Новини

Про підсумки роботи з дітьми та молоддю управління молоді та спорту у 2020 році

У місті Хмельницькому діє комплексна програма реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки.

Протягом 2020 року проведено 23 загальноміських заходи щодо підтримки дітей і молоді.

За звітний період Центр по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання провів 130 заходів, якими охоплено 3327 дітей та підлітків за місцем проживання.

Наймасовішими заходами були: конкурсно-ігрова програма “Новорічна фантазія” на різдвяному ярмарку; до Дня Соборності України виховні заходи «Моя суверенна Україна», «Сакральна мрія українців: свобода, єдність, незалежність», “Українська мрія — єдність, свобода і незалежність!”; змагання з дитячої легкої атлетики серед дітей; спільно з федерацією баскетболу Хмельницької області організували дитячий різдвяний спортивний захід; Міська Ліга за програмою “Дитяча легка атлетика IAAF” (взяли участь учні 31 школи міста); другий міський турнір з настільних ігор тощо.

Організовано при підліткових клубах “Спортивне волонтерство” (залучення та пропаганда серед дітей та підлітків здорового способу життя у вигляді ігор, спортивних занять, розваг на свіжому повітрі). Розпочато дворові олімпійські ігри онлайн; день Здоров’я (змагання з дартсу, стадіон “Поділля”), турнір з регбі для дітей мікрорайону Озерна, три естафети “Cool Games” (НВК №2, СЗОШ №12, СЗОШ №27); до Дня українського козацтва і Дня захисника України проведено 3 заходи. До дня Гідності та Свободи провели Memory-time «Майдан…Шлях до свободи»; 3 розважальних програми до Всесвітнього Дня дитини; 4 заходи до Дня Збройних Сил України.

Дали можливість дітям отримати позитивні враження та емоції, новий захопливий досвід на майстер-класах “Новорічна іграшкова фабрика”, що були проведені у 5-ти мікрорайонах міста Хмельницького; організували 3 програми до Дня Святого Миколая; додатково провели передноворічні майстер-класи та Новорічні святкування для гуртківців.

За період карантину міський Центр по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання відзняв 49 різнопланових відео, які включали 29 майстер-класів з художньо-естетичного розвитку, 5 відеопривітань, 8 онлайн-занять з основ спортивного тренування в домашніх умовах, майстер-клас зі сценічної мови, відео нейропрактики, 3 відеовітання до Дня матері та Дня Вишиванки, пізнавальне відео до Дня Європи,онлайн майстер-клас “Квіти для мами своїми руками” спільно із соціальними партнерами – бібліотеками-філіями №№ 9 та 15.

До складу Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання входять 18 діючих підліткових клубів. У 2020 році гуртковою та секційною роботою охоплено 1090 дітей (у клубах, що надають платні послуги — 485 осіб, у тому числі 67 дітей пільгових категорій, у бюджетних клубах – 605 осіб).

Комунальна установа «Молодіжний центр» протягом 2020 року реалізувала понад 130 різноформатних проєктів, якими охоплено понад 7000 учнівської та студентської молоді міста. Із них близько 1500 відвідали Молодіжний центр.

Організовано та проведено понад 100 молодіжних проєктів та заходів, спрямованих на створення умов для різнобічного розвитку потенціалу молоді; утвердження патріотизму, створення умов для формування екологічної свідомості, навиків здорового способу життя, забезпечення змістовного та якісного дозвілля молоді.

В січні 2020 року в рамках Різдвяних заходів на майданчику поблизу кінотеатру ім. Т. Шевченка проведено танцювальний батл «Xmas Dance battle» за участю танцювальних колективів міста. До 102-ї річниці бою під Крутами проведено загальноміські квест-змагання.

Протягом лютого учні загальноосвітніх навчальних закладів мали можливість долучитися до міської акції «Зігрій мене» із збору необхідних речей для безпритульних тварин.

Проведено два випуски «Школи сучасного лідера» для учнів шкіл та коледжів міста. До дня закоханих 13 лютого 2020 року проведено розважальну програму для покращення комунікації між молодими людьми „Швидкі побачення”.

Проведено низку проєктів із неформальної освіти молоді: тренінг «Сексуальне виховання», освітній проєкт «Школа журналістики», зустріч-обговорення «Young talks», а також конференцію «Від пасиву до активу» за участю міського голови, представників культури та громадського сектору. у приміщенні Хмельницької міської ради.

