Новини

Безсмертні Крути

В історії України є дата, що 103 роки тому розбудила і визначила свідомість народу. Це 29 січня 1918 року, коли 300 юнаків, студентів і гімназистів стали на захист української державності.
Цей нерівний бій закінчився фізичною перемогою ворога, але жертва не була марною.
Дух самопожертви, героїзму й лицарства крутянців живе й досі в Небесній Сотні майдану та на Сході, де захищають рідну землю українці. Триватиме й у майбутньому, щоб завершилася перемогою битва за Україну – сильну й незалежну соборну Державу!
Хмельницька міська «Просвіта» щорічно вшановує пам’ять героїв Крут. У читальні Народного Дому розгорнута тематична книжкова виставка, де про Крутянську жертву розповідають часописи української діаспори з Бельгії, Канади та США.
Відвідувачі Народного Дому можуть протягом тижня ознайомитися з архівними знахідками, публікаціями в часописах «Крилаті», «Авангард», «Самостійна Україна» та інших. Увагу привертають й поетичні твори Богдана-Ігоря Антонича, Павла Тичини, Поля Половецького, присвячені світлій пам’яті крутянських героїв.

За інформацією з Народного Дому «Просвіти»

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!