Новини

У центральній бібліотеці Хмельницького презентували 5-6 випуск альманаху «Південний Буг»

Сьогодні у центральній бібліотеці Хмельницького запрезентували 5-6 випуск літературно-публіцистичного альманаху «Південний Буг». Захід отримав формат онлайнової події і відбувся у режимі ZOOM-конференції. Модератори зустрічі – подільський письменник Віталій Міхалевський та Світлана Сінькова, завідуюча методично-бібліографічного відділу Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи.

Участь у заході змогли взяти літератори, читачі, бібліотекарі, поціновувачі слова майже з 40 локацій. Така кількість не може не тішити, адже показово свідчить, що навіть у непростих умовах пандемії книга, художнє слово залишаються потрібними та й навіть необхідними.

Альманах «Південний Буг» виходить з 2018 року, по 2 випуски щороку. Видається він відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 рр. «Читай українською». Презентований нині випуск об’єднав два номери – п’ятий і шостий. Його приурочили річниці створення Хмельницької обласної організації НСПУ. Організації – 40!

Петро Маліш, нинішній голова обласної організації НСПУ, розповів, що до альманаху увійшли твори, які готували ще навесні, а тільки тепер змогли видати, однак все ж таки приємно, що книги у Хмельницькому продовжують видавати навіть у непростий час; цим фактом захоплюються літератори з інших міст.

До онлайнового заходу із привітаннями доєднався Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, зауваживши: «Мені надзвичайно приємно, що ми відновили альманах і спільними зусиллями видали. Жителі нашого міста мають читати українську літературу, хмельницьку літературу. Радий бачити на сторінках усю літературну спільноту Хмельницького. Нехай творча муза завжди буде з вами!».

Загалом 5-6 номер «Південного Бугу» – це 256 сторінок, на яких – 65 авторів. Тут – нові твори письменників Хмельницького та області, а також майстрів слова з інших міст. Гармонійно у виданні розмістилися і дослідницькі матеріали, гумор, твори для дітей. Мають місце також спогади про тих, кого вже немає серед живих, адже упорядники намагалися «зібрати» у 5-6 номері (який присвячений ювілею) усіх тих, хто був учасником обласної організації НСПУ за 40 років її існування.

Увійшли до альманаху і проби пера, які належать літературній молоді, зокрема учасникам поетичного клубу «Роса», який діє при Хмельницькому національному університеті. Вони поділилися: «Ми приємно вражені, що молоді письменники мають можливість друкуватися в такому альманасі. Вітаємо організацію з річницею і зичимо творчого процвітання та Божого благословення у всіх починаннях».

Наприкінці директорка Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи Тамара Козицька відзначила, що презентований нині у своєрідному віртуальному залі 5-6 номер альманаху «Південний Буг» хмельничани зможуть знайти та почитати у всіх міських бібліотеках-філіях, тому запросила читачів насолоджуватися літературним словом письменників Хмельницького.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!