Протягом літнього періоду проведено два заходи:

  • молодіжне свято «Івана Купала» в парку «Молодіжний», у ході якого молодь мала можливість долучитись до читання поезії, акустичної гри на гітарі, молодіжних ігор, святкової ватри;
  • загальноміський квест «Проскуровъ quest» із розкриттям історикотуристичної теми міста;
  • літературні читання «Просто неба», тематичні кінопокази просто неба в парку «Молодіжний».

Проводиться активна робота із залучення молоді з інвалідністю:

  • до Міжнародного дня друзів організовано виїзну зустріч «В колі друзів» за участю дітей та молоді з інвалідністю;
  • мотиваційний онлайнчелендж серед людей з інвалідністю, з метою мотивації та пропаганди здорового способу життя;
  • з 25 листопада по 03 грудня реалізовано фотопроєкт «Ті, що світять» до Міжнародного дня людей із порушеннями зору.

З серпня 2020 року запроваджено проєкт із неформальної освіти молоді «Молодіжна просвіторія». В рамках реалізації проєкту проведено 7 тематичних майстер-класів.

У вересні проведено виїзний триденний молодіжний тренінг-семінар для освітян та молодіжних працівників «Про ПЛАСТ» на базі позаміського дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Чайка» Хмельницької міської ради.

До Дня студента організовано молодіжний онлайн-форум «Молодь online» за участю міського голови Олександра Симчишина.

Протягом звітного періоду 2020 року у спортивно-культурному центрі «Плоскирів» в 15 гуртках та секціях займалося в середньому 185 осіб, що менше на 97 осіб, у порівнянні з 2019 роком (зменшення відбулось у зв’язку із карантинними обмеженнями).

За 2020 рік в СКЦ «Плоскирів» відбулось 99 заходів (в т. ч. дистанційних), які відвідали 16090 (з них 8905 онлайн) осіб, (що на 7415 людини більше, ніж у 2019 році ( у т. ч. дистанційна участь та перегляди у Фейсбуці та Інстаграм) (за 2019 рік відбулось 62 заходи, які відвідали 8765 осіб).

У рамках Програми бюджетування за участі громадськості (Бюджет участі) міста Хмельницького на 2020-2022 роки, затвердженої рішенням міської ради від 26.06.2019 року №9, спортивно-культурним центром «Плоскирів» реалізовано громадський проєкт №65 «Підсвіти будинок - розкажи історію міста», у межах якого було привернуто увагу суспільства до історичної будівлі «Дом людовий», яку було передано на баланс СКЦ «Плоскирів». Виконано роботи з очищення зовнішньої частини будинку та встановлено вуличне освітлення на основі відновлювальних джерел енергії.

Протягом 2020 року працівники Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели роботу за наступними напрямками: надано 3104 індивідуальні консультації, проведено 79 бесід, 65 тренінгових занять, 49 лекцій та 180 інших форм роботи (загалом охоплено 11881 осіб).

На Службу „Телефон Довіри 15-50” звернулось 7246 осіб.

Протягом 2020 року проведено 10 заходів (тренінгових занять, бесід, в тому числі конференції в ZOOM платформі) з особами та неповнолітніми у СІЗО щодо мотивації до соціальної поведінки, відповідальності за власне майбутнє, шляхів подолання конфліктних ситуацій в установі, де вони знаходяться, а також проведена робота на платформі Zoom на тему: ”Насилля та шляхи його подолання”, ”Поняття конфлікт та шляхи його подолання”. Соціальною роботою охоплено 15 осіб, з них 8 – неповнолітніх.

Здійснюється соціальна та виховна робота з особами молодіжного віку та неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом, відповідно до повідомлень про постановку на облік, що надійшли з Центру пробації. За 2020 рік надійшло 15 повідомлень постановки на облік людей молодіжного віку, з них 5 – неповнолітніх. Складено 8 актів оцінки потреб їх сімей.

Відповідно до повідомлень Центру пробації, за 2020 рік складено 21 психологічну характеристику на неповнолітніх та на молодь, які мають проблеми із законом щодо досудових розглядів.

У 2020 році започатковано цикл тренінгових занять у Центрі пробації для неповнолітніх, що перебувають на обліку. Протягом звітного періоду проведено 2 зустрічі.

Протягом 2020 року звільнилось 17 осіб, які були засуджені та відбували покарання у місцях позбавлення волі (відповідно до повідомлень виправних установ). 12 осіб поставлено на облік, складено акти оцінки потреб та надано інформаційні послуги Центру.

