Новини

Зустріч з ветеранами Другої світової війни

Напередодні Дня пам’яті та примирення і 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у міському культурно-мистецькому центрі “Ветеран” заступник міського голови Михайло Кривак зустрівся з ветеранами Другої світової війни – людьми, які своєю титанічною самовідданою працею, величезними зусиллями і жертвами наближали перемогу над нацизмом, піднімали країну з руїн у післявоєнні роки, а також активістами міської ради організації ветеранів України.

Михайло Кривак висловив безмірну подяку героям Другої світової війни, трудівникам тилу за їх ратний подвиг, патріотичне виховання молоді, а представникам ветеранської організації – за активну громадську роботу.

«Ми, зі свого боку, маємо доносити майбутньому поколінню інформацію про ті страшні лихоліття Другої світової війни, про мільйонні жертви і величезний труд українського народу, який був спрямований на те, щоб перемогти нацизм і звільнити Україну від загарбників - зазначив заступник міського голови Михайло Кривак. – Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, хай поруч з вами завжди будуть діти, онуки, рідні і близькі вам люди».

Принагідно заступник міського голови переказав присутнім найщиріші вітання зі святом від міського голови Олександра Симчишина.

З нагоди державних свят ветеранів та активістів міської ветеранської організації відзначено Почесними грамотами з врученням подарунків. У теплій і дружній атмосфері учасники передсвяткового заходу мали можливість поспілкуватися, пригадати сторінки героїчного минулого та обговорити реалії сьогодення. На жаль, не всі за станом здоров’я змогли прийти на зустріч. Відзнаки міської ради декількох ветеранів отримали їхні рідні. Інших учасників бойових дій відвідали вдома. Так, напередодні свят начальник управління праці та соціального захисту населення Словян Воронецький разом з головою міської організації ветеранів України Муніром Садиковим завітали з подарунками до Почесного громадянина міста Хмельницького та активного громадського діяча Бабака Івана Івановича. Також подарунки вручено Почесному громадянину міста Хмельницького, ветерану Другої світової війни і праці, єдиному в області та місті Хмельницькому кавалеру чотирьох медалей «За відвагу» Григорію Атаманюку.

 

За історичними вимірами – 1418 днів і ночей, протягом яких тривала війна, – лише коротка мить. Але за масштабами подій, за величчю звершеного і трагізмом пережитого – це ціла епоха! Історія війни написана кров’ю хоробрих. Війна пройшла через серце кожної людини: бійця, партизана, підпільника, трудівника тилу. Багатьом героям, полеглим на полях битв, не судилося побачити Велику перемогу. Світла пам'ять про них залишається з нами як високий взірець мужності, сили духу, самопожертви, тяжкої ратної праці. В кожній родині у цей день є про кого згадати і схилити голову в скорботній хвилині мовчання.

Влада міста, маючи своїм головним пріоритетом щоденні проблеми, потреби та добробут кожного хмельничанина, пам’ятає про ветеранів. Робить все від неї залежне, щоб привітним і безхмарним був кожен їхній день.

У місті мешкають 18 учасників бойових дій Другої світової війни, 41 інвалід Другої світової війни; 42 жертви нацистських переслідувань; 1213 учасників трудового фронту; 1362 члени сімей загиблих та померлих ветеранів війни.

Для реалізації системи заходів щодо соціальної підтримки ветеранів війни та праці, інвалідів, дітей-сиріт, багатодітних та малозабезпечених сімей, інших вразливих верств населення у місті діє Комплексна програма «Піклування» на 2017-2021 роки, яка спрямована на систематичне вирішення основних питань даної категорії осіб соціально-економічного, медичного, матеріально-побутового, культурно-оздоровчого характеру.

На 2021 рік передбачено 199 тис. грн. субвенції для проведення безоплатних капітальних ремонтів житла для інвалідів війни; учасників бойових дій періоду Другої світової війни; членів сімей померлих (загиблих) ветеранів війни; осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; колишніх малолітніх в’язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання визнаних інвалідами; дружин (чоловіків) померлих жертв нацистських переслідувань.

Щороку фінансується проведення виплати одноразової грошової допомоги з міського бюджету жителям міста, які її потребують. Протягом 2020 року було надано допомоги 27817 особам на загальну суму 27.1 млн. грн. У 2021 році матеріальну допомогу з міського бюджету надано 14272 особі на суму 13.14 млн. грн.

У 2020 році 199 (2021 р. - 68 осіб) ветеранів та людей з інвалідністю забезпечені путівками на санаторно-куротне лікування. 49 учасників АТО отримали путівки для санаторно-курортного лікування. Також ветерани війни мають змогу пройти курс оздоровлення у рекреаційному центрі сімейного типу по відновленню здоров’я дітей-інвалідів та інших груп населення з обмеженими можливостями «Берег надії». Центр забезпечений автомобілем для перевезення осіб, що пересуваються на візках.

Виплачується надбавка до пенсії партизанам та колишнім політв’язням і репресованим по 600 грн. на місяць. Впроваджено виплату надбавки (300 грн) до пенсії членам сімей репресованих.

Здійснено виплату щорічної разової грошової допомога до Дня перемоги над нацизмом ветеранам війни 8979 особам на загальну суму 14.9 млн. грн.

Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради у 2021 році надана допомога ветеранам війни у вигляді передплати газети «Проскурів» - 646 особам на загальну суму 227,87 тис. грн.

Налагоджена співпраця з 67 громадськими організаціями соціального спрямування, які охоплюють близько 47 тис. осіб. За активної участі членів громадських організацій, щороку проводяться загальноміські заходи, які присвячені знаменним датам, святам і дням пам’яті для ветеранів війни та праці, інвалідів, дітей-сиріт та інших мало-захищених верств населення на які з міського бюджету в 2020 році виділено 1467,00 тис. грн. На 2021 рік заплановано 2127,00 тис. грн.

Проводяться засідання координаційної ради громадських організацій міста, де обговорюються проблеми і враховуються всі пропозиції щодо поліпшення життя ветеранів, інвалідів, малозахищених верств населення та здійснюється розподіл бюджетних коштів.

На підтримку статутної діяльності громадських об’єднань виділяються кошти з міського бюджету. На 2021 рік виділено 800,00 тис. грн.

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!