятої Богородиці Хмельницькому міському товариству української мови імені Тараса Шевченка «Просвіта» виповнюється 30 років. З такої приємної нагоди в світлиці Народного дому зібралися друзі «Просвіти». Говорили про здобутки, згадували яскраві події минулого, пророблену роботу, окреслювали цілі на майбутнє.

Від імені міського голови Олександра Симчишина членів «Просвіти» привітала керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій.

Юлія Сергіївна відзначила надзвичайно важливу роль товариства у розвитку всього українського та його просвітницьку діяльність.

Окремо керуючий справами зупинилася на конкурсі декламації «Слово Нації», до якого долучають найменших мешканців громади.

«Протягом п’яти років діти мають можливість декламувати вірші українських, подільських авторів, окремо заслуховуємо авторську поезію і, таким чином, прищеплюємо любов до українського слова та держави», - наголосила Юлія Сабій.

Представники організації співпрацюють зі школами та садочками громади, з вищими навчальними закладами. Зокрема, з Національною академією Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького. Унікальною є співпраця товариства із правоохоронними органами області.

Протягом 30-річної діяльності було випущено 54 книги, створено фільм «Земля Подільська, яку сходив Тарас». Традиційними стали поїздки до Канева на Чернечу гору, до пам’ятника Пророкові українського народу Тарасові Шевченку. Уже звичними є екскурсії до Народного дому «Просвіти» школярів та студентів, курсантів прикордонної академії та усіх бажаючих більше дізнатися про Україну.

Своєрідним підсумком багаторічної просвітницької роботи став фільм «Серце українства», створений творчим колективом міської телерадіокомпанії «Місто».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!