Працівники Центру здійснили 10 комісійних виїздів (7 – за повідомленнями управління праці та соціального захисту населення) в сім’ї, де були зафіксовані факти вчинення насильства стосовно неповнолітніх, складено акти оцінки потреб. 2 сім’ї знаходиться під соціальним супроводом, 8-ми сім’ям надаються послуги соціального консультування та соціальної профілактики. Протягом звітного періоду до Центру надійшло 344 повідомлення з органів поліції на проведення психокорекційної профілактичної роботи щодо випадків насильства, охоплено соціальною роботою 169 сімей.

Провідні психологи та фахівці із соціальної роботи на базі навчальних закладів міста проводили відеолекторії та тематичні лекції з елементами тренінгу: “Тенета спокусливих обіцянок”, “Насилля та шляхи його подолання”, “Невербальне насильство – глуха стіна”, “Насилля та шляхи його подолання”, “Що робити, щоб тебе не принижували” тощо.

Проведено «круглий стіл» на тему: “Взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насиллю” за участю партнерів соціальної взаємодії - служби у справах дітей та управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради, ювенальної превенції, Хмельницького обласного Центру соціально-психологічної допомоги.

Нововведенням у 2020 році стали дистанційні форми роботи з аудиторією:

- започатковано інформаційну онлайн-кампанію з попередження та припинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі “Не треба мовчати — треба говорити!”, в рамках якої публікувалися соціальні відеоролики, здійснювалося відповідне інформаційне забезпечення навчальних закладів;

- онлайн-тренінги провідних психологів Центру для студентської аудиторії в додатку ZOOM;

- онлайн-бесіди на платформі ZOOМ на тему: "Мотивація у пошуку роботи для людей, які на обліку", "Резюме", «Практикум подолання професійного стресу, антистресові техніки».

Протягом року до Центру звернулось дві сім’ї переселенців із Луганської області щодо проведення психологічного консультування дітей про надання статусу дітям, які потерпіли внаслідок воєнних дій на сході України.

Протягом 2020 року соціальною роботою охоплено 7 сімей, (в яких 12 дітей), де є військовослужбовці, які побували у зоні проведення антитерористичної операції.

Спільно з центром зайнятості проведено 12 тренінгових занять за участі 185 осіб, які стоять на обліку у центрі зайнятості у пошуку роботи.

Провідний психолог Центру проводить засідання групи взаємодопомоги для товариства молоді з інвалідністю «Перспектива». За 2020 рік проведено 19 заходів (з них 9 – в онлайн-режимі).

У період карантину, з метою запобігання розповсюдження вірусу COVID-19, а також для збереження двосторонньої комунікації психолога Центру та молоді з ГО “Перспектива” створено робочу групу у мобільному додатку Viber, в якій проводились групові зустрічі, на яких були розглянуті такі теми: ”Алгоритм дії у разі появи симптомів COVID-19”, ”Як не піддаватись паніці під час пандемії”, ”Важливість фізичного та психологічного здоров’я на формування та розвиток» тощо.

Під супроводженням фахівців Центру перебувають 2 прийомні сімї, 1 дитячий будинок сімейного типу. Протягом звітного періоду відбулося 124 зустрічі з родинами, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування (13 дітей) та надано 277 соціальних послуг.

Фахівці із соціальної роботи, соціальні педагоги та психологи Центру проводять роботу з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на 31.12.2020 року на обліку у Центрі знаходяться 1073 сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Протягом звітного періоду під соціальним супроводом перебувало 127 сімей. Станом на 31.12.2020 року під соціальним супроводом знаходиться 78 сімей, у яких виховується 120 дітей. Знято із соціального супроводу протягом звітного періоду 50 сімей у яких мінімізовано складні життєві обставини. Всього надано 9983 послуг (соціально- педагогічних, психологічних, інформаційних).

За звітний період фахівці із соціальної роботи здійснили 566 обстежень з перевірки державної допомоги при народженні дитини. Встановлено, що в обстежених 530 сім’ях батьки задовольняють потреби дітей відповідно віку та використовують соціальні виплати за призначенням. У 36 сім’ях фахівці подавали пропозиції на припинення виплати державної допомоги при народженні дитини (з приводу перебування отримувачів державної допомоги за кордоном або зміни місця проживання).

З метою поліпшення психоемоційного стану дітей у сім’ях, де трапляються непорозуміння між батьками або дорослими членами родини, психологи Центру проводять психологічне консультування та діагностування таких сімей, родин і дітей. За 2020 рік до психологів Центру з письмовими заявами звернулось 39 сімей.

У 2020-му році надано 20,0 тис. грн. на підтримку молодіжних громадських об’єднань, 155 тис. грн – на отримання частини пільгового довготермінового кредиту на придбання житла за рахунок коштів міського бюджету одній молодій сім’ї.

 

 

 

 

 

 

 

.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!