Новини

Про підсумки роботи управління молоді та спорту у 2020 році (галузь фізичної культури та спорту)

Головною ціллю управління молоді та спорту в 2020 р. є реалізація державної політики у сфері фізичної культури та спорту, виконання програм, здійснення заходів, спрямованих на забезпечення розвитку фізичної культури і спорту в місті Хмельницькому, зміцнення матеріально-технічної бази для занять фізичною культурою і спортом в навчальних закладах, дитячо-юнацьких спортивних школах, місцях масового відпочинку жителів міста та підвищення рівня охоплення громадян фізкультурно-оздоровчою і спортивно-масовою роботою.

Управлінню молоді та спорту міської ради підпорядковані Хмельницькі дитячо-юнацькі спортивні школи №№ 1, 2, 3 і 4.

Впродовж 2020 року виплачувалася премія міського голови п'ятнадцяти кращим тренерам та стипендія міського голови п'ятнадцяти кращим спортсменам міста, у тому числі і підвищена стипендія міського голови (у розмірі 10 тис. грн) спортсменам, які посіли I-VI місце на чемпіонатах світу та Європи серед чоловіків та жінок в олімпійських видах програми, Європейських, Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та для спортсменів, які здобули ліцензії на участь в Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, або для спортсменів, які були включені до основного складу збірних команд України в групу «еліт» з підготовки до вищевказаних змагань (у 2020 році троє таких спортсменів).

На фінансову підтримку ДЮСШ обласної організації фізкультурно-спортивного товариства “Україна” протягом 2020 року з міського бюджету спрямовано 6475,1 тис. грн.

До складу збірних команд України входить понад 50 спортсменів міста.

За звітний період управління молоді та спорту провело 86 міських спортивно-масових заходів, 191 навчально-тренувальний збір, профінансовано участь міських спортсменів у 10 обласних та 85 всеукраїнських змаганнях.

У зв’язку з пандемією COVID-19 та карантином значна кількість заходів були відмінені або перенесені на невизначений період, тренування та змагання відбувалися у дистанційному режимі. Зокрема, змагання «Нова пошта напівмарафон» відбувся в онлайн- режимі. Учасники змагалися на своїх трасах за місцем проживання, а переможця та призерів змагань обрано за кращим часом і нагороджено медалями та сувенірами організаторів заходу.

Вперше проведені міські змагання з такого виду спорту, як дуатлон (плавання та біг). Відбулися змагання «Відкритий Кубок Поділля з триатлону», в яких взяли участь значна кількість спортсменів з різних міст України. Змагання викликали велику зацікавленість як в учасників, так і в глядачів.

Проводилися чемпіонати міста та міські турніри з видів спорту, які культивуються у місті. Найбільш масовими з них є: футбол, футзал, кульова стрільба, художня гімнастика, волейбол, гандбол, теніс, шахи, легка атлетика та інші.

Нагадаємо, у місті Хмельницькому на вулиці Прибузькій, 5/1 А триває будівництво Палацу спорту, у якому в перспективі планується проводити змагання різних рівнів, у тому числі і міжнародного (використано коштів на суму 20,7 млн. грн. з міського бюджету). Виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво Льодового палацу. Крім цього, у мікрорайонах міста активно будуються спортивні майданчики. Адже міська влада має на меті і надалі розвивати спортивну галузь, залучати якомога більше дітей і дорослих хмельничан, жителів Хмельницької міської територіальної громади, до занять фізичною культурою та спортом.

За 2020 рік по підпорядкованих установах управління молоді та спорту на придбання та капітальні ремонти було профінансовано 4554 тис. грн.:

- "Регбійний SMART-майданчик для жителів міста Хмельницького (Бюджет участі);

- Реконструкція спортивного комплексу "Поділля" (із влаштуванням світлодіодного табло) ДЮСШ №1 по вул. Проскурівській, 81 в місті Хмельницькому;

- придбання: для відділення веслування на б/к: весло (брача) 4 шт., човен байдарка 2 шт., причіп НЗ-6815;

- будівництво нежитлового приміщення з влаштуванням зовнішніх мереж та футбольного і тренажерного майданчиків на водно-спортивній станції по вул. Нижній Береговій, 2/1 в місті Хмельницькому;

- столи для настільного тенісу - 2 шт.

Збудовано 4 спортивних майданчики з нестандартним тренажерним обладнанням на прибудинкових територіях (управлінням житлово-комунального господарства) на суму 354,1 тис. грн.

