Новини

Посилення відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу

17 квітня набрав чинності Закон України № 556-ІХ від 13 квітня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу». Закон передбачає збільшення розміру штрафів за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу та забруднення атмосферного повітря.

Згідно із Законом:

- знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.;

- порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 500 до 4 тис. 590 грн. і на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - штраф від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн. до 18 тис. 360 грн. для посадових осіб;

- випалювання стерні, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища - карається штрафом від 3 тис. 60 грн. до 6 тис. 120 грн. для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн. для посадових осіб;

- якщо ті ж дії вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - від 6 тис. 120 до 12 тис. 240 грн.

Також Закон вносить зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами тепер становитимуть від 1800 до 3600 НМДГ. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи зростають до 5400 - 9000 НМДГ.

Тому слід замислитись, чи варто тепер випалювати суху траву, листя, бур’ян, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, додаючи роботи пожежним, наносячи шкоду екології, собі та оточуючим.

Управління з питань цивільного захисту населення і охорони праці та управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста закликають жителів міста Хмельницького не спалювати суху траву та інші рослинні залишки, адже такі порушення вимог пожежної безпеки можуть стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Подбайте про чисте повітря, про своє здоров'я та про людей, які живуть поруч з вами!

 

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!