Новини

Другий випуск літературно-публіцистичного альманаху «Слово єднає!» представили у центральній бібліотеці

У центральній міській бібліотеці Хмельницького вчора представили другий випуск літературно-публіцистичного альманаху «Слово єднає!». Презентацію влаштували у режимі ZOOM-конференції. У творчому віртуальному колі об’єдналися учасники із близько 50 локацій у різних містах та містечках України. Це Хмельницький, Київ, Суми, Старобільськ, Кам’янець-Подільський, Одеса та інші.

Учасниками літературного заходу стали письменники, чиї твори увійшли до альманаху, творчі колективи (Сумська літературна студія «Літера», поетичний клуб «Роса» ХНУ), публічні бібліотеки та книгозбірні, що діють при навчальних закладах (бібліотека імені Лесі Українки міста Києва, книгозбірні Сум, Старобільська, Нової Ушиці), працівники культури та й просто поціновувачі сучасної літератури.

Другий випуск альманаху «Слово єднає!» об’єднав 137 авторів (у першому їх було 115). Він, як і перший, є віддзеркаленням однойменного Хмельницького міського літературного фестивалю, який проходить у нашому місті з 2015 року і відбувається у рамках святкування Дня міста Хмельницького, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек. Часовими межами такого спочатку були чотири дні, а тепер, як засвідчує проведення фестивалю у 2019 році, це вже ціла двотижнева програма, яка поєднує різноманітні літературні події та заходи. Тож фестиваль росте, набуваючи навіть міжнародного рівня.

Редактори-укладачі другого випуску альманаху – директорка Хмельницької міської ЦБС Тамара Козицька та видатний подільський поет, голова хмельницької міської організації НСПУ Віталій Міхалевський.

На думку пана Віталія, фестиваль став традиційним для нашого міста і визначився однією із його візитівок, він є великим кроком до суспільного взаєморозуміння та культурного взаємозбагачення, бо ж Слово кличе, Слово єднає!

«Фестивалі проходять і залишають приємні спогади, але з часом все трохи забувається. Презентована книга дає нам можливість поринати у ці спогади, перегортаючи сторінки із поезією, творами. Нехай друге видання альманаху «Слово єднає!» стане не останнім. Такими книгами ми залишаємо в історії гарну сторінку», - розповів начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

У рамках презентації автори щедро ділилися своїм поетичним словом, зачитували вірші, описували найяскравішими враження від літературних фестивалів «Слово єднає!» попередніх років.

«Книга вийшла завдяки Програмі підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги у м. Хмельницькому на 2018-2020 роки «Читай українською», завдяки котрій уже вдалося видати майже 50 назв книг. Серед них були і альманахи», - нагадала учасникам головна спеціалістка управління культури і туризму Світлана Прокопенко.

А також закликала поетів писати, адже їхні твори потрібні читачам. Це відзначив і Михайло Цимбалюк, додавши, що такі книжки, українською мовою, здатні так само боронити рідні землю, як і зброя.

Авторський примірник книги отримає кожен письменник, чиї твори увійшли до другого випуску альманаху. А читач у виданні знайде не тільки зразки творів, а й інформаційні довідки про авторів.

Відеопрезентація наразі доступна для перегляду тим, хто не встиг приєднатися в онлайні за посиланням.

Електронний варіант літературно-публіцистичного альманаху «Слово єднає!» можна переглянути на сайті Хмельницької міської ЦБС тут.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!