У 2020 році в закладах загальної середньої освіти міста Хмельницького встановлено та введено в експлуатацію майданчики з тренажерним обладнанням і спорткомплексом в НВК № 2, НВО № 28, СЗОШ № 12 та СЗОШ № 8, побудовано та введено в експлуатацію комбінований (гандбол + баскетбол) спортивний майданчик з штучним покриттям в СЗОШ № 6, універсальне ігрове поле 18х9 м з гумовим покриттям в СЗОШ № 8 та волейбольний майданчик в гімназії № 2. Проведено реконструкцію багатофункційних спортивних майданчиків у СЗОШ № 1, НВО № 5 імені С. Єфремова, СЗОШ № 21, триває реконструкція аналогічного майданчика в ЗОШ № 13 імені М. Чекмана. Виконано капітальні ремонти в гімназії № 2 комбінованого (футбол + баскетбол) спортивного майданчика з встановленням штучного покриття, в ЗОШ № 25 імені І. Огієнка – футбольного майданчика.

Хмельницький славиться своїми спортсменами-олімпійцями, чемпіонами та призерами різних престижних змагань. Вагомими досягненнями на міжнародній арені вони прославляють рідне місто та Україну. Кожна перемога – це спільна заслуга і спортсмена, і його тренера. Вдало виступили у 2020 році хмельницькі спортсмени:

- на чемпіонаті Європи з кульової стрільби чемпіонкою стала майстер спорту України Маргарита Тарканій. Дві медалі на рахунку майстра спорту України міжнародного класу Дениса Баблюка, який став срібним призером у вправі ГП-11а в особистому заліку та чемпіоном у командному заліку. Срібним призером став майстер спорту України міжнародного класу Ігор Кізима;

- Марина Бех-Романчук здобула перемогу у серії змагань з легкої атлетики у приміщенні зі стрибків у довжину, яка складалась з 4 етапів у різних містах Європи та очолила світовий рейтинг у цьому виді легкої атлетики. Також вдалим виявився і літній сезон у Марини, серія перемог та призових місць на міжнародних змаганнях і високий рекорд сезону – 6,92 м у стрибках у довжину. У 2020 році Марина була визнана найкращою спортсменкою року в Україні, а також найкращою стрибункою у довжину у світі;

- Чумак Дмитро виборов золоту нагороду на Кубку Європи з важкої атлетики, який відбувся у січні 2020 року в Римі (Італія);

- Палміра Квіквініа та Володимир Ризак здобули золоті нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту, який відбувся у місті Нествед (Данія);

- Сергійчук Станіслав Геннадійович здобув перемогу на чемпіонаті світу з боротьби самбо серед юніорів у м. Новий Сад (Сербія);

- Салабай Денис Олександрович посів 3 місце на чемпіонаті Європи з боксу серед молоді у м. Будва (Угорщина).

Неодноразовими чемпіонами та призерами всеукраїнських змагань ставали з кікбоксингу, пауерліфтингу, тхеквондо ВТФ тощо. Переможцями обласних змагань стали збірні команди міста Хмельницького з армспорту, кікбоксінгу, важкої атлетики, боксу, пауерліфтингу, легкої атлетики.

Проведено чемпіонати міста з футзалу серед юнаків в трьох вікових групах, чемпіонати та кубки міста з міні-футболу та футболу. Проведені спартакіади міста серед учнів закладів загальної середньої освіти, студентів ПТНЗ та ВНЗ усіх рівнів акредитації з різних видів спорту.

Регбійна команда “Поділля” у 2020 році виборола друге місце чемпіонату України та готується виступати у сезоні 2021 року. Дитячі регбійні команди впевнено здобувають перемоги на чемпіонатах України у своїх вікових категоріях. Чоловіча команда “Новатор» продовжує виступи на чемпіонаті України з волейболу в суперлізі. Жіноча волейбольна команда “Новатор-ХНУ” у сезоні 2019-2020 змагалися у першій лізі, так само і в 2020-2021 сезоні. Чоловіча волейбольна команда “Новатор 2 - Прикордонник” виступали у вищій лізі чемпіонату України з волейболу. Продовжує виступи футбольна команда “Поділля” у чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги ПФЛ України та футзальна команда “Сокіл” в Екстра-лізі чемпіонату України з футзалу. Вдало дебютувала команда міста з футзалу «Хмельницькі делікатеси» у Кубку України. Продовжує виступи в чемпіонаті та Кубку України з баскетболу жіноча команда БК «Хмельницький» в вищій лізі та розпочала виступи в першій лізі чоловіча команда БК «Хмельницький». У сезоні 2019-2020 року розпочала свої виступи чоловіча гандбольна команда «ХНУ-ДЮСШ № 1» у першій лізі.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!