Новини

Хмельницький доєднався до Всесвітньої акції «16 днів проти насильства»

В Україні триває щорічна Всесвітня акція «16 днів проти насильства». Метою кампанії, яка стартувала 25 листопада, в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, і триватиме до 10 грудня, є привернення уваги громадськості до проблем гендерно зумовленого насильства.

У рамках міжнародної акції державні установи та будівлі інших форм власності підсвічуються помаранчевим кольором у темну пору доби. Хмельницький також доєднався до кампанії шляхом підсвічення будівлі Хмельницької міської ради у вечірній час помаранчевим кольором.

У рамках акції «16 днів проти насильства» в обласному центрі відбувся флешмоб «Бузкова стрічка та Синя стрічка», у якому взяли участь керівники міста й області, працівники соціальних служб і роботи з молоддю, представники Управління дотримання прав людини Національної поліції України та Головного управління національної поліції у Хмельницькій області. Учасники інформаційно-просвітницького заходу тримали у руках стрічки бузкового та синього кольору – символи захисту жінок і дітей від насильства в усіх його проявах і буклети «Дій проти насильства!».

Поліція фіксує факти домашнього насилля. Найбільше від цього ганебного явища потерпають жінки та діти. Головною проблемою у цьому питанні на думку працівників Національної поліції є те, що ще чимало жінок та дівчат не знають, як потрібно діяти у разі вчинення щодо них чи їхніх дітей насильства. А ще більше – бояться залишитись наодинці з проблемою. Тому однією із основних своїх функцій вважають просвітницьку роботу. Спільними зусиллями працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, поліції проводять інформаційно-просвітницькі заходи серед населення. Громадськість інформують про роботу спеціалізованих служб підтримки, роз’яснюють жінкам чинне законодавство. Розповідають як діяти, якщо хтось з громадян став жертвою насильства, про допомогу, яку вони можуть отримати безкоштовно, про центри і притулки, де можуть зупинитися у разі потреби тощо. У Хмельницькому активно працюють патрульні мобільні групи з реагування на факти вчинення домашнього насильства “Поліна” (проєкт «Поліція проти насильства»).

Долучитися до інформаційно-просвітницької кампанії можуть усі охочі та протягом періоду дії акції, до 10 грудня, використовувати помаранчеву підсвітку будівель, або розмістити інформацію з протидії насильству у мережі Фейсбук під хештегом #діємо_проти_насильства. 

 

Довідково:

Міжнародну кампанію «16 днів проти насильства» ініціював Перший всесвітній інститут жіночого лідерства у 1991 році. Дати початку та завершення кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини та підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини. Україна приєдналася до акції “16 днів проти насильства” 2001 року.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!