Новини

Дні Сталої Енергії стартували у Хмельницькій громаді

Сьогодні у Хмельницькій міській територіальній громаді розпочалися Дні Сталої Енергії, які відбуваються під гаслом: «Енергоефективність та адаптація до змін клімату». Захід є традиційним і в місті проходить уже шостий рік поспіль. Цього року до заходів Днів Сталої Енергії долучаються і населені пункти, які доєдналися до міста Хмельницького. Протягом чотирьох днів, 5-8 жовтня, відбудеться чимало цікавих заходів на цю тематику - виставка енергоефективного обладнання та матеріалів, еко-уроки та «круглі столи», показ мультиплікаційних фільмів на еко-теми, книжкові виставки тощо. У відкритті Днів сталої енергії, яке відбулося у Центрі енергоефективності (вул. Кам’янецька, 54) взяв участь заступник міського голови Микола Ваврищук, старости та представники старостинських округів.

«Сьогодні вшосте розпочалися Дні Сталої Енергії. У 2015 році Хмельницький підтримав європейську ініціативу Угоду мерів, взявши на себе зобов'язання до 2025 року зменшити споживання енергетичних ресурсів та скоротити викиди СО2 щонайменше на 25% шляхом впровадження енергоефективних проектів. Це питання є досить актуальним не лише для міста, України, а й усього світу. Як результат плідної роботи, у Хмельницькому, а тепер уже в об᾽єднаній громаді, реалізовано 76 проектів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, зовнішнього освітлення, транспорту, житлово-комунального господарства, поводження з відходами (встановлення біогазової установки), на сотні мільйонів гривень. Запроваджено систему енергетичного менеджменту. Яскравими прикладами впровадження енергоефективності у громаді є підписання Угоди з ЄБРР, яка передбачає придбання 50 нових тролейбусів, екологічного виду транспорту, та відкриття Центру поводження з відходами - зазначив заступник міського голови Микола Ваврищук. - Бути енергоефективним у теперішній час – це необхідність не лише для підприємств, міста, держави. Це - завдання для кожного будинку, квартири, а також виклик для усіх громадян. Місто Хмельницький був і є взірцем для багатьох міст України у плані енергоефективності. В місті з 2017 року працює Центр енергоефективності, в якому можна отримати багато корисної інформації. Тут підкажуть як стати ефективнішим у використанні енергії. Відтепер до тієї роботи, яка проводиться у місті Хмельницькому у напрямку енергоефективності, ми будемо залучати і села, які приєдналися до нього».

Під час відкриття Днів Сталої Енергії із представниками старостинських округів обговорили питання щодо впровадження енергоефективних заходів, зменшення споживання енергоресурсів, адаптації до змін клімату на рівні новоствореної міської територіальної громади. Також їх знайомили з постійно діючою виставкою енергоефективного обладнання та технологій.

Констатувалося, що для ефективного енергозбереження насамперед потрібно змінювати поведінку користувачів, проводити роз’яснювальну роботу, впроваджувати енергозберігаючі технології, зокрема в будівлях. Наголошено, що для ефективної роботи необхідно в старостинських округах визначити відповідальних за енергоменеджмент.

Проведення Днів Сталої Енергії має на меті інформування якнайширшої аудиторії мешканців Хмельницької міської територіальної громади про важливість зусиль кожної окремої людини для подолання енергетичної та екологічної загроз і стимулювання жителів до зниження споживання енергетичних ресурсів шляхом впровадження заходів з підвищення енергоефективності.

 

Програма

проведення Днів Сталої Енергії Хмельницької міської територіальної громади

«Енергоефективність та адаптація до змін клімату»

5-8 жовтня 2021 року

 

Захід

Місце проведення

Час проведення

На базі навчальних закладів зустрічі з учнями 6-7 класів для проведення уроку-дискусії на тему «Енергоефективність та адаптація до змін клімату»

Навчальні заклади

06.10-07.10.

Захід, приурочений 4-й річниці роботи муніципального Центру Енергоефективності: результати роботи

Центр Енергоефективності (Кам’янецька, 54)

08.10.

14:00-16:00

Відкриті уроки на тему «Збережемо клімат шляхом простих енергетичних рішень»

Бюджетні заклади

05.10-08.10.

«Круглі столи» на тему «Відновні джерела енергії». Уроки-дебати щодо видів енергії, проблем її нераціонального використання та зміни клімату.

Бюджетні заклади

05.10-08.10.

Показ мультиплікаційних фільмів на еко-теми

Заклади дошкільної освіти

05.10-08.10.

Година спілкування в клубах для дітей та підлітків «Економне використання та збереження енергоресурсів»

Підліткові клуби міста

05.10-08.10.

Тематичні полиці «Заощаджуючи енергію – дбаєш про довкілля».

Книжкова виставка «Чиста енергія – чисте майбутнє»

Бібліотеки – філії централізованої бібліотечної системи

05.10-08.10.

 

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!