Новини

В Хмельницькому відкрили меморіальну дошку видатному українцю Костю Місевичу

Сьогодні, в день звитяги українського лицарства, день пам’яті та пошани борців за волю і державний суверенітет України, свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День утворення Української Повстанської Армії та День захисника України на приміщенні Хмельницької міської ради відкрито меморіальну дошку нашому земляку, уродженцю села Лезневе Костю Місевичу.

Він був справжнім патріотом, свідомим українцем, видатним бандуристом - засновником кобзарської школи, політичним та громадським діячем, учасником Української революції 1917-1921 років, депутатом Української Центральної Ради, учасником Визвольних змагань Української Повстанської Армії за відновлення самостійної Української Держави під час Другої світової війни, який своїм талантом прославляв Україну та для якого боротьба за волю українського народу, за його суверенне державне існування і розквіт стала змістом життя.

«Сьогодні ми вшановуємо героїв різних поколінь і Кость Місевич є справжнім українським героєм, справжнім українським захисником. Він займався дуже активною громадською та підпільною роботою. Він показав, хто такий справжній захисник. Сьогодні, вшановуючи живих героїв, пам’ятаючи кожного українського героями, завдяки яким ми живемо, ми згадуємо і героїв минулого, яким і був Кость Місевич. Завдяки героям різних поколінь ми маємо можливість жити та працювати», - сказав міський голова Олександр Симчишин.

Також Олександр Симчишин особливі слова подяки адресував авторам дошки Роману Албулу та Оксані Мазур.

Оксана Мазур, звертаючись до присутніх, зазначила, що збереження української культури не менш важливе, ніж збереження української території. Українці мають відновити свою історію та згадати своїх героїв.

Кость Місевич – багатогранна постать. В часи революції 1917 року виборці Проскурівського повіту обрали його депутатом Центральної Ради, як представника Всеукраїнської Ради селянських депутатів.

Одного разу, приїхавши на засідання Центральної Ради до Києва, зайшов до крамниці й купив улюблений інструмент - бандуру, яким захоплювався ще з дитинства. Невдовзі доля подарувала йому і вчителя – бандуриста Антона Митяя, який у революційні роки був пропагандистом визвольного руху серед українських воїнів, від нього Місевич почав переймати секрети кобзарського мистецтва і бандура зіграла вирішальну роль у подальшому формуванні його державницької позиції.

Під час роботи телеграфістом на станції Проскурів Кость Місевич допомагав гетьманові Павлу Скоропадському роззброювати московське військо, виконував обов'язки представника Центральної Ради у справах «Синьої дивізії» УНР, працював комісаром Подільської залізниці.

У листопаді 1920 року з урядом та армією Української Народної Республіки Кость Місевич змушений був виїхати до Тарнева, де продовжував активну культурно-просвітницьку діяльність виготовляв бандури, навчав молодь гри на них, став засновником школи кобзарського мистецтва, створив безліч творчих колективів, дуетів, тріо, згодом - капелу бандуристів, з якими два десятиліття виступав на Західному Поділлі, Волині, Галичині, на Срібній землі, у Польщі, в Німеччині.

Кобзарі стали добре відомими серед української діаспори. Вони пропагували давній український інструмент - бандуру, українську пісню, історію, пробуджували національну свідомість, доносили світу інформацію про Україну та визвольну боротьбу українців.

У 1939 році Місевич став надрайоновим провідником ОУН, організував повстанський визвольний рух на Кременеччині, виступав в лісових таборах бійців УПА.

Життя Костя Місевича обірвалось у 1943 році, він віддав його за волю, за Україну!

Минуло багато років, та ім`я подвижника української ідеї Костя Місевича вшановують українці всього світу. Випускники школи кобзарського мистецтва продовжують справу Місевича, є відомими провідниками української культури. В 90-х роках у Нью-Йорку відкрили Школу кобзарського мистецтва, названу на честь знаного проскурівчанина Костя Місевича.

Хай же пам’ять про видатного бандуриста, митця, вчителя невтомного політичного та громадського діяча живе вiчно!

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!