Новини

«Чорнобильський пил на роки осідає»

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи в архівному відділі Хмельницької міської ради проведено зустріч з головою Хмельницької міської організації Всеукраїнської громадської організації ,,Союз Чорнобиль України”, лікарем за фахом, волонтером, благодійником, головою Хмельницької ради Майдану Володимиром Лукіянчуком та ліквідатором аварії на ЧАЕС Іваном Клименком.

Вони розповіли про свою участь у ліквідації наслідків аварії, про перебування в Чорнобилі, про важкі умови, в яких доводилось працювати. Володимир Федорович Лукіянчук подарував архівному відділу три авторських книги, присвячених Чорнобилю: ,,Чорнобильці Хмельницького" (2011 р.), ,,Медики Чорнобиля Хмельниччини" (2012 р.), ,,Люди полинової долі (2016 р.).

Іван Клименко розповів: «На ліквідації аварії на ЧАЕС працював з перших днів, 26 квітня 1986 року. За декілька днів, 4 травня, мені стало зле і я був відправлений до Київської обласної лікарні. Після лікування повернувся на роботу. За цей час гараж ЧАЕС було переведено з міста Прип’ять до міста Чорнобиль. Мене призначили механіком автогаража. Роботи було багато, працювали по десять – дванадцять годин вахтовим методом, але нам записували по шість годин роботи (за умовами роботи по першому списку). Ми про це не знали і тоді над цим не задумувались. Знали одне – потрібно ліквідовувати наслідки аварії. Робота автогаража вимагала забезпечення безперебійної цілодобової роботи ЧАЕС, І та ІІ енергоблоків.

До моїх обов’язків входило забезпечити технічну справність автомобілів, водіїв пропусками, дозиметричними накопичувачами, талонами на харчування та спецодягом; провести інструктаж по технічній, радіаційній та пожежній безпеці. Автомашини, які не проходили радіаційний контроль, відправляв в село Лубянка. Легкові автомашини давили важкою гусеничною технікою і заривали в траншеї».

Їх розповіді - це історія життя і подвигу людей, які ціною свого здоров'я і життя врятували людство. Це - урок відповідальності, любові до людей і рідної землі.

Зустріч проведено в рамках проєкту «Вивчай Україну» спільно з Департаментом освіти та науки Хмельницької міської ради.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!