Новини

Цифровий розвиток громад обговорили під час круглого столу

Керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій презентувала Програму цифрового розвитку Хмельницької міської ради на 2021-2025 роки під час круглого столу «Цифровізація регіонів: особливості впровадження смарт сіті рішень в громадах». Юлія Сабій є також відповідальною особою з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації виконавчих органів міської ради.

Захід проходив у форматі онлайн та мав за мету обговорити та поділитися досвідом у напрямку систематизації та прискорення цифровізації регіонів за рахунок ефективної взаємодії громади, бізнесу і влади. Модерував спілкування голова Громадської ради при Міністерстві цифрової трансформації України Єгор Стефанович. Також ділилися досвідом представники Чернівецької, Львівської міських рад, Дніпропетровської обласної державної адміністрації та Софіївської селищної територіальної громади (Дніпропетровська область).

«Нам надзвичайно приємно приєднатися до розмови і запропонувати на загальний розгляд Програму цифрового розвитку Хмельницької міської ради на 2021-2025 роки. Ми беремо за основу комфорт та безпеку. Це дві величини, які є пріоритетом для нас», зазначила Юлія Сергіївна.

Програма цифрового розвитку Хмельницької міської ради на 2021-2025 роки має стратегічні цілі: розумне управління, розумні містобудування та інфраструктура, якісні та доступні послуги.

Напрям е-урядування, е- демократія, е –послуги передбачає роботу офіційного сайту khm.gov.ua, галузевих сайтів, впровадження сервісів електронної демократії (е-звернення, е-петиції, е-консультації, «Відкрите місто», «Громадський бюджет», «Відкритий бюджет»), розвиток відкритих даних (портал відкритих даних міської ради, оприлюднення наборів даних на data.gov.ua), впровадження єдиної інформаційної системи громади mycity.khm.gov.ua («Кабінет мешканця», електронні послуги, інвестиційний портал, інформаційний портал), цифровізацію бізнес-процесів (СЕД, реєстр територіальної громади, СЕД в ЦНАП, електронна черга, система бухгалтерського обліку, електронний архів тощо), взаємодію з національними ресурсами («єМалятко», портал «Дія», реєстри та системи), впровадження геоінформаційної системи та забезпечення відкритого доступу до геопорталу gis.khm.gov.ua.

В якості прикладу Юлія Сергіївна розповіла про співпрацю міської ради з нотаріатом області щодо надання всім нотаріусам Хмельниччини доступу до реєстру територіальної громади, що дозволило їм, без звернення в управління реєстрації, надавати послуги громадянам, а це пришвидшило процес отримання необхідних нотаріальних дій.

В напрямку безпеки та комфорту програма передбачає роботу системи відеоспостереження, системи інформування та оповіщення, розвиток цифрової інфраструктури («розумні» зупинки, парковки, управління світлофорами, світлом тощо), впровадження SMART- рішень в управлінні транспортною системою, впровадження SMART – рішень в сфері надання медичних послуг, впровадження сучасних енергозберігаючих технологій та SMART – рішень, моніторинг стану атмосферного повітря та інформування населення про його стан.

На завершення презентації Юлія Сабій озвучила корисні поради, які громади можуть використовувати під час підготовки програми: потрібно визначити стратегічний пріоритет, виконати аналіз проблем та визначити потреби. Обов’язково вивчати передовий досвід, залучати громадян та громадські організації, експертів. Потрібно брати участь в проектах та програмах, важлива також інтеграція та співпраця на загальнонаціональному рівні, визначати пріоритети та інвестиційні можливості, сформувати дорожню карту. Важливою також є підтримка депутатів.

Також Юлія Сабій підкреслила, що Хмельницька міська рада готова до співпраці та обміном досвіду.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!