Новини

В Хмельницькому презентували книгу Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана»

В Хмельницькій міській центральній бібліотеці (вул. Подільська, 78) відбулася презентація книги Оксани Зененко «Останній лицар гетьмана».

Разом із героями можна пережити дивовижне кохання й побачити бурхливі події національно-визвольної війни під приводом гетьмана Дорошенка.

Багаторічне захоплення авторки історією України, зокрема детальне дослідження епохи Гетьманщини, лягли в основу роману «Останній лицар гетьмана». З легкого пера письменниці Оксани Зененко у творі майстерно поєднались художні образи із реальними історичними постатями XVII століття.

«Працюючи над романом, я користувалась роботами сучасних українських істориків-дослідників, відвідала Чигирин, столицю Української козацької держави. Але все ж у романі поєднані дві епохи, дві лінії – минувшина та сьогодення», – повідомила авторка.

Події самого сюжету відкривають таємничу завісу минулого й надають безліч відповідей на питання щодо нашого сьогодення.

«Неймовірні сюжетні лінії роману ведуть читача найславнішими козацькими місцями! Книга надзвичайно актуальна. Вона вчить через зради і руїни берегти національну українську державність. Адже сьогодні, як і 350 років тому, Україна відстоює свою ідентичність, самостійність», – зазначила письменниця та модераторка зустрічі Лора Підгірна.

Неймовірної лірики та музичності зустрічі додала українська народна пісня «Чом ти не прийшов» у виконанні талановитих музикантів родини Цмур. Мелодію Мирослава Скорика з кінофільму «Високий перевал» виконала відома скрипалька, заслужена артистка України Оксана Цмур. І саме ця мелодія надихала авторку роману на написання найскладніших та найвідповідальніших сцен.

«Легко бути українцем у Хмельницькому, у Кам’янці-Подільському, але зовсім не легко бути ним у російськомовному Херсоні. Отже, пані Оксана – неймовірно мужня людина, яка несе українську історію, відстоює українське, творить якісний український продукт», – зазначила заступниця міського голови Галина Мельник та передала привітання від міського голови Олександра Симчишина.

Книга побачила світ у березні цього року у видавництві «Український пріоритет».

«Частина подій, описаних в романі, відбуваються у Чигирині, на Замковій горі в бастіоні Дорошенка. Це були 11 років правління Петра Дорошенка. Головною причиною його поразки стала відсутність єдності. Тож, українці, єднаймося і ми переможемо!!!», – звернулася до всіх присутніх Оксана Зененко.

Презентація відбулася у форматі авторського проєкту Лори Підгірної «Літературний туризм».

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!