Новини

Водохреще у Хмельницькому

Сьогодні православні та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього або Богоявлення. Зранку, о 9.30, на набережній річки Південний Буг відбулося таїнство освячення води. Обряд освячення провели керуючий Кам’янець-Подільською єпархією Української Греко-Католицької Церкви преосвященніший єпископ Іван Кулик та синкел Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ митрофорний протоієрей Іван Данкевич.

«Нехай сьогодні окропленням цієї свяченої води Господь благословить усіх нас, усіх вас тут сьогодні присутніх. Нехай Господь благословить ваших рідних, благословить ваші родини. Нехай споживання цієї свяченої води буде також для зміцнення нашої віри. Хай Господь благословить усіх нас, наше місто, усіх його мешканців, щоб усі були дійсно божими людьми, пам’ятали про Бога у щоденному житті. Хай ця свята вода очищує також наші домівки, щоб у них панували любов, мир, доброта і злагода. Бажаю вам благословенного свята. Хай Господь береже усіх вас!» - звернувся до присутніх на ритуалі освячення води керуючий Кам’янець-Подільською єпархією Української Греко-Католицької Церкви преосвященніший єпископ Іван Кулик.

З давніх-давен вважається, що саме на Водохреща вода набирає особливо цілющих властивостей і здатна зберігати їх упродовж року, а того, хто у ній скупається, покинуть хвороби, організм очиститься й рік пройде добре. Багато людей цього дня йдуть на водойми, річки, щоб побачити освячення води та скупатись в ополонці.

Ще з вчорашнього вечора сотні хмельничан, дорослих і дітей, пірнають у крижану воду на Південному Бузі. Для купання на правому березі річки облаштовано декілька спеціальних місць. Крім цього, зануритися в ополонку можна й на лівому березі річки, поблизу міського пляжу. Ті, хто наважився пірнути у крижану воду, мають можливість роздягнутися в облаштованих з обігрівачами наметах, а після занурення – випити гарячого чаю. Поблизу рятувальної станції працює польова кухня та фуд-зона. Тут кожен охочий має можливість придбати продукцію від рестораторів міста.

Христос Хрещається!

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!