Новини

В Хмельницькому вшанували ліквідаторів Чорнобильської аварії

Напередодні відзначення 35-ї річниці найбільшої техногенної катастрофи на території України в Хмельницькому вшанували героїв, які в квітні 1986 року боролися із невидимим ворогом - радіацією та ліквідовували наслідки Чорнобильської аварії.

Представники влади міста та області поклали квіти до пам’ятника «Героям Чорнобиля – пожежникам» , розташованого поблизу Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області на вулиці Героїв Чорнобиля. Біля пам’ятника рятувальники представили спорядження та автомобіль, які використовували ліквідатори у 1986 році. Також продемонстрували сучасний автомобіль та спорядження, адже надзвичайні ситуації можуть виникнути в будь-який момент. Так, минулого року діти та внуки, тих хто боровся із небезпечним атомом 35 років тому, ліквідовували пожежі в Чорнобильських лісах.

«Важливо не забувати цю дату. Це найбільша техногенна катастрофа, яка завдала непоправні збитки і природі, і людству. Тому подібні заходи, як от сьогодні, це нагадування, донесення до кожної людини, що така трагедія була і про неї не можна забувати ні через 35 років, ні через 100», - зазначив заступник міського голови Михайло Кривак.

На честь Героїв-ліквідаторів біля пам’ятника «Героям Чорнобиля – пожежникам» біля пожежної частини закладено новий сквер.

Також квіти поклали та вшанували пам’ять усіх, хто став жертвою техногенної катастрофи, біля пам’ятника «Героям та жертвам Чорнобиля», що на перехресті вулиць Кам'янецької та Прибузької.

 

Довідково

З 1986 до 1989 року 132 працівники пожежної охорони Хмельниччини брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Вогнеборці відкачували «важку» воду, очищали від графіту вентиляційні труби четвертого блоку, працювали на подачі води в розчинні вузли, дезактивовували заражені території, здійснювали постійний контроль за виконанням протипожежного режиму в районі третього та четвертого блоків, виконували профілактичні роботи на різних об’єктах.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!