Новини

22 вересня – Всесвітній день без автомобіля

Шановні хмельничани, закликаємо усіх 22 вересня залишити своє авто вдома та хоча б один день проїхатись екологічним транспортом або просто прогулятись пішки!

 

Всесвітній день без автомобіля (World Carfree Day), який щорічно відзначається 22 вересня в багатьох країнах, проводиться з метою пропаганди ідеї пішого та велосипедного способів пересування та використання громадського транспорту. Мета такого заходу – привернути увагу до проблеми забруднення атмосферного повітря транспортними засобами, знизити рівень концентрації вихлопних газів у міському повітрі, зменшити шумове навантаження, сприяти розвиткові альтернативних видів пересування. День без автомобілів в Україні офіційно не відзначається, однак такі акції проходять за ініціативою громадськості чи місцевих органів влади.

Велика кількість машин — проблема не лише великих міст. Це проблема вже досить давно є глобальною.

Традиція проводити День без автомобілів почалася в Англії в 1997 році, а ще через рік пройшла у Франції. Тоді цей день відзначили всього близько двох десятків міст. Зате вже до 2001 року до руху офіційно приєдналися більше тисячі міст у 35 країнах світу. В даний час за приблизними оцінками, у цій акції кожен рік беруть участь більше 100 мільйонів чоловік в 1,5 тисячі міст світу.

Великі міста багатьох країн у цей день обмежують використання автомобілів для поїздок по місту на користь трамвая, тролейбуса, метро, а також велосипедів і пішої ходьби.

Запрошуємо долучитись та підтримати ініціативу скорочення використання автомобілів усіх небайдужих.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!