Новини

Відкрили пам’ятні дошки Героям російсько-української війни Володимиру Ковалю та Іллі Павлову

Сьогодні на фасаді Хмельницького професійного ліцею відкрили пам’ятні дошки Героям російсько-української війни Володимиру Ковалю та Іллі Павлову. Тут зібралися родини загиблих, колеги, студенти ліцею. Обидва Герої мали дотичність до цього освітнього закладу - Володимир Валентинович тут викладав, а Ілля Олександрович здобував освіту.

«Пам’ять - це перше слово, яке сьогодні пролунало на заході. Пам’ять складається з двох процесів – запам’ятовувати і забувати, сьогоднішній захід якраз для того, щоб ми пам’ятали і не забували Героїв, які різні за віком, за статусом, адже один навчав, а інший навчався, але вони були тут поміж нами і треба пам’ятати чому їх сьогодні немає. Чому вони будуть ось тут на стіні щодня зустрічати і проводжати учнів, вчителів, керівництво закладу, та й взагалі усіх хмельничан, які будуть проходити повз. Їх вбили, як вбили мільйони українських Героїв, які боролися за Українську державу. Дорогі діти, ви повинні пам’ятати і продовжити у своїх дітях пам’ять про тих, завдяки кому ми можемо вчитися, працювати, відпочивати, жити звичайним, мирним життям у Хмельницькому. Ми не маємо право забути, ми зобов’язані пам’ятати», - сказав, звертаючись до присутніх заступник міського голови Михайло Кривак.

Коваль Володимир Валентинович народився 14 грудня 1967 року в м. Целіноград колишнього КРСР в родині військового. В 2000 році переїхав до Хмельницького. 15 березня 2015 року був мобілізований та проходив службу в в/ч 9938 на відділі прикордонної служби «Станичо-Луганське» (Луганський прикордонний загін з місцем дислокації м. Старобільськ). З 28 лютого по 28 серпня 2017 року служив у Збройних силах України у в/ч А 0501.

З 2018 року працював у Хмельницькому професійному ліцеї на посаді майстра виробничого навчання.

8 травня 2019 року на одній із позицій Приазов’я в ході двостороннього бою від важкого поранення військовослужбовець, командир десантно-штурмового відділення старшина Володимир Коваль загинув. Посмертно Володимиру Валентиновичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».

Ілля Павлов народився 22 січня 1999 року в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області. Після закінчення школи навчався в Хмельницькому професійному ліцеї за професією «Кухар. Офіціант».

В 2017 році вступив до лав Національної гвардії України. Загинув 24 листопада 2017 року, захищаючи незалежність, свободу та територіальну цілісність нашої держави.

Дочка Володимира Коваля Карина подякувала за таку гарну ініціативу – відкриття пам’ятних дошок Героям російсько-української війни та закликала присутніх пам’ятати усіх тих, хто віддав власне життя за Українську державу.

Після заходу присутні познайомилися із музейною експозицією, де розповідається про історію створення та становлення Хмельницького професійного ліцею (раніше професійно-технічного училища №8), де окремими сторінками представлено історії Героїв Володимира Коваля та Іллі Павлова. Також розповідається про допомогу ліцею українським воїнам на передовій. Зокрема, ліцеїсти готували сухі борщові набори, плели маскувальні сітки, шили камуфляжну військову форму, виготовляли «буржуйки», робили листівки та обереги, збирали кошти на благодійних ярмарках тощо.

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!