Рішення міської ради

Звернення

 

Президенту України

Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ

 

Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

 

Міністру охорони здоров’я України

Максиму СТЕПАНОВУ

 

Тимчасово виконуючому обов’язків

Голови Національної служби здоров’я України

Оксані МОВЧАН

 

Звернення

Ми, депутати Хмельницької міської ради, вкрай стурбовані ситуацією, що склалась з оплатою праці працівників КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Хмельницької міської ради.

Хмельницька міська інфекційна лікарня з січня 2020 року реорганізована в КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Хмельницької міської ради. Це спеціалізований заклад вторинного рівня на 150 ліжко-місць, в якому працює 235 працівників і який цілодобово надає висококваліфіковану спеціалізовану допомогу мешканцям не тільки міста, а й області.

Враховуючи це, лікарня уклала договір з НСЗУ тільки за 2 пакетами послуг: «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» та «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу».

З поширенням на території України гострої респіраторної коронавірусної інфекції комунальне підприємство «Хмельницька інфекційна лікарня» визначене базовим медичним закладом з надання медичної допомоги хворим на COVID-19 на території області. Введення карантинних заходів унеможливило надання медичних послуг населенню в повному обсязі та призвело до дефіциту фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я, в тому числі і на виплату заробітної плати працівникам.

Згідно п.34 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі 300% на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), вже за березень і квітень поточного року медичні працівники мають отримати доплату.

В бюджеті міста для медичних закладів передбачені видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, забезпечення продуктами харчування хворих в умовах стаціонару, кошти на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, придбання медичного обладнання, проведення ремонтів. Додатково з міського бюджету для надання медичної допомоги на випадок поширення коронавірусу виділено 25,9 млн.грн.

Однак, на сьогоднішній день гостро постає питання щодо дефіциту коштів, особливо з виплати заробітної плати та доплат працівникам Комунального підприємства «Хмельницька інфекційна лікарня».

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 року №250 «Деякі питання надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я» пункт 5 абзац 4 передбачена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам таких закладів та нарахувань на неї, таким закладом є КП «Хмельницька інфекційна лікарня». Згідно розподілу для обласного бюджету Хмельницької області передбачені видатки в сумі 17070,3 тис.грн. Проте, при здійсненні в області розподілу зазначеної субвенції, заклади охорони здоров’я міста Хмельницького не враховані, зокрема КП «Хмельницька інфекційна лікарня».

На даний момент дефіцит коштів в цілому по галузі міста складає 25 млн.грн, в тому числі по КП «Хмельницька інфекційна лікарня» 12,9 млн.грн.

З метою недопущення заборгованості виплати заробітної плати та інших обов’язкових виплат пропонуємо розглянути можливість виділення додаткового фінансового ресурсу для закладів охорони здоров’я міста Хмельницького в сумі 25 млн.грн.

 

Звернення прийняте на позачерговій сорок першій сесії Хмельницької міської ради 29 квітня 2020 року.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!